Burkolat Csempe Padlólap

A hidegburkolatok alapanyagai és tulajdonságai 2.

A mázas kerámia mellett az égetett lapok másik jelentős típusa a kőporcelán vagy gresburkolat, mely natúr vagy mázas kivitelben is készülhet.
Alapanyaga szintén a kerámia, az igénybevételeknek és a felhasználási területnek megfelelő adalékanyagokkal, ami a mázas kerámiánál jóval szilárdabb, ellenállóbb alapot ad.
Nagy nyomáson, préseléssel alakítják a kívánt formára, ami 0,5% alatti vízfelvételt eredményez, ezáltal tökéletesen megfelel a kültéri fagyálló burkolat követelményeinek.

Natúr kőporcelán lapok

A máz nélküli (natúr vagy anyagában színezett) kőporcelán lapok jellegét vagy a felület struktúrája

vagy a lap anyagába kevert kisebb-nagyobb kőszemcsék és festékanyag adják, esetleg mind együttesen.

A lapok felületét adott esetben polírozzák, ez történhet teljesen tükörsimára, vagy csak félig (lappato), strukturált felületű lapoknál nagyon izgalmas, ahogy az egyenetlen felület egyes részei fényesek a többi pedig matt marad, vagy teljesen matt felületnek hagyják meg.

Mindegyik esetben célszerű impregnálni a lapokat (különösen a polírozottakat), ritkán de előfordul, hogy ez még a gyárban megtörténik, mint az OtthonDepo.hu kínálatában is szereplő Keramin gyár natúr kőporcelán lapjai, vagy nekünk magunknak kell azt otthon megtennünk. Ez persze nem kötelező de erősen ajánlott, mert a lapok felületét – impregnálás hiányában – gyakorlatilag nem védi semmi az agresszív színezőanyagoktól, amik hosszú távon elszínezhetik azokat.

Mázas kőporcelán lapok

A gyártási technológia megegyezik a fentiekben ismertetettel, csak itt a lap felületére egy – a mázas kerámialapokéhoz hasonló – mázréteg kerül. A nagyobb igénybevétel miatt, itt a mázréteg is erősebb (min. PEI IV. fokozatú), de egyes gyártók még a PEI V. fokozatnál is erősebb mázat használnak, így az ilyen burkolatok nagy forgalmú helyeken is használhatóak.

Mindkét típus esetében, és gyakran az exkluzív mázas kerámia lapok esetében is (ilyen pl. az OtthonDepo.hu által forgalmazott Valentino széria) előfordul, hogy a lapokat rektifikált (lézer-vágott) kivitelben is készítik. Ez azt jelenti, hogy égetés után a lapok oldalát tökéletesen egyenesre és derékszögűre vágják, ami lehetővé teszi az elméleti zárt fuga használatát. A gyakorlatban persze min.1-2mm fugát célszerű használni, különösen új építésű szerkezetek esetében, hiszen a szerkezet dilatációs mozgása következtében a burkolat sérülhet.

A mázas kerámialapoknál már említett tónus és kalibráció szintén fontos, bár ez utóbbi a rektifikált lapok esetében nem számít, mert a lapok azonos méretűek.

Szintén az égetett kerámiák közé tartoznak a klinker burkolatok is. Az alapanyag itt is agyag, amit szárazon és nedvesen is formázhatnak, géppel vagy kézzel, majd magas hőfokon tömörre égetik, így

nagy kopásállóságú, fagyálló, kémiai anyagoknak is jól ellenálló burkolatot kapunk. A kisméretű téglák méretrendszeréhez igazítva oszlopok, pillérek, homlokzatok burkolására, hagyományos burkolólap méretben pedig teraszok burkolására és térburkolatként is kiválóan használható.

Külön színezőanyagot nem adnak hozzá, így a végső színt az anyagban található ásványok határozzák meg. Jellemző a vörös és árnyalatai, barna, narancsos-sárgás és fekete színek.

Az OtthonDepo szakáruház választékában megtalálhatóak a Paradyz gyár klinkerlapjai és kiegészítői is.

Gyakori még az égetett kerámialapok között a kőagyag (mettlachi) és a keramit lapok használata is.

Az alapanyag itt is az agyag és egyéb adalékanyagok, amit szárazon a megfelelő méretre és formára sajtolnak, majd zsugorodásig égetik. Változatos felületi kialakítással készülhetnek: sima, bordázott, rovátkolt, osztott stb. Nagy kopásállóságú, fagyálló, és a különböző kemikáliáknak is jól ellenálló burkolatként, nagy forgalmú helyeken is alkalmazható.

Mind a klinker, mind a kőagyag és mettlachi, valamint a natúr kőporcelán (különösen ipari felhasználás esetén) burkolatokhoz számos kiegészítőt kínálnak: lépcsőlapokat, lábazati elemeket, egyenes, hajlított vagy akár lépcsőhöz illőt, pozitív-negatív sarokelemek, párkányelemek stb.

A nem égetéssel készült burkolatok között a leggyakoribbak a kerti utak, teraszok és kocsibeállók burkolására is használt beton járólapok és térkőburkolatok.

Anyaguk a beton, amit formába öntés után vibrációs eljárással tömörítenek, majd száradni hagyják. Készülhet natúr és festett kivitelben is vagy teljes anyagában színezik vagy csak a felső koptatóréteget festik.

Nagyon gazdag a méret és formaválaszték, az egész lapok mellett feles-negyedes lapokat, valamint szegélyköveket is gyártanak.

Vastagságuk az igénybevételtől is függ, a normál beton lapok 1,5-2cm vastagságtól indulnak, ezeket – különösen terasz burkolás esetén – szerelőbetonra fektetik, a térkőburkolatok esetében az enyhébb

(gyalogos) forgalom esetében 6cm vastag, nagyobb (kocsibeálló) forgalom esetében inkább 8-10cm vastagságú burkolattal érdemes tervezni, ezeket inkább a hagyományos homok-kavicságyba fektetik.

Read previous post:
Honeywell H450 szénmonoxid vészjelző

  A magyar piacon leginkább keresett és kedvelt, megbízható szén-monoxid érzékelő, vészjelző készülék a Honeywell H450. A szabvány előírásainak megfelel,...

Close