Kültér, kert

Térkövekről általában II.

Kerti vagy udvarburkolat esetén nem egyszerű a választás, ám a hatalmas kínálatban ki-ki megtalálhatja a számára legtökéletesebbet.
A mai technikának köszönhetően már nem csak a klasszikusnak számító szürkés, vagy esetleg színezet beton kerti burkolatokból választhatunk, hanem akár a természetes fára hasonlító burkolatot is alkalmazhatunk.

Egy kis játék a fantáziánkkal, és kerti burkolatválasztás esetén könnyen elcsábulunk a Barabás Somló Trió térkő tökéletes színválasztékában, mely szürke, és háromféle melírozott színben is elérhető.

fabrostone-ronk-tipego-2

Fabrostone, Rönk tipegő

Meg kell említenünk az igazán különlegességnek számító Fabrostone térburkoló-, valamint járdaköveket. Fa szeleteket mutató kerti tipegők, deszkára megszólalásig hasonlító járda, és egyéb közlekedő burkolatok, melyek beton anyagú kerti burkolatok, időtállóak, mégis természetesnek tűnnek. Design-juknak köszönhetően természetesen különleges környezetet teremtenek a kertben, kerti pihenőkhöz vezető utakon.

A meglehetősen nagy térkő választékban az egyszerűbb és a kombináltabb eredményt kívánók is megtalálják a számukra legmegfelelőbb terméket. Választhatunk például klasszikusnak számító, bontott tégla hatású udvarburkolatot, a Barabás udvarkő képviseletében. Design-ja mint a bontott tégla, azonban műszakilag tökéletes térburkolat, hisz fagy-, és kopásálló betontermék.

A színes térkövek anyagában színezett térburkolatok, melyek színezését a gyártás során oxidfestékkel oldják meg, ami beleköt a betonba, így nagyon tartós a színeredmény, ami nem kopik le az anyagról.

somlo-terra-antracit

Somló Trió térkő

A térkövek, udvarkövek felülete általában igen nagy mechanikai igénybevételnek, kopóhatásnak van kitéve, valamint a levegőben szálló por beletelepszik a felületbe, így a színekben fakulás következhet be, ezt el kell fogadnunk. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a térkövek színelváltozását a locsolórendszerekből a térkőre permetezett víz elpárolgása utáni mészkőfátyol is okozhatja. Hasonló hatást vált ki a csapadék által a térkő anyagából a felületre kiülő mészkőréteg, melyet mészkőkivirágzásnak emlegetnek. Ez időjárás hatására idővel eltűnik.

Ami a térkövek színének változását a fentebbieken felül még befolyásolhatja, az a burkoláskori hőmérséklet-ingadozás. Az egy napon belüli 10-12 fokos hőmérséklet-különbség már kisebb színárnyalat különbséget is okozhat.

A beton térburkolatok strapabíróak ugyan, ám minimális karbantartást igényelnek, hogy valóban hosszú ideig gyönyörködhessünk bennük. Például ha a fugaközöket homokkal töltjük ki, s az kimosódott, ajánlott pótolni. Ha a felület elszennyeződött, nagynyomású mosóval ajánlott megtisztítani.

Az ősszel, lombhullás idején tisztítsuk, seperjük gyakrabban a kerti burkolatot, távolítsuk el a lehulló leveleket, virágokat, mert ezek bomlása, rothadása nyomokat, elszíneződést hagyhat a felületen.

A térkövek, udvarkövek használata ma már általánosnak mondható a lakosság körében is. Korábbi bejegyzésünkben olvasottakat figyelembe véve, ha műszakilag megfelelő terméket választunk, és gondoskodunk a minimális karbantartásáról, évtizedekig hangulatos, divatos megjelenést kölcsönöznek udvarunk, kertünk miliőjében.

Read previous post:
Térkövekről általában I.

A megfelelő burkolat kiválasztása nem egyszerű feladat, így van ez udvarunk, kertünk burkolatának esetében is. Meg kell felelnie stílusunknak, esztétikai...

Close