Beltér Burkolat Konyha Laminált padló Otthon, lakás Padlólap

Mit vegyünk figyelembe laminált padló választásakor?

Laminált padló választás nem egyszerű, ám nem is ördöngős feladat. Ha már laminált padlóban gondolkodik, bizonyára eljutott arra a döntésre, hogy fa hatású padlófelületet szeretne otthonába. Cikkünk segíthet a választásban.

Mint minden padlót, a laminált padlót is – jó esetben – hosszú időre tervezzük. Bár a laminált padló felszedhető, újra fektethető, valljuk be, ha már egyszer leburkoltuk, nem szeretnénk felszedegetni jó sok évig, így érdemes néhány – legalább alap – kritériumnak megfelelőt választani.

Az alábbiak alapján válasszunk:

1) a padló színe
Döntsük el, hogy sötétebb, vagy világosabb árnyalatú padlót szeretnénk? Kisebb helyiségekbe nem ajánljuk a sötét színeket, ám ez függ a berendezési tárgyak, falak színétől is.
Ha eldöntöttük, milyen színárnyalatok lehetnek érdekesek, a műszaki adatok, a laminált padlóval szemben támasztott elvárásaink következnek.

2) Igénybevétel, kopásállóság
Ez talán az egyik legfontosabb kérdés. Át kell gondolnunk, hogy mennyire számít a kopásállóság. Nem mindegy ugyanis, hogy a hálószobát burkoljuk, ahol naponta néhányszor fordulunk meg, tehát igen kis igénybevételre kell számítani, vagy a közlekedőt, nappalit, netán a virgonc gyermekek szobáját tervezzük burkolni vele.

Egészen más az igénybevétel a közlekedő területeken, előszobában, konyhában, mint például a hálószobában, gardróbban. Ez ugye logikus is.

Laminált padlók esetében két betű és egy szám, majd egy per jel, és két szám mutatja meg a műszaki paramétereket.
AC osztályozással jelölik a kopásállóságot. Ezt a rendszert az Európai Laminált Padló Gyártók Egyesülete állította össze.

AC1 alacsony igénybevételre: hálószobába, gardróbba, vendégszobába ajánlott
AC2 magasabb igénybevételre: nappaliba, étkezőbe is ajánlott, nem túl nagy forgalom esetén.
AC3 nagy igénybevételre: nappalikba, alacsony forgalmú irodákba ideális.
AC4 nagyobb igénybevételre: közületi célra is alkalmas, nagyobb irodákba, vendéglátó helyeken is megfelelő, otthon minden igényt kielégít.
AC5 nagyon magas igénybevételre is alkalmas, közületi célra: bevásárlóközpontokba, középületek legforgalmasabb területeire, otthonunkban nincs akkora elvárás, hogy indokolt legyen, hacsak nem olyan helyiséget burkolunk, ahová az utcai cipőbe is rendszeresen be kell mennünk.

Alkalmazási osztály
Ez az adat nagyon sokszor együtt szerepel a kopásállősággal. Uniós szabvány, mely két számjegyből áll, egy per jel után. Az első számjegy a használati környezetre utal (2 háztartási, 3 kereskedelmi), a második pedig a használat mértékét, a laminált padól igénybevételét jelöli: 1 alacsony, 2 közepes, 3 magas, 4 nagyon magas.

21 : minimális otthoni használatra ajánlott. Pl.: hálószobába, vendégszobába, gardróbba.
22 : közepes mértékű otthoni használatra, nappaliba, étkezőbe, nem túl nagy forgalom esetén.
23 : nagymértékű otthoni használatra is megfelelő. Pl.: előszoba, lépcsőház.
31 : kisebb kereskedelmi használatra is megfelelő. Kis forgalmú irodákba, hotelszobákákba alkalmas.
32 : közepes mértékű kereskedelmi használatra is megfelelő. Nagy forgalmú irodák, óvodák, vendéglátó helyek burkolata is lehet.
33 : nagymértékű kereskedelmi használatra tervezték. Például áruházak, üzletek, osztálytermek kitűnő burkolata lehet.

