Csempe Fürdőszoba Padlólap

Kerámia burkolat kislexikon – csempe, padlólap fogalmak, információk

Felújítás, építkezés során bizonyára Önben is rengeteg kérdés felmerül a megfelelő burkolat kiválasztás előtt. Meleg burkolatot válasszak? Hidegburkolatot válasszak? Mit kell tudnom a hideburkolatokról? Mit jelentenek ezek a tulajdonságok, amik a bolti címkén szerepelnek?  Az alábbi, talán kicsit szakmainak tűnő összeállításunkkal próbálunk tájékoztatást adni, hogy könnyedén eligazodjon a piac óriási kínálatában, hogy mi, mit jelent, miért fontos figyelembe venni választáskor.

Méret [cm]: Az égetett kerámia burkolatok – csempe és padlólap – esetében névleges méretről beszélhetünk, mivel a közel 1700 fokos kemencés égetés hatására minden burkolat gyártási szériának más a kalibrációja (méretazonossága). A megadott mérethez képest a lap felveheti akár az egy centiméterrel kisebb vagy nagyobb méretet is. Forgalmazott burkolataink nemzetközi szabványok szerint készülnek, így webáruházunkban csak I. osztályú termékek kaphatók.

Vastagság [mm]: Az égetett kerámia burkolatok – csempe és padlólap – esetében névleges méretről beszélhetünk, mivel a közel 1700 fokos kemencés égetés hatására hatására minden burkolat szériának más a kalibrációja (méretazonossága), és a lap vastagságában is lehetnek plusz/mínusz eltérések.

Anyaga: A kerámia burkolatok – csempe és padlólapanyaga lehet fehér agyag/vörös agyag/gres/gres-porcelán/anyagában színezett gres. Felülete lehet mázas vagy mázatlan. A padlólapok legkiválóbbja a gres-porcelán, mely iparilag előállított homogénebb anyagának köszönhetően erősebb és tartósabb, mint a kő.

Színátmenetes: Nem homogén a lap színe, így minden darabja egyedi és különböző. A burkolat hatását ez teszi széppé és természetessé.

Színkód: Azt a gyártási sorszámot jelöli, amely mutatja a csempék és padlólapok egyszerre történő készülését, kiégetését. Azok a lapok, melyek ugyanolyan típusúak, viszont nem egy színkóddal vannak ellátva, színárnyalatukban mindig különböznek, de jellegükben azonosak. Ezek egy felületen történő felhasználása nem esztétikus. Így ajánlott mindig kb 5-10%-al nagyobb mennyiséget vásárolni, mint amennyire pont szükség van, mert később nehézkes vagy lehetetlen az azonos színkódú/kalibrációjú termék beszerzése.

Kalibráció: Méretazonosság, egy égetés alatt készült, azonos gyári kóddal megjelölt csempék és padlólapok összessége. Különböző kalibrációs kóddal ellátott lapok együtt burkolása kifejezetten nem ajánlott, így javasolt erre kiemelten figyelni, hisz akár az apró méretbeli eltérés is nagy bosszúságot okoz, valamint nem esztétikus a fuga szabálytalan, össze-vissza látványa.

Kopásállóság: A padlólapok minőségbeli különbsége az anyagok közötti különbségből származik. A kopásállóság kétféle vizsgálattal mérhető, a PEI és a MOSH mutatja ezeket az adatokat. Az előbbi a mély kopásállóságot határozza meg, az utóbbi a felületi karckeménységet. A MOSH-féle tízes skála hasonlóan értékel a PEI skálához képest:

  • PEI II: gyenge (fürdőszoba)
  • PEI III: közepes (nappali, fürdőszoba, hálószoba)
  • PEI IV: erős (előszoba, konyha)
  • PEI V: nagyon erős (kültér, nagy forgalmú létesítmények)

 

Fagyállóság: a padlóburkolatok vízmegtartó tulajdonsága igen alacsony, így fagyással szemben ellenálló.

Csúszásmentesség: R9/R10/R11 jelzések minősítik a csúszásmentesség mértékét, minél magasabb jelzést kap egy lap annál biztosabb a csúszásmentessége.

Levigált: Magasfényű, Csiszolt, Polírozott anyagában színezett lap, ami nem mázas. Magas költségű technológia.

Lappato: Selyemfényű, Csiszolt, Polírozott anyagában színezett lap, ami nem mázas. Magas költségű technológia.

Retifikált: Élcsiszolt, tizedmilliméter pontossággal méretre csiszolt lapok. Magas költségű technológia.

Struktúrált: Egyenletlen, kissé hullámos, 3D-s felület, ami fokozza a csúszásmentességet. Ennek jelzése a következő: R9/R10/R11. A magasabb érték a biztosabb a csúszásmentességet jelöli.

Ezek az alapfogalmak segítségül lehetnek vásárlás előtt, hogy a burkolandó területnek megfelelő terméket válasszunk, és a megfelelő mennyiségben vegyük meg azt. Hisz ki szeretnek színárnyalat és méretbeli eltérésekkel leburkolt konyhát, ahol az esztétikumnak semmi nyoma a burkolatban?

 

 

Read previous post:
Padlólapválasztás – tanácsok a hibák elkerüléséhez

Felújítás, építkezés során minden építőanyagot, berendezést körültekintően választunk. Azt gondolnánk, a legfontosabb az, hogy számunkra legtetszetősebbet válasszuk. Ez nem így...

Close