Beltér Burkolat Laminált padló Otthon, lakás Padlólap

A laminált padlókról általában: a lerakás lépései

Laminált padlóval burkolni a legegyszerűbb a padlóburkolatok közül. A burkolás egyszerű, tiszta, és az eredmény egy igényes, minőségi, időtálló padlófelület lesz. Ám a lerakási útmutató betartása nem csak az időtállóság, hanem az esetleges garancia érvényesítése szempontjából is nagyon fontos.

A burkolandó felület legyen tiszta, száraz, por-, és zsírmentes. Az esetleges padlóegyenetlenségek kiegyenlítésére használjunk önterülő aljzatkiegyenlítőt a laminált padló lerakása előtt.

1. Párazáró fólia:

Az első, ami mindenképpen kell a laminált padló alá, egy párazáró fólia. Teljesen mindegy, hogy egy 60-80 éves belvárosi lakásról van szó, vagy egy új építési házról. A párazáró kell. Nem is a pára, és a nedvesség miatt, sokkal inkább a laminált padlóra kapott garancia végett. Ha nem kerül le párazáró, – mert minek egy 100 éves házba lerakni – és ne adj Isten gond lesz a padlóval, akkor búcsú inthető a garanciának. A minőségellenőr a helyszínre érkezve ebbe azonnal bele fog kötni, ami akár a garancia elvesztését is jelenti. Ha nincs párazáró, az nekik egy kész felüdülés. Nem éri meg azt a kb. 220 Ft/m2 összeget megspórolni.

2. Lépészajcsökkentő alátét:

A 20 cm-es átfedéssel rakott párazáró után jön a lépészajcsökkentő alátét.
Ez 4 funkciót lát el:

  • csökkenti a lefelé irányuló zajokat,
  • a felfelé, vagyis a lakásban tapasztalható lépészajt,
  • elnyeli az aljzat apróbb egyenlőtlenségeit,és hőszigetelő szerepet is betölt.

Ez elég sok funkció ahhoz képest, hogy az alátétek kiválasztása során milyen keveset foglalkoznak általában a lépészajcsökkentővel. Sok helyen ingyen a padlóhoz odaadják a legolcsóbbat, nem is nagyon törődve az ember esetleges szükségleteivel.

Lépészaj csökkentő alátétek:

a) Habfólia:

A legolcsóbb megoldás a lépészaj csökkentésére és a kisebb aljzategyenlőtlenségek elnyelésére. Az anyaga habosított polietilén, vagyis műanyag. A legkevésbé sem környezetbarát, de olcsó, és csökkenti a lépészajt. Viszonylag alacsony teherbírású. Vastagságát tekintve 2-3 mm-es tekercsekben kapható. Ha nem számít a hőszigetelő képesség, nem fontosak a környezetbarát szempontok, csak legyen a lépészaj csökkentve meglehetősen kevés költséggel, akkor ez lesz a jó választás. De alsó kategória, ami a képességeiben is megmutatkozik.

b) XPS alátét:

Tekercsben, vagy táblákban kapható extrudált polisztirol. Az alacsony hővezetési tényezője miatt (0,04 Wmk) remek hőszigetelő, elnyeli a padló nagyobb (>1 mm) szintkülönbségeit, ami persze nem jelenti azt, hogy a 2-3mm/m küszöbértéket az aljzatnál át lehet lépni. Nagy teherbírású, így a forgalmasabb helyiségeken túl a nehezebb bútorok terhelését is jól viseli, de továbbra sem környezetbarát alátétről van szó.
A lépészajt ugyanakkor jól csökkenti (jó aljzat mellett). Párazáró funkciót nem lát el. A választék egyre bővebb az XPS alátétekből. Tipikusan 3-5 mm vastagságban kapható, e fölé nem is célszerű menni. A táblásítottal nemcsak könnyebb dolgozni, de jobb a tapadása is. Padlófűtés esetén figyelni kell, hogy külön erre a célra gyártott, lehetőleg perforált XPS-t válasszon az ember, mert az megfelelően leadja a hőt. Ha fontos a jó hőszigetelés, és a tartósság, ez a termék jó, ugyanakkor nem környezetbarát.

c) Parafa alátét:

Az egyik legjobb lehetőség hang-, és hőszigetelésre, lépészaj csökkentésre. A parafa alátét a paratölgy kérgéből készül a fa kivágása nélkül, környezetbartá és antibakteriális megoldás! Mivel nagyon alacsony a hővezetési tényező értéke padlófűtés alá nem igazán javasolt. Igazodik az aljzat kisebb egyenlőtlenségeihez, de ugyanakkor nagyon jó mérettartó tulajdonsággal rendelkezik. Csak gondolj arra, hogy a parafadugó a kihúzás után milyen gyorsan visszaugrik eredeti méretére.
A másik előnye a parafa alátétnek a többivel szemben, hogy az biztosan ott lesz még 15-20 év múlva is a laminált padló, vagy más klikkes fa parketta alatt. Nem fog elkorhadni, elrohadni, lebomlani, vagy tönkre menni. Persze ez nem törvényszerűen igaz a műanyag alapú alátétekre, de előfordulhat. A parafa alátét tekercsben, és lapokban is kapható. Ára kb. 2x annyi mint az XPS alátétét

d) Egyéb megoldások:
A “lépészajcsökkentők” itt még nem értek véget. Számtalan megoldás létezik még, ami több anyag pozitív tulajdonságaira épülnek.

3. Laminált padló fektetése

Elsőnek tehát fontos, hogy legyen egy jó, sík, egyenletes, stabil aljzat. Erre majd kell egy vastag párazáró fólia, ami lehetőleg bírja hogy cipővel végigsétálnak rajta. Ez a laminált padló lerakásakor ugyanis elkerülhetetlen. Ha túl vékony, az nem jó. Ezt 20 cm-es átfedéssel, a falra 5 cm-es felfutással kell rakni.
Utána jöhet a 4 funkciót ellátó lépészajcsökkentő alátét. Ha nincs különösebb elvárás, de fontos a jó ár, akkor a habfólia jó megoldás. Ha jobb hőszigetelést szeretne, minél jobb hangszigeteléssel, akkor a középkategóriás XPS, de ha mindenből a legjobbat szeretnénk kínálni, akkor a parafa alátét lesz a jó megoldás.

4. Szegélyléc /szegőléc felrakása

A szegőlécet mindig a falhoz és soha ne a padlóhoz rögzítse. Úsztatott padlóknál, ideális esetben 1 mm távolság kell, hogy legyen a padló és a szegőléc között.

Otthonunknak hangulatos, időtálló burkolata lehet hálószobában, nappaliban, folyosókon, egyéb közlekedő helyiségekben, vagy akár konyhában is. A lamin padlók padlófűtés esetén is alkalmazhatóak.

A sokrétű felhasználásnak, és a változatos kínálatnak köszönhetően szinte bárki megtalálhatja a legmegfelelőbb laminált padlót, mellyel otthonába varázsolhatja a természet nyújtotta békét és nyugalmat.

Read previous post:
A laminált padlókról általában: gondoljuk át a fektetését

A laminált padlók lerakása egyszerű, nem igényel különösebb előkészületet, mégis a fektetést megelőzően érdemes tájékozódnunk, átgondolnunk a lerakás menetét, az...

Close