Kültér, kert

Térkövezés: esztétikum és funkcionalitás – gyakorlati tanácsok

Nem mindenki szereti a nagy, összefüggő füves területet otthona körül, így a kert, udvar egyes részeit térkővel boríthatja. A kerti pihenő, a terasz szerencsés is, ha térkövezve van, hisz egy-egy hűsítő nyári eső után kellemes frissítő pihenést tud nyújtani úgy, hogy nem kell vizes füvön, esetleg sárban járkálnunk. 

Az igényesen kialakított térkövezés mind látványra, mind funkcionalitás szempontjából is szinte csak előnyökkel jár. A szép térkő mindenképpen  hozzáadott értéket képvisel kertünben, udvarunkban.

A megfelelő térkő kiválasztást egyrészt az esztétikum, másrészt a várható terhelés alapján érdemes kiválasztani. Említésre méltó, hogy térkövezéssel akár a teret is tágíthatjuk, így a választásnál érdemes ezt is szem előtt tartni.

Kocsibejáróknál, udvaron belüli járdákon és teraszokon inkább az esztétikum dominál, hiszen komolyabb terheléstől nem kell tartani. Parkolókban, közterületeken és ipari területeken viszont már mindenképp olyan térkőburkolat alkalmazása javasolt, amely az intenzív igénybevételt is bírja akár hosszú éveken át.

Gyakori térkő típusok

  • a hullám térkő
  • az úgynevezett “macskakő”
  • a bazalt térkő
  • a beton térkő
  • illetve a speciális szegélykövek

A térkövezést érdemes alapos tervezéssel indítani, aminek az egyik lényeges eleme a színválasztás. Célszerű olyan árnyalatot találni, amelyik harmonikusan illeszkedik a környezetbe, miközben a hozzá passzoló szegélykő beszerzése sem jelenthet akadályt.

A térkő burkolatnak az anyagát a várható terhelés függvényében érdemes megválasztani. Enyhébb terhelésnél elegendő a 6 cm vastagság, ám teherautókhoz vagy komolyabb személyautó forgalomhoz viszont már indokolt 8 cm-es vastagságú térkővel dolgozni.

A szűkebb helyeken a kisebb, nagyobb területeken viszont egyértelműen a nagyméretű térkövek mutatnak előnyösebben.

Sempre Grando térkő, grafit

Ha az esztétikum és a várható terheléssel kapcsolatos elvárásaink alapján sikerült kiválasztani a megfelelő térkövet, jöhet a lerakás. A térkövezést is érdemes szakemberre bízni, ám az előnyös lehet, ha tisztában vagyunk a folyamattal.

A térkövezés első és kulcsfontosságú teendője a helyszíni felmérés, majd az alapozás. Ez kiemelt precizitást igénylő földmunka, mert a kiemelt teherbírással és megfelelő vízelvezetéssel rendelkező fagyálló aljzat kialakítása elengedhetetlen a térkövezés tartós állagához.

Alapozás:

Alapozásnál legalább 15-30 cm vastagságban ki kell szedni a talajt, és megoldani a megfelelő vízelvezetést (lejtést). Ezután következhet az ágyazat készítése a térkövek számára, hogy azok kellő stabilitással kerüljenek a helyükre.

Érdemes 15-30 cm mély fagyvédő és teherhordó réteget kialakítani zúzott követ, földnedves betont vagy más ömlesztett anyag ledöngölve. Fontos, hogy ez a réteg agyagmentes legyen, mert így el tudjuk kerülni a későbbi nemkívánatos elszíneződést.

A térkő lerakása, szegélyezés:

Hasznos, ha az alap kialakításával végezve elsőként a szegélykövet rakjuk le, mert masszívan képes egyben tartani a komplett térkövezést, kellő stabilitást kölcsönözve a később lerakott térköveknek.

Az ágyazat kialakításának lényeges összetevője a homok, melyet a terület és a térkő adottságaihoz mérten kb. 2-4 centiméteres homokréteget jelent, egyenletes felszínnel. A homok ágyra történik a térkő lerakása. Ez egy fokozatos, nyugod, figyelmet igénylő munka, négyzetméterenként haladva. Mindig könnyebb lerakni a köveket, ha egy-egy újabb sort a széléről indítunk meg. A szemre is tetszetős végeredmény érdekében léceket, zsinórt és vízmértéket használva érhetőek el az egyenes vonalak, megfelelő vastagság.

Záró munkálatok, fugázás:

Semmelrock Citytop kombi térkő, sarkifény

A térkő lerakásának záró feladata a fugázás. Ehhez mindenképp finomszemcsés homokot javasolt alkalmazni. Nagyobb térközöket hagyva az is elegendő lehet szimplán leszórni a homokot, és aztán úgy söprögetni, hogy a rések maguktól teljenek meg. Amennyiben a térkövek közti hézagok kisebbek, gyakran kézzel is meg kell támogatni a telítést.

Egyfajta utolsó lépésében a lerakott térkő döngölését nem javasolt elmulasztani. Otthoni körülmények között vagy kisebb helyeken egy farönk is megfelelhet erre a célra, profi kivitelezésnél pedig egy gumiborítású vibráló gép lehet a célszerszám.

A döngölést a szegély irányából a középrész irányába haladva érdemes kivitelezni addig, amíg a burkolat kellően szilárd nem lesz. Az itt-ott megmaradt fugaréseket még egyszer fel lehet tölteni, és egy alapos söprés, illetve finom áztatás után már használható is az elkészült térkövezés.

A térkövezés tehát egy viszonylag komplex, ugyanakkor messze nem kivitelezhetetlen projekt, amit akár önállóan is megoldhatunk. A tartós és szemre is tetszetős eredmény érdekében persze funkcionálisan is előre meg kell határozni a várható felhasználás jellegét.

Forrás: ujhaz.hu

Read previous post:
Szép, ápolt fű a kertben? Lehetséges!

Vitathatatlan, hogy otthonunk környezetét, annak szépségét, és ezzel közérzetünket a házat körülvevő terület nagyban befolyásolja. Aminek alapja a kertrendezés, kertszépítés,...

Close