Burkolat Fürdőszoba Konyha Padlólap

Padlólapválasztás – tanácsok a hibák elkerüléséhez

Felújítás, építkezés során minden építőanyagot, berendezést körültekintően választunk. Azt gondolnánk, a legfontosabb az, hogy számunkra legtetszetősebbet válasszuk. Ez nem így van!

Pl. burkolóanyag, kerámiaburkolat esetében az elsődleges szempont, hogy melyik helyiséget szeretnénk burkolni? Valamint padlóra vagy falra keresünk kerámia burkolatot?  Alábbiakban igyekszünk Önnek segítséget nyújtani, hogyan is válasszon.

Padló burkoláshoz mindig csak kifejezetten padlóra való terméket válasszunk. Csempét padlólapként használni TILOS!

 

Vegyük figyelembe a következőket:

  • Melyik helyiségbe választunk burkolatot?
  • Milyen méretű burkolólapot érdemes választani?
  • Milyen tulajdonságoknak feleljen meg a burkolat?

A házfelújítás mindig nehéz, mivel hosszútávra szóló döntéseket kell meghozni az otthonunkról helyesen. A kerámia burkolás más megoldásokhoz képest praktikus, esztétikus és változatos. A végtelen lehetőségek száma miatt bármilyen hangulatot és teret varázsolhatunk otthonunkba.

A PADLÓLAP VÁLASZTÁS befolyásoló tényezői:

  • Milyen anyagból készüljön?
  • Milyen legyen a felülete?
  • Milyen kopásállóságú legyen?
  • Csúszásmentes legyen?
  • Bel- vagy kültérbe keressük?

A kerámia lapok ANYAGA lehet fehéragyag, vörösagyag, gres-porcelán. A padlólapok legkiválóbbja a gres-porcelán, mely iparilag előállított homogénebb anyagának köszönhetően erősebb és tartósabb, mint a kő. Pozitív tulajdonságai között szerepel még a könnyű tisztíthatóság. Az gres lap lehet mázatlan vagy mázas.

A legdivatosabb burkolási mód manapság a nagy méretű téglalap alakú padlólapok burkolása padlóra és falra is.

FELÜLETE lehet mázas vagy mázatlan. Mázas felület esetén a burkolólapot olyan színes réteg fedi, amely kihat mind az esztétikai, mind a műszaki tulajdonságaira.

 

Bel- vagy kültér?

Választásnál fontos tényező, hogy beltérbe vagy kültérbe szeretnénk felhasználni a padlólapot. Kültéri felhasználás esetén nagyon fontos, hogy fagyálló padlólapot válasszunk. A fagyálló padlólapok vízmegtartó tulajdonsága igen alacsony, így fagyással szemben ellenálló.

Khan Durostone kőmintás padlólap

A felhasználási területnek (bel- vagy kültér) megfelelően kell kiválasztanunk a csemperagasztót is! Az úgynevezett bázis, vagy alap ragasztók is fagyállóak ugyan, de kültérbe nem alkalmasak mégsem, ugyanis ezek nem flexibils termékek, a hőtágulással nem tudnak együtt “mozogni”, így felpattogzik a padlónk például a teraszon, ha bázis ragasztót használunk. Kültéri ragasztásra mindenképp flexibilis ragasztót és fugázóanyagot válasszunk!

A padlólapok MINŐSÉGBELI KÜLÖNBSÉGE az anyagok közti különbségből származik. A KOPÁSÁLLÓSÁG kétféle vizsgálattal mérhető: a PEI mutatja ezeket az adatokat. Valamint létezik még a MOSH skála, mely a karcállóságra utal. Az előbbi a mély kopásállóságot határozza meg, az utóbbi a felületi karckeménységet. A MOSH-féle tízes skála hasonlóan értékel a PEI skálához képest:

  • PEI II: gyenge (fürdőszoba)
  • PEI III: közepes (nappali, fürdőszoba, hálószoba)
  • PEI IV: erős (előszoba, konyha)
  • PEI V: nagyon erős (kültér, nagy forgalmú létesítmények)

Minél magasabb kategóriát kap egy lap annál inkább ajánlott forgalmasabb helyre. A PEI V jelzésű lapok a legforgalmasabb üzletek burkolására is alkalmasak.

Padlólapok esetében fontos tényező még a CSÚSZÁSMENTESSÉG, melyet a R9/R10/R11 jelzések minősítenek, mely kategóriákat szintén a termékkártyában és a termékek szűrőjében lehet megtalálni. A strukturált padlólapok felülete kissé hullámos, mely felület fokozza a csúszásmentességet.

Álomotthonunk kivitelezéséhez ma már minden a rendelkezésünkre áll. Szebbnél szebb csempék színes és széles palettája tárul elénk a webáruház katalógusában. Mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő burkoló-, díszítőelemeket és kiegészítőket, a kínálat óriási.

Remélhetőleg a tanácsok segítenek a felújítás során jelentkező legnagyobb hibák kivédésében, de a sikerhez egy jó szakember szükséges.

Read previous post:
Csempék – tanácsok a hibák elkerüléséhez

Felújítás, építkezés során minden építőanyagot, berendezést körültekintően választunk. Azt gondolnánk, a legfontosabb az, hogy számunkra legtetszetősebbet válasszuk. Ez nem így...

Close