Beltér Burkolat Laminált padló Otthon, lakás Padlólap

A laminált padlókról általában: gondoljuk át a fektetését

A laminált padlók lerakása egyszerű, nem igényel különösebb előkészületet, mégis a fektetést megelőzően érdemes tájékozódnunk, átgondolnunk a lerakás menetét, az ajánlott szempontokat.

A laminált padlók lerakását a lerakási útmutató szerint kell elvégezni.

Először is erősen ajánlott azt betartani, hogy a laminált padlót 2-3 napig akklimatizálódni kell hagyni az adott helyiség közepén, normál szobahőmérsékleten, (min. 18-22 C fok) max. 75% (ideális 40-60%) páratartalom mellett. A 2-3 nap leteltével megkezdhető a burkolás.

Következő fontos betartandó a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében, hogy az esetleges látható hibákról még a lerakást megelőzően kell meggyőződni, ugyanis a látható hibával lerakott laminált padlóért a forgalmazó nem vállal felelősséget!

Laminált padlóval történő burkolás:

Hosszanti irányban, lehetőleg a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg a laminált padlóval való burkolást. Falaknál, beépített fix bútoroknál, lépcsőknél, radiátoroknál 10 mm diletációt kell hagyni.
A legutolsó lerakott laminált padló sornak minimum 10 cm szélesnek kell lennie, ennek megfelelően kell a kezdősort is indítani, szabni. A további felhasználásra szánt laminált padló daraboknak minimum 40 cm hosszúnak kell lenniük. A rövid oldali, ún. keresztfugáknak is minimum 40 cm távolságra kell lenniük egymástól.

A lapokat nem szabad összeütni!

– Az új klikk-es rendszereknek köszönhetően ma már a laminált padló nagyon egyszerűen lerakható. A lerakási útmutató betartásával anyagkímélő profilcsatlakozás érhető el, mivel a levédett csatlakozási rendszernek köszönhetően a lapok könnyedén egymásba csúsznak. A laminált padló felszedhető, újra lerakható marad.

A lapokat kötésben kell lerakni, de ügyelve arra, hogy vágás esetén is minimum 40 cm-es legyen a lap. Ügyeljen arra, hogy a 10 mm-es diletáció mindvégig meglegyen a fal mellett, illetve egyéb tárgyaknál (pl. oszlop).

Azokban a helyiségekben, amelyek hosszabbak 6 m-nél és/vagy szélesebbek 5 m-nél, a tágulási hézagoknak, a falaknál is, legalább 15 mm-nek kell lenni. 10 m-nél hosszabb és/vagy 8 m-nél szélesebb helyiségekben kiegészítő tágulási hézagokat is ki kell alakítani. A tágulási hézagokat fedje le burkolatváltó profillal.

A laminált padló azonnal terhelhető. Kb. 2 óra elteltével a távtartó ékek is eltávolíthatóak. Ezt követően felhelyezhetőek a szegőlécek, melyek eltakarják a diletációs hézagot.

A szegőlécet mindig a falhoz és soha ne a padlóhoz rögzítse. Úsztatott padlóknál, ideális esetben 1 mm távolság kell, hogy legyen a padló és a szegőléc között.

Laminált padlóval burkolni a legegyszerűbb a padlóburkolatok közül. A burkolás nem hagy maga után sok koszt, takarítani valót, és az eredmény egy igényes, minőségi, időtálló padlófelület lesz.

Read previous post:
A laminált padlókról általában: kiegészítők jelentősége

A laminált padlók nagy előnye, hogy könnyen fektethetőek, strapabíróak, élettartamuk igen hosszú, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a gyártók...

Close