Beltér Burkolat Fürdőszoba Konyha Otthon, lakás Padlólap

Vinyl padló a gyakorlatban

A vinyl padlóburkolat egyre népszerűbb melegburokolat hazánkban is. Nemcsak a design, hanem a műszaki adottsági is kiemelkedőek. Desingját tekintve a fára, kőre megszólalálsig hasonló kivitelt is választhatunk, műszakilag pedig kiemelendő, hogy 100%-ig vízálló, ám mégis melegburkolatról van szó, és fektetése is rendkívül gyors, és egyszerű.

A bevezetőnkben össze is foglaltuk a lényeget, ám szeretnénk ismertetni, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban.

Nézzük elsőként a designt.

Biztosan sokunkban felmerült már, hogy milyen jó lenne a fürdőszobát, konyhát, vagy akár az egész otthonunkat egységes, fa burkolattal burkolni. Igen ám, ez a vágyunk azonban a fürdőszobába is alkalmas faburkolat keresése közben kezd alábbhagyni, ahogy meglátjuk az árakat. Gondolkodhatunk fa hatású kerámia burkolatban is természetesen, hisz gyönyörű szép, a fára megszólalásig hasonlító kerámia lapok közül válogathatunk. De mi van akkor, ha melegburkolatot szeretnénk a fürdőszobába, és mindezt a lehető leggyorsabban? Válasszunk vinyl padlót! Hisz 100%-ig vízálló, így fürdőszobába, konyhába, egyéb vizes helyiségekbe is tökéletes választás.

Hogyan burkolható a vinyl padló?

Említettük, hogy gyorsan szeretnénk. A vinyl padló fektetése rendkívül egyszerű. Választhatunk klikk rendszerben fektethető, ragasztható, vagy épp öntapadós változatot is. Nagy előnye, hogy fektetés után azonnal járható, máris birtokba vehetjük a vinyl padlóval burkolt helyiséget a fektetés után közevetlenül.

A vinyl burkolatok legkedveltebb típusa a klikkes kivitel, melyet egyszerűen egymásba pattintva, ragasztás nélkül lehet lerakni. Egyes klikkes vinyl padlólaptípusok esetében a sérült elemeket bármikor könnyen cserélni lehet, ezért érdemes tartalék anyagot is vásárolni a későbbi javításra gondolva.

A ragasztós kivitelű vinyl padlólapok lerakása és rögzítése az aljzatra speciális ragasztóval történik. Ennél a ragasztásnál (nem öntapadós ragasztás) fontos, hogy vinyl-speciális ragasztóval dolgozzunk, a hagyományos PVC ragasztó nem megfelelő!

Öntapadós vinyl padlók esetén a lapok tapadófelülettel ellátottak. 10 °C feletti hőmérsékleten vagy 28 °C alatti padlófűtés esetén egyből lerakható, valamint nedves padlóra és fapadlóra burkolható.

Bármely fektetést is választjuk, otthonunk bármely helyiségét, sőt!, akár a teljes padlófelületet is burkolhatjuk vinyl padlóval, nem kell diletációs hézagokat sem hagynunk.

Na de hogyan is néz ki a vinyl padló lap?

Sokaknak a vinyl padló hallatán a klasszikus linóleum jut eszébe. Az ok egyszerű, hisz PVC burkolatról van szó, ám a vinyl padlók mind küllemükben, mind anyagukban és műszaki tulajdonságaikban eltérőek. A vinyl padlót lapokban vásárolhatjuk meg, hisz egy kemény felületű, sokkal jobb minőségű burkolatról van szó. A laminált padlóhoz is hasonlíthatnánk, azonban a vinyl padlók 100%-ig vízállóak, és ami nagyon fontos, és hasznos tulajdonság, hogy anyagukban lépészaj csökkentettek.
A vinyl padlólapok szerkezete négyrétegű. Az alapréteg feladata a stabilitás biztosítása. Erre helyezik a fotóréteget, amely a vinyl burkolat mintázatát adja, amire a PVC védőréteg, arra pedig a rugalmas, elasztikus felületi védőréteg kerül.

Mit kell tudnunk a tisztításáról, ápolásáról?

A vinyl padló nem igényel különleges bánásmódot. Bármikor porszívózhatjuk, mosószeres vízzel felmoshatjuk, egyéb felületkezelésre nincsen szükség.

Hová használhatok vinyl padlót?

Mivel 100%-ig vízállóak, a vinyl padló bármely helyiség burkolata lehet. Mi több! Akár falburkolatként is alkalmazhatunk vinyl lapokat.

A fentebbiek okán már nem is olyan meglepő, hogy a vinyl padlók népszerűsége egyere csak növekszik. Ha szeretne otthonába vízálló, strapabíró, és minőségi melegburkolatot, a vinyl padló a legjobb választás.

Read previous post:
Miért válasszak vinyl padlóburkolatot?

A vinyl padlóburkolatok egyre népszerűbbek hazánkban is. Ami nem meglepő, hisz rendkívül sokoldalúan felhasználható burkolatról van szó, mely mind minőség,...

Close