Ablak, árnyékoló Beltér Otthon, lakás

6 tipp a kellemes hőérzetért otthonunkban kánikulában is

Az idei nyártól kaptunk hideget-meleget egyaránt, már-már szélsőséges hőingadozással. Forró nappalok, meleg éjszakák, majd hirtelen lehűlés. A légkondicionáló berendezések beépítése kézenfekvő megoldás, ám néhány praktikával költséghatékonyabban védekezhetünk a forróság, otthonunk átmelegedése ellen kánikula idején.

Cikkünkben néhány hűsítő praktikát ajánlunk kánikula idejére, otthonunk “szaunává” változása ellen.

1, Árnyékolás

Az otthonunk falaira tűző nap, a levegő hőmérséklete könnyedén és igen gyorsan melegíti a lakás levegőjét, főként, ha a nap az ablaküvegre tűz. Az ablaküveg ugyanis felerősíti az égető hatást, ezzel melegítve a helyiség levegőjét (amit ugyan télen hasznos, ám nyáron borzasztó fűtött dobozt – szaunát – varázsol a helyiségből az erős, ablakon át beáramló napsütés)Akadályozzuk meg a napfény közvetlen ablakra sugárzását redőnnyel, vagy külső hővédő roló használatával.
Igen hasznos lehet a belső fényvédelem, amit belső rolóval, vagy sötétítő függönnyel érhetünk el.

2, Szellőztetés – de mikor?

A második fontos dolog, amire figyeljünk oda, hogy mikor szellőztetünk! Ajánlott kora reggel, késő este, vagy akár egész éjjel biztosítanuk a kinti lehűlt levegő lakásba áramlását. Hogy alaposan átjájra otthonunkat a friss levegő, csináljunk huzatot.
Tartsuk szem előtt, hogy napközben csukjuk be az ablakokat, ajtókat, hisz a külső forró levegő áramlik be rajtuk, így hiába árnyékolunk (vagy hiába kapcsoljuk be a klímát)!

Tippünk: ha nagyon megáll, beszorul a forróság otthonába teljesen zárt ablak esetén, akkor nappalra nyissa az ablakokat résnyire (5-10 cm), hogy biztosítsa a levegő frissességét, ám a redőnyöket/rolókat húzza le /húzza be a sötétítő függönyt teljesen (a textilen, kisebb réseken át szellőzik annyit, hogy nem lesz állott a szoba levegője). Így 4-5 fokkal hűvösebb lesz otthonában

3, Ventillátor használata

Akár mennyezeti ventilátort, ventilátoros lámpát, akár álló (vagy egyéb) ventilátort használ, már a levegő mozgásával kellemesebb hőérzet keletkezik. Ha nem mennyezeti ventilátort választ, az álló ventilátort állítsa be úgy, hogy ne fixen Önre fújja a levegőt (az izületeinek nem tesz jót, ha folyamatosan ráirányul a “szél”, könnyen “huzatot” kaphat, fájdalmai lehetnek tőle).

Tippünk: ha lehűlt estére a levegő, helyezze a ventilátort az ablak /ajtó elé, úgy, hogy a kinti levegőt szívja, és fújja be a helyiségbe.

Tippünk: munkából hazaérkezve tárja ki az ablakot pár percre, helyezze a ventilátort a helyiség ellenkező végébe /a mennyezeti ventilátort kapcsolja be legmagasabb fokozatra, így “kikergetheti” a megállt meleget a helyiségből. Majd pár perc után csukja vissza az ablakot, húzza le a redőnyt, rolókat, állítsa a ventilátort normál, megszokott működési módra.

4, Világos színek alkalmazása a helyiségekben

Köztudott, hogy a sötét színek vonzzák, mi több, elnyelik a hőt, így tartósan melegítik a helyiséget.
Használjon világos színeket, világos felületeket, például cserélje le nyárra az ágytakarót, díszpárnákat világoskékre, takarja le az egyébként sötét kanapét világos kanapétakaróval… stb.

5, Pamut textíliák az ülő-, fekvő felületeken

A világos színeket részesítsük előnyben, a teljes, vagy legalábbis magas pamuttartalmú anyagokat, kellemes hőérzete biztosítanak, és igen jó nedvszívók. Gondoljon csak bele, leül vagy ledől pár percre a fárasztó munkanap után egy magas műszál tartalmú design ágytakaróra, és máris hozzá izzad az egész testével, folyik a víz mindenhol… ráadásul még melegít is. Kellemetlen érzés… Ezt elkerülendő egy világos színű ágytakaró, és máris kellemes a hazaérkezés és a megérdemelt pihenés a kinti hőség után.

A fentebbi tippek betartásával komfortosabb lehet otthona klímaberendezés használata nélkül, hosszú távon.

+1 tipp:
Ha szellőző rendszer működik otthonában, fagyasztóban lehűtött jégakkukkal hűthetjük a levegőt. A jégakukkat a szellőzőrendszer kimeneti nyílása közelébe tegyük (a beáramló levegő nyílásába), így a beáramló levegőt a jégakku azonnal hűteni fogja, aminek akár 3-4 fokkal hűvösebb is lehet az eredménye.

Read previous post:
Calacatta: az elegancia, a márvány nemességének megtestesítője

Különleges, páratlanul elegáns enteriőr születhet a márvány tisztaságát, eleganciáját képviselő padlólapok burkolásával. A letisztult kisugárzású, páratlan eleganciát megtestesítő márvány hatású...

Close