Burkolat Csempe Fürdőszoba Konyha Otthon, lakás Padlólap

Szakszerű megoldás az elszíneződött fugára, akár saját kezűleg

Sajnos az évek során a fuga is alaposan elkoszolódhat, foltosodhat, ami valljuk be, nem szép látvány, de már sok-sok bosszúságon lehet túl a kedves olvasó, hisz rengeteg házi praktika fellelhető a fugatisztításhoz, ám szinte egyik sem vált be. A régebbi fugát a hagyományos tisztítási módszerekkel szinte lehetetlen széppé tenni. Így hiába hibátlan, szép a burkolat, a makacsul elszíneződött fuga tönkre teszi az összképet. Ám van megoldás!

Egyik megoldás a fuga kikaparása, és újra fugázás, ám ez időigényes és költséges feladat. Jó hírünk van, ugyanis létezik jelentősen olcsóbb, és egyszerűbb megoldás, ha a fuga egyébként ép, “csak” elszíneződött.

Az alábbiakban két megoldási lehetőséget ajánlunk a figyelmébe, melyek akár kombinálhatóak.

 

Fuga felújítása Mapei Keranet-tel

E megoldás lényege, hogy a fuga felső rétegét eltávolítjuk. Ez akkor jelent teljes megoldást, ha a fuga a felszínén kívül még nem foltos.
A Mapei Keranet 15%-os oldat formájában megvásárolható, akár szórófejes változatban, mely a háztartásban a legpraktikusabb megolás. Elérhető a Keranet só formájában is, ezt tetszőleges koncentrációra keverhetjük. Ajánljuk azonban előbb a készre kevert folyadékkal próbálkozni.

Az előzőleg megtisztított felületre kell felszórni a Keranet folyadékot, kb. 5 percig állni hagyjuk, majd kefével  alaposan átdörzsöljük a fugát. Ezt követően töröljük át a felületet, távolítsuk el teljesen a Keranet folyadékot, mossuk le tiszta vízzel.

A Keranet savas, így savra érzékeny anyagok esetében, pl. márvány, nem használható!

 

Fuga felújítása Mapei Fuga Fresca-val

A Mapei varázsceruzája látványos megoldást nyújt az elszínzeződött fugára! A Mapei Fuga Fresca egy szivacsfejjel ellátott műanyag tubus, ami úgy néz kis, mint egy cipő gyorsfény tubus. Használata rendkívül egyszerű! A felület megtisztítása után ezzel a tubussal átkenjük a padló, csempe fugáit és készen is vagyunk.

Arra kell ügyelni, hogy a fuga eredeti színével megegyező, vagy annál valamivel sötétebb Mapei Fuga Fresca színt válasszunk.

Ha világosítani szeretnénk a fugát, legalább hároszor, négyzer meg kell ismételni a világosabb színű Fuga Fresca-val való átszínezést.

A Fuga Fresca használatával újra ragyogni fog a fuga, csökken a vízfelvétele, és ismét könnyedén tisztíthatóvá válik.

A fentebbi megoldások nagy előnye, hogy nem szükséges szaktudás, magunk elvégezhetjük a fuga megtisztítását, megújítást.

 

Ám, mielőtt belevágnánk a fuga felújításába, ne feledjük: első lépésként alaposan meg kell tisztítani a jelenlegi felületet. Ehhez hagyományos mosó szódát ajánlunk, hisz ez jól tisztít, és nem tartalmaz olyan anyagokat, melyek bármiféle bevonatot képezhetnének a felületen.

Ha tiszta, és megszáradt a felújítandó felület, következhet a fuga felújítása  a fentebbiek szerint.

Jó munkát kívánunk!

Read previous post:
Biztonságos és kényelmes zuhany megoldások, modern fürdőszobákba

A zuhanykabin kínálat sokkal gazdagabb és különlegesebb annál, mint hogy csak egyetlen típusú, akár hagyományosnak vélt görgős vagy kifelé nyíló...

Close