Szén-monoxid érzékelő

Szén-monoxid érzékelő 2.

Szerencsére manapság egyre inkább terjednek az úgynevezett zárt égésterű kazánok, amelyek a gáz égéséhez szükséges levegőt egy légbevezető csatornán keresztül a házon kívülről kapják. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a készülékek teljesen veszélytelenek… azonban szomorú tapasztalatok mutatják, hogy szerelői gondatlanságból, alkatrész, vagy kéményhibákból ezek a készülékek is okozhatnak szén-monoxid mérgezést.  A zárt égésterű kazánok esetében a kockázat jelentőseb kisebb, mint a nyitott égésterű berendezéseknél.
Ésszerűnek tűnik a gáz-,  szén-monoxid kombinált érzékelő készülék felszerelése a biztonságunk érdekében. Ez sajnos nem teljesen igaz, hiszen míg az éghető gázok vagy a plafonon, vagy a padlón gyűlnek össze, addig a szén-monoxid a levegővel elkeveredve nem mutat rétegződést. Így a

– szén-monoxid vészjelző ideális helye a falon kb. 1,5 – 1,8 m magasságban van,
– a gázérzékelőt a lakásban használt gáz fajtájától függően vagy a padló, vagy a mennyezet szintjén lenne ideális elhelyezni. Az egy készülékben integrált szén-monoxid és gázérzékelő akárhova is kerül felszerelésre, valamelyik funkciója nem fogja a maximális biztonságot nyújtani.

Biztonsága érdekében szereltessen fel szén-monoxid érzékelőt!

Hova lehet felszerelni?
A szén-monoxid vészjelző csak akkor nyújt biztonságot, ha megfelelően került elhelyezésre. A helyes elhelyezéshez figyelembe kell venni, hogy:
– a szén-monoxid bár felfelé száll, a levegővel elkeveredve nem mutat olyan rétegződést, mint például a földgáz (a plafonon nem gyűlik össze).
– belélegezve okoz mérgezést, ezért elhelyezése légzési magasságban célszerű.
– a vészjelző riasztásának hangját éjjel a hálószobában is olyan hangerővel lehessen hallani, hogy arra felébredjenek.
– a vészjelzőt a szén-monoxid forrás (pl. kazán, kandalló) közelében kell elhelyezni.
Fentiek alapján a szén-monoxid vészjelzőt az alábbiak szerint kell felszerelni:
– ha a készüléket a falra rögzíti, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó felső élénél, de legalább 15 cm-rel a mennyezet alatt.
– ha a készüléket a mennyezetre rögzítik, akkor az legyen legalább 30 cm-re minden egyes faltól.
– a vészjelzőt a potenciális szén-monoxid forrástól 1-3 méterre kell elhelyezni.
– ha a helyiségben válaszfal vagy más térelválasztó is található, akkor a vészjelzőt a potenciális szénmonoxid forrással azonos részben kell elhelyezni.
– ha a mennyezet lejt, akkor a készüléket a helyiség magasabb részében kell elhelyezni.
A hálószobában és más, a potenciális szén-monoxid forrástól távoli helyiségben elhelyezett vészjelzőt a helyiség azon részén kell felszerelni, ahol a helyiségben tartózkodók levegőt vesznek. Tehát hálószobában a vészjelzőt az ágy magasságában kell felszerelni.

 

Hova nem lehet felszerelni?

Épületen kívül.
Szekrénybe, vagy az alá.
Nedves, vagy nyirkos helyre.
Közvetlenül a mosogató vagy tűzhely fölé.
Ablak, ajtó közelébe, vagy olyan helyre, ahol légáramlat, huzat az érzékelést befolyásolhatja, pl. beszívó vagy elszívó ventillátor/légtechnikai nyílás közelébe.
Ahol a levegő áramlását valami, pl. függöny vagy bútor akadályozhatja.
Ahol a por vagy egyéb szennyeződés összegyűlhet és elszennyezheti az érzékelőt, megakadályozva annak működését.
Olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet -10°C alá süllyedhet, vagy 40°C fölé emelkedhet.
Oda, ahol az könnyen feldőlhet, megsérülhet vagy ahonnan vigyázatlanul eltávolíthatják

 

Hogyan működik a szén-monoxid vészjelző készülék?
Sokféle szén-monoxid vészjelző kapható a piacon, melyek lényege az érzékelő szenzor.
Az érzékelő szenzor lehet katalitikus, félvezető, vagy elektro-kémiai elven működő, de a 2001-ben bevezetett CO vészjelzők tulajdonságaira és üzemeltetésére vonatkozó EN50291:2001 szabvány előírásainak csak az elektrokémiai szenzorral szerelt vészjelzők felelnek meg.

Minden, Európában forgalomba hozott készüléknek rendelkeznie kell CE bizonyítvánnyal, mellyel a készülék gyártója igazolja, hogy terméke megfelel minden vonatkozó európai előírásnak.
Webáruházunk kínálatából válassza ki az Önnek tetszőt >>>

Ez azt jelenti, hogy
– az emberi egészségre nem ártalmas CO koncentráció esetén a készülék nem riaszthat
– kis koncentráció esetén a vészjelzőnek csak akkor szabad riasztania, ha a szén-monoxid olyan sok ideig van a légtérben, hogy a halmozódás miatt mérgezés léphet fel
– minél nagyobb a CO koncentráció, annál gyorsabban kell a készüléknek riasztania.

/forrás: fogaz.hu/

Összefoglalva a leírtakat, mindenképp javasolt CO érzékelő beszerelése legalább azon házak, lakások lakóinka, ahol nyílt égésterű berendezéseket használnak.

Cikkünk első részét a következő linken éri el: https://www.otthondepo.hu/blog/egyeb/szen-monoxid-erzekelo

Read previous post:
A hidegburkolatok alapanyagai és tulajdonságai 2.

A mázas kerámia mellett az égetett lapok másik jelentős típusa a kőporcelán vagy gresburkolat, mely natúr vagy mázas kivitelben is...

Close