Beltér Burkolat Csempe Fürdőszoba Konyha Kültér, kert Padlólap

Hidegburkolat, burkolás – hogyan válasszunk, mire figyeljünk?

A megfelelő hidegburkolat, kerámia burkolat (csempe, padlólap) kiválasztása nem is olyan egyszerű, hisz éveken keresztül elégedettek szeretnénk lenni a burkolt felülettel, mind minőségileg, mind esztétikailag. Több szempontot figyelembe kell vennünk a kiválasztáskor és a kivitelezés során is, mert a hidegburkolatok esetében is érvényes, hogy a “külső nem minden”!

Először is a burkolandó terület elhelyezkedését vegyük figyelembe: kül-, vagy beltérbe választunk burkolatot?

explorer4

Kültéri burkolásnál mindenképp kültérre is ajánlott burkolatot válasszunk. Ajánlott csúszásmentes felületű padlólapot vásárolni, főként fedetlen területek burkolására. A padlólapok csúszásmentessége fel van tüntetve a csomagolásukon, R9/R10/R11 jelzésekkel – kisebbtől az egyre nagyobb csúszásmentességű felületig. Ezen felül kültér esetében mindenképpen fagyálló, flexibilis csemperagasztót és fugázó anyagot vegyünk. A megfelelő kiválasztásában kérjük szakember segítségét.

 

lands3Beltéri burkolás esetén könnyebb a dolgunk, hisz nem szükséges a fagyállóság követelményének megfelelni. Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy fali csempe nem kerülhet a padlóra, ám padlólapot burkolhatunk a falra is – ez esetben a lap mérete, súlya és a falfelület teherbírása (tégla, gipszkaron, egyéb) a meghatározó. Beltérbe nem szükséges flexibilis ragasztót vásárolnunk padlólap ragasztására sem – hacsak a padlózat, és /vagy a padlólap mérete ezt meg nem követeli – megfelelő az ún. bázis ragasztó választása is.

A bázis ragasztók is fagyállóak, ám mégsem alkalmasak kültéri felhasználásra, mert nem flexibilisek, nem tudnak együtt mozogni a hőtágulással, így kültérre, vagy padlófűtéses helyiségekben se használjuk. Padlófűtéses helyiségekbe való padlólap ragasztása esetében ragasztót is olyat válasszunk, mely padlófűtés esetén is alkalmazható. Kérjük ki szakember véleményét, ha nem vagyunk biztosak a választásban.

Beltéri burkolásnál is fontos tényező a padlófelület majdani várható igénybe vétele. Nem mindegy, hogy egy közlekedő helyiségről (folyosó, előszoba), vagy például fürdőszobáról van-e szó. A fürdőszobák, wc, háló vagy nappali burkolására megfelelő egy kisebb kopásállóságú burkolat is, viszont közlekedő helyiségek, vagy konyha burkolásánál strapabíróbb, nagyobb kopásállóságú burkolat választása ajánlott. A kopásállóságot a PEI skála határozza meg, a padlólapok csomagolásán minden esetben fel van tüntetve:

PEI II: gyenge (fürdőszoba)
PEI III: közepes (nappali, fürdőszoba, hálószoba)
PEI IV: erős (előszoba, konyha)
PEI V: nagyon erős (konyha, kültér, nagy forgalmú létesítmények)

A padlólapok műszaki tulajdonságainak, a burkolandó helyiség(ek) körülményeinek ismeretében könnyedén kiválaszthatjuk a megfelelő terméket, mellyel évekig elégedettek lehetünk.

Folytatás, további hasznos info hamarosan!

 

Read previous post:
Egyedi elegancia – Cersanit Elvana fürdőszobai burkolat család

A lengyel Cersanit burkolat gyártó talán egyik legjobban megkomponált fürdőszobai kollekciója az Elvana. A termékcsalád tagjai nagyszerű harmóniát alkotnak egymással,...

Close