Kültér, kert Otthon, lakás

Szép, ápolt fű a kertben? Lehetséges!

Vitathatatlan, hogy otthonunk környezetét, annak szépségét, és ezzel közérzetünket a házat körülvevő terület nagyban befolyásolja. Aminek alapja a kertrendezés, kertszépítés, és ha van füves terület, annak ápolt, tiszta, rendezett kinézete. 

A szép, ápolt gyep a kertünk meghatározó eleme. A lehető legszebb kinézetű füves terület elérése sok törődést igényel: rendszeres fűnyírás, locsolás, és a fű rendszeres táplálása.

Mindehhez szükségünk van fűnyíróra, szegélynyíróra, valamint ajánlott gyepszellőztetőt is használni, hogy a pázsitunk mohamentes maradjon, így a szépsége megalapozza a kertünk hangulatát.

AL-KO robotfűnyíró

Mivel minden terület, és minden személyes igény más, szerencsére a gyártók kínálatában is többféle fűnyíró érhető el, melyek közül igényeink szerint válogathatunk. Vásárolhatunk elektromos fűnyírót, ezen belül akár önjártó fűnyírót is, akár akummulátoros fűnyírót, fűszegélynyírót, ám ha nagyobb területet kell vágnunk, ajánlott a benzinmotoros fűnyírók, vagy akár fűkaszák, sőt esetleg fűnyíró traktorok között válogatnunk. 

A maximális kényelem érdekében akár robotfűnyíróra is eshet a választás, így míg a gép dolgozik, nyugodtan napozhatunk egyet a teraszon.

A legmegfelelőbb fűnyíró kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a terület méretét, adottságait. Kisebb területre elegendő lehet elektromos fűnyírót választani, ezt a hölgyek is bátrabban használják sík talajon, azonban ha sok a talajegyenetlenség, nagyobb a terület, férfi kezekre lesz szükség. Érdemes nagy területre önjáró fűnyírót választani, azon belül is olyat, ami nagyobb magassággal/hátsókerék mérettel rendelkezik, és benzinmotoros gép, ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Bár ma már a legtöbb fűnyíró rendelkezik fűgyűjtő tartállyal, ahol a pázsit szépsége a cél, figyeljünk erre, hogy legyen fűgyűjtője a választott gépnek, így a levágott füvet a nyírás során gyűjthetjük, nem kell utólag még azzal is időt tölteni, hogy összegereblyézzük a területet. A levágott füvet nem ajánlott a területen széthagyni, befolyásolja a gyep szépségét, befülledhet, gombásodást okozhat a gyepen.

A díszgyep ajánlott vágási magassága 3,5-5 cm. A fűnyírót így érdemes beállítani a munka megkezdése előtt.

A szép gyep titkai – lépésről lépésre

1. a fű ajánlott nyírási magassága 3.5 – 5 cm. Azért fontos, hogy ne vágjuk túl rövidre, mert könnyebben jöhetnek elő betegségek, a nyári napsugárzástól kiszáradhat, kiéghet, akár foltokban is, ami valljuk be, nem szívderítő látvány.
2. Ha már túl nagy a fű, akor is figyeljünk arra, hogy a fű magasságának egyszerre legfeljebb az 1/3-át vágjuk le!
3. tavasszal a rövidebb magasságot válasszuk, nyáron, illetve az őszi utolsó vágás alkalmával azonban hagyjuk meg magasabbra.
4. gyűjtsük a levágott füvet, ne hagyjuk a gyepen, gombásodást okozhat. Az összegyűlt füvet felahsználhatjuk a konyhakertben mulcsozáshoz, tehetjük a komposztra is.

Saját biztonságunk, egészségünk érdekében nem csak a fű, és a fűnyírás mikéntjére kell figyelni. A fűnyírásnál az alábbi szempontokat tartsuk szem előtt, tartsunk be bizonyos szabályokat:

 

– zárt cipőben, erősebb anyagú hosszúnadrágban használjuk a fűnyírót (fűkasza használata esetén a felsőruházatunk is hosszú ujjú, erős anyagú legyen)
– győződjük meg arról, hogy tisztában vagyunk azzal, hogyan kell leállítani a motort szükség esetén
– kikapcsolt állapotban (!) ellenőrizzük a kést, vágószálat, stabilan a helyén van-e
– benzines gép esetén csak szabad levegőn indítsuk be – még műhelyben se indítsuk el, a felszabaduló gázok halálos mérgezést okozhatnak
– benzinmotoros fűnyíró esetén nyílt lágntól, szikrától tartsuk távol, ne dohányozzunk haszánlat közben
– mindig kikapcsolt állapotban hagyhatjuk csak felügyelet nélkül a fűnyírót!
– a fűgyűjtőt kizárólag kikapcsolt állapotban űrítsük
– különösen fűkasza, fűszegélynyíró használatakor viseljünk védőszemüveget, vagy speciális arcvédőt.

Egy, a terület adottságaihoz, és igényeinkhez mérten megválasztott fűnyíró kellemes és gyors munkát eredményez, melyet még ha muszájból is, de szívesebben végzünk. Szakkereskedésekben bátran mondjuk el igényeinket, interneten mérjük fel a kínálatot, kérdezzünk az eladótól, így az igényeinknek megfelelő fűnyíró beszerzése már szinte gyerekjáték lesz.

Read previous post:
Burkolatok és uralkodó irányzatok napjainkban

Az enteriőr egyik legfontosabb alkotóelemét a burkolólapok jelentik, amelyek alapjaiban határozzák meg konyhánk, fürdőszobánk és egyre gyakrabban a közösségi tereink hangulatát...

Close