Beltér Festék Otthon, lakás

Régi bútor új ruhában

Bizonyára sokan találkoztak már azzal, hogy egy-egy régi bútordarab megkopott, nyomot hagyott rajta az idő vas foga, de sajnáljuk kidobni, hisz szép emlékek fűződnek hozzá, örökségünk részei. Semmi gond! Újítsuk fel!

Ha például egy kárpitozott széket szeretnénk átfesteni, felújítani,  elsőként szedjük le a kárpitot és a csavarokat is. Használjunk festékmaró anyagot, hogy az új szín felkenése után a felület tökéletesen nézzen ki. Ha kell, csiszoljuk át alaposan! Kissé macerás, de megéri.

Kezdjünk durva csiszolópapírral, majd folytassuk finomabbal, míg el nem érjük a kívánt hatást. Amikor az új szín kiválasztása következik, légy körültekintő – szó szerint! Nézz szét abban a helyiségben, ahol el szeretnéd helyezni a majdnem „vadi új” bútorodat, és ügyelj arra, hogy harmonizáljon a többi ott lévő bútorral. Mint mondtam, légy kreatív, de a jó ízlés határain belül.

Ha lehet, vízszintes helyzetben fessünk. Mindig szerezzük be az adott festék-típushoz a megfelelő oldószert. Akát ecsettel, akár hengerrel festünk, azok tisztításához is ez lesz alkalmas, fontos tanács, hogyminőségű ecsettel és hengerrel dolgozzunk. A festéssel alulról felfelé, kívülről befelé haladjunk. Mindig tegyünk valamit a tárgy alá, ami picit feltartja, hogy ne folyjon alá a festék. Amint teljesen megszáradtak a felületek, csak akkor kezdjünk hozzá az összerakáshoz. A régi csavarokat helyettesítsük újakkal, így lesz tökéletes a végeredmény.

Ha a kárpit mosás, tisztítás után hibátlan, újszerű, nyugodtan visszatehetjük. Ha azonban szükségesnek ítéljük, cseréljük. A leszedett darab szabásmintaként használható!színes_butor

Régi szekrények, asztalok, polcok is feldobhatók, divatossá tehetők az adott  helyiség adottságainak megfelelő új színnel. Merjünk hozzákezdeni!

Aki nem szeret festeni, nem szeretné az oldószert belélegezni, használjon öntapadó tapétát. Mintás bútorok, mintás fiókok, szekrényajtók díszíthetik otthonunkat.

Ha már nagyon jól megy, sorra vehetjük a többi régi darabot is, hiszen ezek nem csak bútorok, hanem emlékek, örökségünk részei új formában.

Read previous post:
Csemperagasztó – hogyan válasszunk?

A megfelelő csemperagasztó kiválasztása tervezést, utánaolvasást, szakmai tanácsadást igényel. Nem mindegy ugyanis, hogy hol használjuk, milyen méretű lapot használunk, milyen...

Close