Burkolat Csempe Padlólap

Burkolási terv – Szükséges tervezni?

Optimális esetben már a nézelődés során megvan az elképzelésünk, hogyan legyen burkolva az adott helyiség, ez azonban csak az első lépés, hiszen a kereskedelemben kapható hideg burkolatok, így az OtthonDepo kínálatában szereplő csempék, padlólapok is széles kiegészítő elem – és színválasztékkal rendelkeznek.

Nem mindegy, hogy az adott burkolóanyagból mekkora mennyiséget vásárolunk, illetve egy adott környezetben mely színeket használjuk, és azokat hogyan párosítjuk össze, éppen ezért az esztétikus térkialakítás fontos eszköze a burkolási terv és a lapkiosztás.

Sok szempontot lehet és kell figyelembe venni:
a burkolólapok méreteivel összefüggésben a helyiség méreteit és tagoltságát, például kis felületeken nem mutatnak jól a túlzottan nagyméretű lapok, 1-2 lappal le lehet fedni a területet, de fordítva is igaz, nagy felületeket túlzottan felosztanak a kisméretű burkolatok;
a burkolólapok színeivel összefüggésben pedig a helyiség bevilágítottságát, és az elhelyezni kívánt tárgyak (szaniterek-szerelvények) méreteit, jellegét.

Alapszabály, hogy a világosabb színek tágítják, a sötétebb színek némiképp szűkítik a teret.

A fehér szanitereket, kádakat remekül kiemeli egy sötétebb szín kontrasztja, ezért amennyiben világos és sötét színeket is használunk, érdemes ez utóbbit betervezni az elemek mögötti falfelületre, a sötét-világos területeket pedig dekorelemmel vagy díszítőcsíkkal elválasztani egymástól.

Téglalap formájú burkolatok esetében az álló burkolási mód nyújtja, a fektetett pedig szélesíti a teret.

A burkolási terv készülhet a hagyományos 2 dimenziós módon papíron, de ennél sokkal kényelmesebb és praktikusabb, ha valamilyen 3d látványtervező programot használunk. Az OtthonDepo.hu webáruház bemutatótermében erre is van lehetőség: a Visoft tervezőprogram segítségével a kedves megrendelő nem csak a burkolási – és színterveket láthatja, hanem adott esetben a beépítésre kerülő szanitereket, bútorokat is beillesztve a helyiség pontos berendezési tervét is.

burkolásAmíg a burkolási terv elsősorban esztétikai döntésekben segít, a lapkiosztás a konkrét vásárlás során lehet hasznos. A lapkiosztás megtervezése során azt határozzuk meg, hogy – a helyiség adottságait figyelembe véve – melyik falfelületen kezdődjön, és pontosan honnan induljon az adott burkolólap.

Sajnos az nagyon ritka, ha a burkolatot vágás nélkül lehet felburkolni, általában a bejárattal szemközti falfelület a kiindulási alap, és középről a szélek felé haladva kezdenek, de ebben az esetben gyakran mindkét szélre vágott csempe kerül, ami jelentős hulladékkal jár. Amennyiben az egyik sarok kevésbé hangsúlyos, (mondjuk egy bútor kitakarja) akkor érdemes a vágott lapot ide helyezni és az átellenes szélen egész lappal indítani. Függőleges irányban valamivel egyszerűbb a helyzet, hacsak nincs ami megköti a magasságot (nyílászárók), mert akkor itt is vágni kell a csempét, de arra ügyelni kell, hogy a vágott sor mindig alulra kerüljön.

A lapkiosztás segítségével pontosabban meghatározhatjuk a vágási hulladékot, ezáltal pedig a vásárolandó burkolat mennyiségét. Általában hálós (a falakkal párhuzamos) burkolás esetén 10%, diagonál (átlós) burkolás esetén pedig 15% veszteséggel szokás számolni. Ez persze nincs kőbe vésve, hiszen több tényező is befolyásolja: a helyiség tagoltsága (pillérek, oszlopok, parapet falak, nyílászárók), a burkolólap mérete, minősége, a burkoló precízsége, az általa használt szerszámok minősége, pontossága stb. Érdemes a vásárlás során figyelembe venni, hogy a későbbiek során – mondjuk egy csőtörés miatt – szükség lehet pótlásra, és hónapokkal vagy évekkel később már szinte lehetetlen ugyanazt a tónust és kalibrációt megrendelni, illetve ha már eleve rendelni kell a lapot, mekkora többlet idővel jár 1 doboz pótrendelése, különösen import burkolat esetében.

Fenti szempontokat figyelembe véve bonyolultnak tűnhet egy-egy burkolási munka, felújítás megtervezése, de szakember segítségével megkönnyíthetjük dolgunkat, és rengeteg bosszúságtól megkíméljük magunkat.

Tehát, kérdésünkre a válasz, egyértelműen: IGEN, érdemes és kell is megtervezni a burkolási munkálatokat!

Read previous post:
Az infraszauna hatása

Mai rohanó világunkban az emberi szervezet sem képes folyamatosan regenerálódni, ezért nagyon hasznos lehet a rendszeres infraszauna használata, akár egy...

Close