Beltér Burkolat Otthon, lakás Padlólap

Laminált padló felhasználása

A laminált padlók kizárólag beltérbe használhatók, nem létezik kültéri változatuk. Mielőtt döntést hozunk a laminált padlóval kapcsolatban, nem árt tisztában lenni azzal is, hová, mely helyiségekbe, milyen padlózatra, milyen feltételekkel fektethető.

Mely helyiségekbe alkalmas?

A laminált padló beltérben bármelyik helyiség padlójának burkolására megfelelő. A padló kopásállóságára és felületi vízállóságára figyelmet kell fordítani. Folyosóra, nappaliba közepes igénybevételre alkalmas változat megfelelő, ám irodákba, üzletekbe magasabb kopásállósági fokozatú padlót válasszunk.

A laminált padló semmilyen veszélyes alkotóelemet nem tartalmaz, anyaga 90%-ban fa, műgyanta fedőréteggel, így a felülete nem szívja magába a koszt. Tisztítása nagyon könnyű, csak portalanítást igényel, szükség esetén alkalmanként nedves (nem vizes!) ronggyal való áttörlés ajánlott. A laminált padlót könnyű lerakni, és a lapok ellenállnak a fakulásnak, kopásnak, még a cigaretta parázs sem hagy rajtuk nyomot.

 

Laminált parketta főbb jellemzői:laminalt_padlo

  • Erős kopásálló képesség – kopórétege karcálló.
  • Minőségére a gyártók 10-25 év garanciát is vállalnak.
  • Vékony szerkezete miatt kiváló padlófűtéses helységbe.
    Nagyon nagy szín és minta választék.
  • A laminált padlólapok illesztése pontos, így nem keletkeznek hézagok.
  • Jelentős igénybevételű helyeken is alkalmazható.
  • Alacsony beépítési magasság.

 

Milyen legyen az aljzat a laminált padló fektetésekor?

Az aljzat a burkolás előtt legyen száraz és pormentes. Hasznos az aljzatra párazáró fóliát fektetni, ez megakadályozza, hogy a betonban maradt pára megtámadja a padló alsó rétegét.

A következő a lépészaj csökkentő réteg, amely egy 2 mm-es habfólia. Fontos, hogy a fólia megfelelő minősége, mert a kevésbé jó minőségű fóliák nyitott cellásak, így ezek a terhelés során elveszítik rugalmasságukat és nem nyerik vissza a formájukat.

A padlót ún. úsztatott eljárással, ragasztás nélkül fektessük. Előnye, hogy a lefektetett burkolat bármikor visszabontható, és egy új lakásba átvihető, illetve sérülés esetén roncsolás nélkül cserélhető. Telibe ragasztásnál viszont nehéz a panelek cseréje és mozgatása.

A laminált padló lerakása házilag is kivitelezhető, a garancia feltétele a szakszerű kivitelezés.

 

Read previous post:
Laminált padló tisztítása – tévhit!

Nagyon sokan azért szeretik a laminált padlót, mert úgymond igénytelennek vélik. Az igaz, hogy könnyen tisztítható, és könnyen tisztán tartható....

Close