Burkolat Kültér, kert Otthon, lakás Padlólap

Hidegburkolatok csúszásmentessége

A fogalmat mindenki ismeri, ám hidegburkolatok esetében érdemes tudni, mit és miért vegyünk figyelembe a kiválasztáskor. Például kültéri, fedetlen területekre ajánlott fokozottan csúszásmentes felületű burkolatot választani, melyet általában famintázattal, kőmintázattal, vagy egyéb strukturált felületkialakítással érnek el.

 

 

A csúszásmentes padlólap választás nagyon fontos vizes helyiségek (pl. fürdőszoba) illetve közösségi helyiségek burkolatának kiválasztásánál. A csúszásmentességi fokozat a termékek vásárlói tájékoztatóiban, katalógusaiban általában fel van tüntetve.

sitesi-rocky-entA csúszásmentességet R-skálán jelölik, általában 9-12-ig számozással. Ha egy padlólapnak nincsen csúszásmentességi fokozata, az vagy nem csúszásmentes – ezt a felületét tapintva általában mi is megállapíthatjuk – vagy a gyártó nem vizsgáltatta be a termékét ez irányban. Tehát, a csúszásmentességi fokozat feltüntetésének hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy a padlólap nem csúszásmentes.

Az R-skála jelölésében minél nagyobb az R betű utáni szám, annál fokozottabban csúszásmentes az adott termék. Azonban a választáskor ne “csak” a baleset biztonsági szempontokat vegyük figyelembe, gondoljuk a higiéniára, a tisztíthatóságra is. Ahol nem indokolt a maximális csúszásmentesség, ott használjunk kisebb csúszásmentességi fokozatú terméket.

keramin-strukturalt
A csúszásmentesség a padlólap felületi kialakításából, felületi egyenetlenségéből adódik. A gyártók általában famintázattal, kőmintázattal, vagy egyéb strukturált felületkialakítással érik el.

 

Csúszásmentességi fokozatok:

R9: általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák, rendelők)

R10: csúszásmentes (fürdőszobák, garázsok, éttermi konyhák, raktárak)

R11: fokozottan csúszásmentes (mosodák, hűtőkamrák, tejüzemek)

R12: nagyon magas csúszásmentes (ipari felhasználás, cukorüzemek, húsfeldolgozók)

… és így tovább. Minél magasabb a számozás, annál fokozottabb a csúszásmentesség, annál strukturáltabb a padlólap felülete.

Biztonságunk figyelembe vétele mellett gondoljunk a tisztíthatóságra, higiéniára, válasszuk az indokolt csúszásmentességet!

 

Read previous post:
Visszafogott elegancia – Zalakerámia Calabria kollekció

A Zalakerámia Calabria csempe és padlólap családot a diszkrét, visszafogott elegancia jellemzi. A színek tökéletes harmóniában vannak egymással. A még...

Close