Burkolat Csempe Padlólap

Burkolás tervezése

Ha burkolást tervezünk alaposan gondoljuk át, mit is szeretnénk viszont látni, hisz óriási termékválaszték áll rendelkezésünkre. Megvásárolhatjuk a burkolatokat szakkereskedésben, vagy megrendelhetjük interneten. Utóbbi a kényelmesebb, egyszerűbb megoldás, hisz nem kell fuvart szerveznünk a helyszínre szállításhoz. Nem mindegy, hogy az adott burkolóanyagból mekkora mennyiséget vásárolunk, milyen színeket választunk, éppen ezért az esztétikus térkialakítás fontos eszköze a burkolási terv és a lapkiosztás.

Figyelembe kell venni a burkolólapok méreteivel összefüggésben a helyiség méreteit és tagoltságát, például kis felületeken nem mutatnak jól a túlzottan nagyméretű lapok. A burkolólapok színeivel összefüggésben pedig vegyük figyelembe a helyiség bevilágítottságát, és az elhelyezni kívánt tárgyak (szaniterek-szerelvények) méreteit, jellegét.

Alapszabály, hogy a világosabb színek tágítják, a sötétebb színek némiképp szűkítik a teret.
A fehér szanitereket, vagy kádakat remekül kiemeli egy sötétebb szín kontrasztja. Téglalap formájú burkolatok esetében az álló burkolási mód nyújtja, a fektetett pedig szélesíti a teret.
A burkolási terv készülhet a hagyományos módon papíron, de ennél sokkal kényelmesebb és praktikusabb, ha valamilyen 3d látványtervező programot használunk.od_padlo_nappali

Amíg a burkolási terv elsősorban esztétikai döntésekben segít, a lapkiosztás a konkrét vásárlás során lehet hasznos. A lapkiosztás megtervezése során azt határozzuk meg, hogy – a helyiség adottságait figyelembe véve – melyik falfelületen kezdődjön, és pontosan honnan induljon az adott burkolólap.
Sajnos az nagyon ritka, ha a burkolatot vágás nélkül lehet felburkolni, ami jelentős hulladékkal jár. Függőleges irányban valamivel egyszerűbb a helyzet, hacsak nincs ami megköti a magasságot (nyílászárók), mert akkor itt is vágni kell a csempét, de arra ügyelni kell, hogy a vágott sor mindig alulra kerüljön.

A lapkiosztás segítségével pontosabban meghatározhatjuk a vágási hulladékot, ezáltal pedig a vásárolandó burkolat mennyiségét. Általában hálós (a falakkal párhuzamos) burkolás esetén 10%, diagonál (átlós) burkolás esetén pedig 15% veszteséggel szokás számolni. Ez persze nincs kőbe vésve, hiszen több tényező is befolyásolja: a helyiség tagoltsága, a burkolólap mérete, minősége, a burkoló precízsége, az általa használt szerszámok minősége, pontossága stb.
Érdemes a vásárlás során figyelembe venni, hogy a későbbiek során – mondjuk egy csőtörés miatt – szükség lehet pótlásra, és hónapokkal vagy évekkel később már szinte lehetetlen ugyanazt a tónust és kalibrációt megrendelni, illetve ha már eleve rendelni kell a lapot, mekkora többlet idővel jár 1 doboz pótrendelése, különösen import burkolat esetében.

Fenti szempontokat figyelembe véve bonyolultnak tűnhet egy-egy burkolási munka, felújítás megtervezése, de szakember segítségével megkönnyíthetjük dolgunkat, és rengeteg bosszúságtól megkíméljük magunkat.

Read previous post:
Ötletek fürdőszoba kialakításhoz – csempe, burkolat színek, hangulatok

Gyönyörű, modern fali csempék, padlólapok közül válogathatunk fürdőszobánk kialakításánál. Hatalmas szín és minta választék áll rendelkezésre. Színes, elegáns, természetes vagy...

Close