Burkolat Padlólap

Mi a kopásállóság? Miért fontos?

A kerámia burkolatokra került mázréteg kopásállósága eltérő lehet, összetételük függvényében, így az sem mindegy, hová, milyen helyiségbe szeretnénk burkolatot választani. Nagyon fontos, hogy a választott burkolata kopásállósága megfeleljen az adott területhez köthető műszaki követelményeknek.

Az építőiparban kopásállóság nem más, mint a különböző, hideg- vagy melegburkoló padlólapok mechanikai jellegű koptató hatásokkal szembeni ellenálló képessége. Ez a tulajdonság szzinte a leglényegesebb szempont a padlóburkoló lap kiválasztásakor.
A mázréteg egy kaolinból, üvegből, homokból, különböző adalék és színezőanyagokból álló réteg, ami megszilárdulás után, egy nagyon vékony, üveghez hasonló bevonatot képez az alap felületén. Fontos szerepe van, hiszen ezt látjuk amikor ránézünk egy lapra, meghatározza a lap színét, jellegét, stílusát.

Az erős hatásoknak kitett területeket, mint pl. az előszobát, a folyosót nagyobb kopásállóságú lapokkal érdemes burkolni annak érdekében, hogy hosszú időn át megőrizzék felületi minőségüket.

Magyarországon kopásállóságot az MSZ EN-154 szabvány alapján határozzák meg.

A különböző osztályokba sorolt lapokat az alábbiak szerint jelölik: (Ennek a jelnek a típuskód, a minőségi osztály és a színárnyalati jelölés mellett szerepelnie kell minden egyes dobozon!)

PEI II. kis igénybevételű helyiségekbe ajánlott, pl. fürdőszoba, hálószoba

PEI III. Közepesen igénybe vett helyiségek burkolására ajánlott, pl. nappali, alacsony forgalmú helyiségek

PEI IV. közepesen igénybe vett helyiségekbe használható burkolatok. Magánlakások szinte bármelyik helyiségébe használható (pl.:konyha, előszoba, folyosó stb.)

PEI V. Igen erősen igénybe vett helyiségekbe használható burkolatok, ahol akár nagy forgalom bonyolódik. (pl éttermekben, üzletekben stb.)

Érdemes megjegyezni, hogy a kopásállóság nem megegyező a karcállósággal. A karcállóságot az adott padlólap keménysége jelöli. A keménység szintén a mázréteg mechanikai, de karcoló hatással szembeni ellenálló képességére vonatkozik. Jelölése Mosh skálán történik: 1-10 (1-es a zsírkő, 10-es a gyémánt)

Egy magas kopásállóságú, fényes felületű lap is karcolódhat a felületére hordott apró homokszemcsék miatt, ami nem számít kopásnak.

Read previous post:
Burkolási terv – Szükséges tervezni?

Optimális esetben már a nézelődés során megvan az elképzelésünk, hogyan legyen burkolva az adott helyiség, ez azonban csak az első...

Close