3) Vastagság
A laminált padlók esetében is számít a vastagság. 7 mm alatt nem érdemes laminált padlót vásárolni! A vastagabb padló jobb tartással, hosszabb élettartammal rendelkezik, ebből is következik, hogy kevesebb problémát eredményez.

Tehát, minimum 7 mm-es legyen a választott laminált padló. E felett a 8 mm-es már szinte minden lakossági igényt kielégít, ám a fentebbi kopásállósági, igénybevételi adatokat azért tartsuk szem előtt. 10, 12 mm-es laminált padlókra már mondhatjuk, hogy ez a prémium szint.

4) Mintázat, struktúra
Bár a színt az elsők között említettük, a mintázatot, a padló felületi kialakítását, azaz a struktúrát is érdemes figyelembe venni, ugyanis ettől függ, hogy valóban szeretni fogja-e az új burkolatot.

A laminált padló lapok legfelső védő bevonata által védett dekorációs réteg hordozza a padló színét, mintázatát, struktúráját, ez határozza meg a megjelenését.
Ezekre érdemes figyelni:
– legyen a minta változatos. Ha minden lapon ugyan az a dekoráció, mintázat ismétlődik, unalmas, “gagyi” hatású lesz. Érdemes interneten is képeket nézegetni, az adott lap hogy is mutat egy nagyobb felületen.
– törekedjünk arra, hogy olyat válasszunk, ami minél természetesebb. Ma már olyan dekorációs technikák léteznek, hogy ez meg is fog valósulni.
– érdemes olyan laminált padlót választani, melyet végigsimítva érezhető a fa erezet.
– a matt, olajozott hastású felületek a természetesek. A laminált padló nem kell, hogy csillogjon.
– kis helyiségekbe óvatosan a sötét színáranyalattal!

5) Garancia, élettartam
Gyártói garancia: álatlában 10-30 év. A gyártási folyamat alatt több ellenőrzésen mennek át a laminált padlók is, mind nagyobb igénybevételnek teszik ki. Ha fontos a gyártói garancia, a garancia feltételeit is érdemes elolvasni, és betartani, hogy a garanciát az esetleges idő előtti elhasználódás esetén érvényesíteni tudja.
A padló élettartama: minél hosszabb élettartamot szeretne, annál nagyobb tűrőképességű padlót éremes választani. A vastagabb, magasabb kopásállóságú lapok sokkal tovább bírják a strapát.

6) Padlófűtés
A laminált padló is alkalmas lehet padlófűtés esetén is. A jó minőségű laminált lapok nagyon tömörek, emiatt jó vezetik a hőt. Padlófűtés esetén olyan laminált padlót kell választani, amit a gyártó padlófűtésre minősített!
Padlófűtés estén természtesen a megfelelő alátétlemezt kell választani. Kérje ki a szakkereskedések tanácsát, szakember véleményét a vásárlás előtt!

7) Vízálló laminált padló
A laminált padlók alapvetően nem vízálló burkolatok. Az illesztéseknél a hosszantartó nedvesség terhelés beszivárog, az anyag megduzzad és a lapok szétválnak.

Ám ma már létezik 100%-ban vízálló laminált padló, melynek vízzáró illesztései elhozták a vízálló laminált padlók korszakát. Ezek a vízálló laminált padlók bátran lerakhatók a fürdőszobában is, ám körültekintően! A szegélyek mentén dilatációs hézagtömítőt kell elhelyezni.
A hézagtömítő felett szilikonnal kell kihúzni a rést, mielőtt a szegélylécet a helyére tesszük. Fontos, hogy épített zuhanyzóba még a vízálló laminált padlók sem alkalmasak, de a fürdőszoba többi részében használhatóak.

Bízunk benne, cikkünk segíteni fog a megfelelő laminált padló kiválasztásában, melyben akár évtizedekig gyönyörködhet.

Read previous post:
A fürdőszoba melege télen

A tél, a vele járó rövid nappalok, hosszú éjszakák, a hideg, a komor idő bizony rányomja bélyegét a hangulatunkra, és...

Close