Beltér Burkolat Laminált padló Padlólap

A laminált padlókról általában: a kopásállóság és a design

A laminált padlók igen nagy népszerűségnek örvendenek, design-juk, egyszerű felhasználási módjuk, valamint a sokrétű alkalmazhatóságnak köszönhetően. Ám hogy otthonunk melyik helyiségébe milyen laminált padlót válasszunk, a design mellett a kopásállóság határozza meg.

A laminált padlók kopásállósági értéke nem a valódi keménységet jelzi, hanem azt mutatja meg, hogy a használat során keletkező súrlódások (pl. lépések) mennyire, hány év használatot követően koptatják meg padlót.

A kopásállóság nem más, mint a különböző padlólapok mechanikai jellegű, koptató hatásokkal szembeni ellenálló képessége. Az erős igénybevételnek kitett területeket, helyiségeket érdemes nagyobb kopásállóságú laminált padlóval burkolni, hogy hosszú ideig megőrizzék felületi minőségüket, szépségüket.

A laminált padlók különböző kopásállósági tulajdonságokkal rendelkeznek, így felhasználási osztályokba sorolhatók. Érdemes erre tekintettel lenni, amikor padlót választunk.

Nagy forgalmú helyiségbe (pl. nappaliba, előszobába, közlekedő területekre, irodába) a magasabb felhasználási osztályba sorolt termékeket részesítsük előnyben.

A laminált padlók esetében a kopásállóságot betűvel vagy számmal jelölik, illetve legtöbbször piktogrammal is megjelenítik. Az AC3 (31) / AC4 (32) / AC5 (33) egyre erősebb kopásállóságot jelölnek.

AC3/31 Lakossági célra (hálószoba, gyerekszoba), illetve mérsékelt közületi felhasználásra (kis iroda).
AC4/32 Teljes körű lakossági (nappali, folyosó), és általános közületi (iroda) felhasználásra.
AC5/33 Teljes körű lakossági, illetve közületi erős igénybevételre (lakótér minden helyisége, üzlet, iroda).

A megjelenés jellemzőihez sorolhatjuk a színt és a felületet, valamint a fózolást. A laminált padló kiválasztásánál figyelembe kell venni a bútorok, a falak színét és mintázatát.

Nem mindegy, az sem, hogy milyen optikai hatást kívánunk elérni a helyiségben. Egyes mintázatok növelhetik, vagy éppen csökkenthetik a teret. Ezt természetesen, befolyásolja a lerakás iránya is.

A fózolás elsősorban esztétikai előnyt jelent, de amellett, hogy jól néz ki, minőségben is többet nyújt. A fózolás a laminált padló élének 45 fokos lemarása, ami még hasonlóbbá teszi a valódi fa padlóhoz. Emellett a fózolt padló értékállóbb is. A fúzolt laminált padlónál a fózolást V-fugának is nevezzük. Korábbi bejegyzésünk a témában itt!

Manapság a legmodernebb termékek 2/3-a már fózolásos technológiával készül. A laminált padló felülete sok féle lehet, tekintve, hogy mennyire bordázott, azaz strukturált, vagy akár szinkronnyomott.

A magasabb kategóriájú laminált padlók felülete követi a fa erezetét, így még inkább valódi fapadló hatását kelti.

A laminált padlók élettartama rendeltetésszerű használat és megfelelő ápolás mellett 10-20-30 év is lehet.

A laminált padlók előnye, hogy rendszerben is megvásárolhatók, így az alátét fóliától a szegélylécig minden szükséges kiegészítő terméket megtalál a kínálatban. A kiegészítőkről következő cikkünkben olvashat.

 

Read previous post:
A laminált padlókról általában: a lapvastagság jelentőssége

A laminált padlók kezelése minden tekintetben egyszerűbb, mint a hidegburkolati anyagoké (padlólapoké), mivel egyrészt nem kezelünk laminált padló esetében tónus...

Close