Ablak, árnyékoló Fűtés Tető

Velux tetőtéri ablak megoldások és a napenergia

A ház és az ablakok tájolásától nagy mértékben függ a besugárzó nap energiájának felhasználhatósága, kihasználhatósága. Az évszakok és napszakok változásának figyelembe vétele is nagyon fontos, hisz ezek változásával nagy mértékben változik a helyiségbe besugárzó napfény mennyisége és intenzitása, így a nyerhető napenergia mennyisége is.

Napenergia és használata

A napenergiát ingyen használhatjuk, és ha okosan tervezünk, nagy haszonra tehetünk szert a megfelelően elhelyezett ablakokkal. Napközben ugyanis az ablakok a napfény hatására hőenergiát termelnek, melyet este/éjjel, az alacsonyabb hőmérsékletben kezdenek leadni a lakásban, ezzel hozzájárulnak lakásunk kellemes hőérzetének fenntartásához, energia és költségtakarékosan.

A Velux árnyékolók használatával nyáron ki tudjuk zárni a hőséget, télen pedig a beltérben napközben felgyülemlett meleget benn tudjuk tartani.

Velux tetőtéri ablak - felsőNyári napokon, az ablakok tájolásának függvényében a beltér gyorsan felmelegszik, akár 28-30 fokra is. Kellemes közérzetünk fenntartása érdekében fontos a tetőteret védeni a túlzott felmelegedéstől. A leghatékonyabb megoldást a Velux redőnyök, vagy a külső hővédő rolók használata kínálja.

Ha például egy adott helyiségnek több ablaka is van, az kockázatot jelenthet, hisz minél több ablakkal rendelkezik, annál nagyobb az esélye annak, hogy a környezettel párhuzamosan ingadozik a helyiség hőmérséklete. Ilyen esetekben a déli és nyugati fekvésű ablakok esetében javasolt hővédő árnyékolókkal felszerelni.

Égtájak szerinti tájolás és a lakás energiájára gyakorolt hatásuk

A tájolás szempontjából legelőnyösebbek a déli és nyugati fekvésű helyiségek, ablakok, hiszen ezek az ablakok termelik a legtöbb hőenergiát.

VELUX tetőtéri ablakAz ablakok üvegfelületeinek égtájak szerinti fekvése: 

– északi fekvés: az észak felé néző ablakoknál se nyáron se télen nincs szükség árnyékolókkal való szabályozásra.

– keleti fekvés: általában csak a reggeli és délelőtti nap éri az ablakot (amikor a nap alacsonyan áll). Nyáron ilyen esetben is felmelegedik a tetőtér, ezért javasolt külső hővédő roló használata a túlmelegedés elkerülése érdekében.

– nyugati fekvés: a betűző nap erős fénye miatt túlzottan felmelegedhet a szoba. Javasolt Velux külső hővédő rolóval vagy redőnnyel védekezni.

– déli fekvés: a délre néző ablaküvegeken keresztül túl erős fény árad be a tetőtérbe, a szobába, nagyban felmelegítve azt az üvegen keresztül, ezért feltétlenül javasolt külső hővédő rolóval vagy redőnnyel védekezni a helyiség túlmelegedés ellen.

Télen és ősszel a napsugarak, melyek napközben az üvegfelületeket érik, felmelegítik a belteret. A felgyülemlett hő benntartását elősegítik a Velux belső rolók valamint a redőny leengedett használata. Ezzel a megoldással a hideg éjszakákon a hőveszteség, és a fűtési költségek is csökkenthetők.

 

Read previous post:
Páratlan mozgásszabadság – Hansgrohe Talis csaptelepek

A Hansgroge Talis család tagjai között mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelő dizájnt, kényelmet és funkcionalitást. A precízen megalkotott modellek...

Close