Beltér Otthon, lakás

A harmonikus lakberendezés alapja

Otthonunk berendezése, a különböző lakberendezési stílusok követése átgondolt koncepciót, körültekintő tervezést igényel, hogy harmonikus otthont teremtsünk. Néhány alapelvet követve ez nem is olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik.

Lakberendezési stílusokról rengeteg blogot, könyvet, folyóiratot találunk, vagy jelentkezhetünk különböző tanfolyamokra is, ahol sok-sok hasznos információval találkozhatunk. Ám most mégis próbáljuk röviden összefoglalni, mire is figyeljünk, hogy harmonikus környezetet alakítsunk ki otthonunkban.

Az interneten, és különböző magazinokban rengeteg fotóval találkozunk, amik tetszenek, magával ragad a színvilág, a bútorok, és az egész koncepció. Fontos, hogy felismerjük a saját stílusunkat, egy-egy fotó alapján az adott lakberendezési stílust, és annak jellemzőit. Az adott stílus milyen elemekből épül fel, mik a jellemző színei, milyen anyagok dominálnak. Ha ezt sikerül felismernünk, beültetnünk saját elképzelésinkbe, egyenes út vezet az otthonuk harmóniájának megteremtéséhez.

Első, és legfontosabb a fegyelem, az alapos tervezés, valamint a jól kidolgozott koncepció.

Mitől lesz otthonunk harmónikus?

A módszer lényege:

Elsőként tartsuk szem előtt: a nagy felületek legyenek semlegesek
Világos, semleges színek a falakon, padlón, esetleg fehér szín használata. Alapvetően egyébként mindegy, hogy világos vagy sötét színre esik a választás, a lényeg, hogy semlegesek, egyszínűek legyenek a nagyobb felületek.
Igaz egy a nagyobb bútorok színére is. Fehér, vagy beige kanapé, szürke, vagy barna, a lényeg, hogy egyszínű, ne mintás legyen.
Igaz ez a konyhára is. Konyhabútort sem érdemes mintásat választani, egyszínű bútor könnyedén harmonizál a falfelülettel, padlóval is.

A színek esetében egymáshoz jól illeszkedő színeket válasszunk. Például világos padló és falszín esetében jól illik az összképbe az is, ha sötétebb színű bútort választunk.

A semleges színű nagy bútorok és falak alkalmazásában a legjobb, hogy könnyedén, költséghatékonyan módosítható a megjelenés, a hangulat, egy-egy évszakhoz, alkalomhoz illően is akár, hisz csak a kiegészítőket kell cserélni egy-egy hangulat változtatáshoz.

Bátrabbaknak figyelmébe ajánlunk egy teljesen ellentétes módszert:
Válasszunk ki egy nagyobb dolgot, felületet, ami a hangsúlyos lesz a koncepcióban. Ez lehet egy nagyon színes, mintás kapané vagy a tapéta, esetleg mintás szőnyeg is, azonban a többi nagy felület maradjon semleges, egyszínű!
Tartsuk szem előtt, hogy kiegészítőknek passzolniuk kell a hangsúlyos elemhez, annak a színei harmonizáljanak, jelenjenek meg a kiegészítőkön, amik lehetőleg egyszínűek legyenek. Pl. egy színes, mintás kanapéra válasszunk színben hozzáillő, egyszínű díszpárnákat.

Nagyon fontos, hogy maradjunk következetesek! Ha belőttük az irányt, azon ne változtassunk menet közben.

Ezek egyszerűnek tűnő lépések, feltételek, ám hogy a kívánt eredményt érjük el, sok-sok gondolkodást, tervezést igényel a lakberendezés.

Read previous post:
Stílus a konyhában II.

Napjainkban megszokott, szinte már-már elvárt az együtt-főzés, együtt-evés társasági szokása. Baráti élménnyé emelkedett a főzés is, így a konyha rangot...

Close