Beltér Burkolat Laminált padló Padlólap

A laminált padlókról általában: a lapvastagság jelentőssége

A laminált padlók kezelése minden tekintetben egyszerűbb, mint a hidegburkolati anyagoké (padlólapoké), mivel egyrészt nem kezelünk laminált padló esetében tónus (színkód) és kaliber (méretazonosság) értéket, másfelől a fektetéséhez sem szükséges annyi idő és energia, valamint alapanyagok, hisz egyszerűen, pattintással fektethetőek.

A laminált padló az egyszerű kezelhetőségnek és széleskörű felhasználási területeinek köszönhetően a legnépszerűbb padlóburkolatok közé tartozik. A laminált padlóval padló nemcsak dekoratív, hanem tartós és ellenálló, a fára megszólalásig hasonlító mintázatuk pedig a fa természetességét varázsolja otthonunkba.

A laminált padlókat – a kopásállóság függvényében – az alábbi területekre ajánljuk:
– irodahelyiségben,
– előszobában, háló-és gyermekszobában,
– étkezőben,
– sőt a konyhában is alkalmazható.
Kedvező árán felül mellette szól, hogy lerakása nem igényel különösebben előkészületeket, és egyszerűen és kényelmesen telepíthető. Padlófűtéses helyiségben is alkalmazható, és a lerakás után azonnal igénybe vehető.

A laminált padló anyaga több mint 90%-ban valódi fa, azaz egy faőrlemény, ami teljesen környezetbarát. Ebből a faőrleményből készül a nagy szilárdsággal bíró HDF (850-890 kg/m3 sűrűségű) padló. Erre a HDF rétegre kasírozzák fel a különféle mintával rendelkező dekorréteget, majd egy melamin akril bevonat következik, ami a termék felületének külső behatásokkal szembeni védelmét biztosítja. A fedőréteg vastagsága és összetétele határozza meg a kopásállóságot.

A laminált padló vásárlás esetén az alábbi tulajdonságokat vegyük figyelembe:
– a padlólapok vastagsága,
– a kopásállóság,
– a megjelenés (mintázat).
Amennyiben a takarékosság az egyik fő szempont, de esztétikus laminált padló az igény, akkor kerül szóba az alacsonyabb kopásállósági osztályú padló. Számítani lehet azonban arra, hogy az élettartama nem lesz olyan hosszú, mint a magasabb kopásállósági osztályba tartozóké.

A laminált padlók vastagsága általában 6-12 mm közötti, manapság a 6 mm-es verziót már alig gyártják, és nem is ajánlott az alkalmazásuk, bármilyen szépek is legyenek. Ennek oka, hogy a vékonysága miatt a 6 mm-es padló egyszerűen nem tudja azt a minőséget hozni, mint amit elvárnánk tőle.
Bár 1 mm különbség nem tűnik soknak, ugyanakkor az az  1 mm-es vastagság a klikk tartóssága végett nagyon is sokat számít. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy 2 vagy 3 mm tartja egyben a felületet.

Bár a laminált padlók a fektetés után azonnal igénybe vehetők, ezt megelőzően tartsuk szem előtt azt az ajánlást, hogy a laminált padlót 2-3 napig akklimatizálódni kell hagyni. A szoba közepén tárolják normál szobahőmérsékleten, (min. 18-22 C fok) max. 75% (ideális 40-60%) páratartalom mellett. Az esetleges látható hibákról még a lerakást megelőzően kell meggyőződni, ugyanis a látható hibával lerakott laminált padlóért a forgalmazó nem vállal felelősséget.

 

Read previous post:
A természet közelsége Zalakerámia burkolattal: Agex kollekció

A Zalakerámia Agex padlólap családdal megteremthető a természetes harmónia és a barátságos összkép fürdőszobában, konyhában, vagy a lakás bármely helyiségében....

Close