Beltér Tél

Fűtés kályhával, kandallóval

Jön a tél, közeleg a fűtési szezon, mindenki szeretne a hideg idő beköszöntére a megfelelő fűtőberendezésekkel rendelkezni. Kályha, kandalló, egyéb fűtőberendezés, valamint a tüzelőanyag vásárlási szokásokat figyelembe véve a szeptember, október hónapokban van a fő szezon az egész évet nézve.

Számos szempontot figyelembe kell venni otthonunk fűtésének megtervezése, kiválasztása esetén: a ház méreteit, elosztását, szigeteltségét, valamint a vágyainkat, az esztétikai szempontokat. Gondolni kell arra is, hogy mire is szeretnénk használni majdan választot kályhánkat, kandallónkat: elsődleges fűtés biztosítása, vagy csak kiegészítő fűtést, esztétikai megoldást, már-már “látványkandallót” szeretnénk.

Ha egy kályhát, kandallót például egy-egy téli, meghitt pillanat, hangulat fokozására szeretnénk használni, nem feltétlenül kell a legtakarékosabb üzeműt választani, sokkal inkább a külcsíny lesz a döntő. Alkalmi használatú kandallónak például ajánlott elektromos kandallót, vagy a lemezkandallót – kandallókályhát – választani, alacsonyabb árfekvésük miatt.

Folyton égő, állandó használatra szánt kályha esetén ne a készüléken spóroljunk! Válasszunk minél robosztusabb kivitelt, pl. öntöttvas kályhát, hisz anyaga, és komolyabb bélése tovább tartja a hőt, gazdaságosabb az üzemeltetése. A leghatékonyabb választás mégis egy vízteres kályha lehet.

PRO TERMO, Alpina bordó vízteres kályha

Ha már tudjuk, milyen használatra szeretnénk kályhát vásárolni, vegyük figyelembe otthonunk adottságait, a fűtendő légköbmétert.

Vízteres kályhák esetén bonyolultabb a számítás, így mindenképpen érdemes szakemberre bízni a rendszer tervezését.

A megfelelő kályha kiválasztása előtt a kémény és kéménykivezetés adottságait is vegyük figyelembe! Kérjük ki mindenképp szakember tanácsát, esetleg terveztessük meg a rendszert szükség esetén, hogy befektetésünk valóban meghozza a kívánt eredményt.

Fontos szempont a lakás szigetelése, és a vele együtt járó, vagy éppen a miatta jelentkező nem megfelelő levegőáramlás! Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki szakember véleményét.

Hangulatteremtő célra kandallót viszonylag olcsón vásárolhatunk, mely a romantikus hangulat biztosításán kívül tökéletes kiegészítő fűtést is tud biztosítani otthonunkban.

Read previous post:
Kertépítés, kertrendezés ősszel

A kertrendezés esetén a kerti utak, terek kialákítására is gondolnunk kell. A kerti utak jelentősége esős, csapadékos időben mutatkozik meg...

Close