Beltér Burkolat Csempe Kültér, kert Padlólap

Csemperagasztó – hogyan válasszunk?

A megfelelő csemperagasztó kiválasztása tervezést, utánaolvasást, szakmai tanácsadást igényel. Nem mindegy ugyanis, hogy hol használjuk, milyen méretű lapot használunk, milyen a burkolandó felület… stb. Kültérben burkolunk? Beltéri burkolás? Falburkolás? Padlóburkolás? Sok más felmerülő kérdésben igyekszünk segítséget nyújtani.

Korábbi bejegyzéseinkből megtudhatta, hogyan válasszunk burkolatot, szükséges-e tervezni a burkolást; ill. fugázás során mire is figyeljünk oda. A megfelelő csemperagasztó kiválasztása sem egyszerű feladat…

Kül-, vagy beltérben használjuk?

Kültéri burkolás

A kiválasztott csemperagasztó fagyálló legyen, bár általában minden csemperagasztó fagyállónak minősül, de a kültérben használtnak egyéb feltételeknek is meg kell felelnie.

A kültéri burkoláshoz választott burkolatragasztó flexibilis, fagyálló legyen – ez nagyon fontos! Ha ugyanis fagyálló, de nem felxibilis (flex) ragasztót használunk, az első tél után szomorúan felfagyottlaptapasztalhatjuk, hogy bizony a leburkolt területen a burkolatunk elválik a felülettől, lepattogzik, felfagy. Ezt elkerülendő: mindenképp fagyálló, flexibilis burkolatragasztót válasszunk!

Kültéri hidegburkolat ragasztását bízzuk inkább szakemberre, nem mindegy, hogy hogyan rakjuk le. Ha folyamatosan áll a víz, nem tud lefolyni, fagyállóság ide, vagy oda, meg van az esélye, hogy a teraszburkolatunk rövid időn belül csúnyán tönkremegy. Valamint fedetlen területek burkolásánál, pl. erkélyek, pincelejáratok teteje – ami egyben teraszként is funkcionálhat – nagyon fontos vízszigetelő anyag is.

 

Beltéri burkolás:

Kicsit talán könnyebb dolgunk van, mintha kültérben burkolnánk, de elengedhetetlen a körültekintő választás.

Beltéri burkolásnál általában elegendő az alap, vagy ún. bázis csemperagasztó használata. De ez sem mindig igaz. Fontos az igénybevétel, a burkolandó lapok tulajdonsága is.

A csempék (fali csempe) általában kisebbek, könnyebbek a padlólapoknál, hisz még ha nagyobb méretet is választunk, vékonyabbak. Egy alapcsempénél (pl. 20*30 cm) elegendő az alap csemperagasztó használat. Ha azonban nagy méretű csempét választunk a falra (pl. 25*40 cm; 30*60 cm stb.) mindenképp egyeztessünk szakemberrel a vásárlás előtt, hogy a ragasztó a falon is tartsa majd azokat . Nagy méretű fali csempék, természetes hatású burkolatok esetén ajánlottabb flexibilis ragasztót vásárolni. A bázis és flexibilis ragasztóknak ugyanis a teherbírása is különbözik.

Beltéri padlóburkolat esetében is sokszor elegendő a bázis csemperagasztó használata, azonban olykor ajánlottabb a flexibilis csemperagasztó vásárlás. Például flexragasztót kell használni, ha greslapot burkolunk, vagy nagyobb méretű padlólapoknál is (pl. egy 30*60 cm-s padlólap esetében mindenképp felxibilis csemperagasztót válasszunk).

Nagy forgalmú helyiségek, vendéglátóipari egységek padlóburkolásánál nagyon fokozottan a flexibils burkolatragasztó alkalmazása.

 

aljzat-burkolas-0
Bár nem szorosan a burkolatragasztó választás témakör, de érdemes néhány szót szólni a használatról is.

Minden esetben tartsuk be a csomagolás előírásait, a keverési arányokat. A felületekre egyenletesen vigyük fel a ragasztót, az ún. “pontozásos” eljárás elavult, ennek alkalmazásakor a padlóburkolatunk hamar tönkre mehet, betörhet, bármennyire is körültekintő a fugázás.

 

Ha a fentieket figyelembe véve mégis úgy dönt, hogy maga vág bele a burkolási munkába, a vásárlás előtt mindenképp kérje ki szakember tanácsát a választást, kivitelezést illetően!

Jó munkát kívánunk!

 

Read previous post:
Fugázás – mire figyeljünk?

A hidegburkolatok fugakialakítása nem csak esztétikai kérdés. A burkolat minőségét, élettartamát, és a felület takaríthatóságát is befolyásolja. Fugázás és a megfelelő...

Close