Beltér Burkolat Csempe Kültér, kert Otthon, lakás Padlólap

Fugázás – mire figyeljünk?

A hidegburkolatok fugakialakítása nem csak esztétikai kérdés. A burkolat minőségét, élettartamát, és a felület takaríthatóságát is befolyásolja. Fugázás és a megfelelő fugázó anyag kiválasztása is figyelmet, szakértelmet igényel. Ha magunk látunk neki, érdemes cikkünket elolvasni, de mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!

Korábban már esett szó a megfelelő burkolat kiválasztásáról, hogy mit is fontos figyelembe venni. Most segítséget szeretnénk nyújtani a burkolatok fugázásával kapcsolatban.

A fugázó anyag kiválasztásánál több dologra is figyelnünk kell.

Mindenképpen szem előtt kell tartanunk azt, hogy a választott burkolatnak milyen a nedvszívó képessége, mert a fugázó anyagot ennek megfelelően kell kiválasztanunk. A burkolat vízfelvételéről, szívóképességéről tájékozódhatunk szakkereskedésben vagy a gyártónál. A burkolat gyártók az esetek nagyobb részében felhívják a figyelmet a különleges igényű termékeikre (pl.: üvegmozaik dekor-burkolatok). Ha nem megfelelően választunk, elszíneződéseket tapasztalhatunk a burkolaton felrakás után. A biztonság kedvéért kérjük burkoló szakember tanácsát. A megfelelő fugázó anyag kiválasztásával tartós, strapabíró, egyenletes burkolatot kapunk, legyen szó padló, fal, vagy akár épített zuhanyfülke burkolásáról.

A fugázó anyag csomagolásán található használati utasítását mindenképpen tartsuk be, a keverési arányokra különösen figyeljünk. Lehetőség szerint gépi keverőszárat használjunk a keverésnél, homogénebb, alaposan kikevert anyagot kapunk, és még el sem fáradunk. Az esetek többségében a leírás kétszeri keverést javasol.

Fugázás után a burkolatról a felesleges fugaanyagot nedves szivaccsal távolítsuk el. Figyeljünk arra, hogy a használt szivacs ne legyen túl vizes, mert ez esetben az anyag nem éri el a kellő szilárdságot, akár foltos is maradhat.

A fugázandó réseket a fugázás megkezdése előtt nedvesítsük be, figyelve arra, hogy a fuganyílásokban a víz ne álljon! A fugázó anyagot ezek után vigyük fel a felületre, dolgozzuk jól be a résekbe szivaccsal, vagy fugázógumi segítségével. Nagyobb fugakitöltésnél érdemes keményebb fugázógumit használni, hisz így a fugaanyagot keverhetjük keményebbre, mégis könnyedén bedolgozható.

 

Érdemes kitérni a fuga anyag lemosására bővebben, néhány praktikus tanács erejéig:lemosas_fuga

– a felesleges fuga az enyhe száradást, keményedést követően még könnyedén eltávolítható a burkolatról nedves szivaccsal – ne legyen túl vizes!

– körkörös mozdulatokkal távolítsuk el a felületről a felesleges anyagot

– ha kisebb hibákat látunk, még javíthatjuk

– alaposan mossuk ki a szivacsot

– második körben a fuga irányára átlósan mossuk le a maradék fugát

– végleges száradást követően puha ronggyal, szivaccsal töröljük – mintegy polírozzuk – át, így eltávolítható a szemmel alig látható finom hártyaréteg

 

Már készen is vagyunk a fugázással, takarítással, így gyönyörködhetünk a munkában, tervezhetjük a felszerelések, bútorok behelyezését… a megérdemelt pihenő után!

 

Read previous post:
Mathios Stone falburkoló – prémium kategória, kézzel készítve

Magas minőségű környezetbarát alapanyagok felhasználásával, kézi munkával előállított falburkoló, mely használható kültérre és beltérre egyaránt. Előállításánál 52,5 –es nagy tisztaságú...

Close