Beltér Fűtés Tél

Életmentő CO vészjelző készülék

A téli fűtési szezonban sajnos rengeteg szén-monoxid mérgezés történik hazánkban. Fokozott veszélyességűek lehetnek a korszerűsített, szigetelt régi lakóépületek, társasházak, melyek műanyag nyílászárót kaptak, ezzel megszüntetve a “természetes” szellőzést, a nagy nyílt égésterű, sajnos gyakorta elavult fűtőberendezések esetén.

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető egy jó minőségű szén-monoxid vészjelző felszerelésével! Ezek szén-monoxid riasztó, vészjelző készülékek rendkívül könnyen elhelyezhetőek, felszerelhetőek, tehát könnyedén tehetünk családunk, otthonunk biztonságáért.

Érdemes felszerelni fürdőszobába, konyhába, szobákba, ahol az éghető gázok szivárgása, ill. a tüzelőberendezések (pl. konvektorok, vízmelegítők, kályhák, tűzhelyek stb.) égésterméke jelen lehet, ami rendellenes körülmények között visszaáramolhat a helyiségbe. Ilyen esetben a szén-monoxid veszélyes koncentrációja esetén a CO vészjelző figyelmeztet a veszélyre.

A CO vészjelző készülékek közül biztonságot csak a vonatkozó szabvány (EN50291:2001) követelményeit tanúsítottan kielégítő CO vészjelző nyújthat, az is csak akkor, ha megfelelően helyre szereltük fel, és a működéséhez szükséges energiaforrást biztosítjuk, időnként ellenőrizzük. Vásárláskor keresse a termékinformációknál a CE és az „EN50291:2001 szerint tanúsítva” jelöléseket.

Honeywell X-series szén-monoxid vészjelzők minden tagja képes a szabványos riasztási szinteknél korábban, úgynevezett előriasztást adni. Ezzel a funkcióval a vészhelyzeti riasztási szint 25, 50, 75 százalékánál előriasztást ad a vészjelző, és a “Szellőztessen” jelzés jelenik meg. Azok akik az átlagosnál komolyabban aggódnak, a készülék aktiválásakor külön engedélyezhetik ezt a funkciót. Normál használat mellett ezen funkció alkalmazása nem szükséges.

A CO vészjelzőknek minden esetben megadja a gyártó az élettartamát. A gyártó által megadott élettartam értéket vegyük komolyan, ne használjuk ez időn túl! A Honeywell XC100 esetében 10 év, a XC70 esetében pedig 7 év az élettartama a készüléknek.

CO vészjelzők használata életet menthet! Ha jelez a készülék, elsőként nyissunk ablakot, majd haladéktalanul hagyjuk el otthonunkat, menjünk ki a szabadba. Kb fél órát várjunk, mielőtt visszamennénk, hogy megfelelően kiszellőzzön a lakás. Azonnal hívjunk szakembert a fűtési berendezés, egyéb készülékek ellenőrzése, javítása céljából.

 

Read previous post:
Fűtés kályhával, kandallóval

Jön a tél, közeleg a fűtési szezon, mindenki szeretne a hideg idő beköszöntére a megfelelő fűtőberendezésekkel rendelkezni. Kályha, kandalló, egyéb...

Close