Beltér Konyha Otthon, lakás

Háztartásunk fontos része: a mosogatótálca

Minden otthon konyhájában fellelhető és a mindennapi használat fontos kelléke a mosogatótálca, egy jóleső étkezést követően történő, gyors mosogatáshoz. Lehet szögletes, ovális, kerek vagy akár sarok mosogató, de ami a lényeg: számunkra a legmegfelelőbb legyen!

Napjainkban az a leginkább elterjedt, amikor a mosogatótálca a konyhabútorba beépített formában van használatba véve, aminek több oka is lehet.

 

Beépített mosogatótálca előnyei:
– higiéniai: a tálca és a környező területet egyszerűen tisztán tarthatjuk
– helytakarékosság: minél kevesebb helyet foglal, annál több hely marad más számára.
– design: mutatós és egyben praktikus is

mosogatotalca niagara granit kerekAnyagát tekintve választhatunk:
rozsdamentes acél
gránit (kőzetörlemény)

Típusát tekintve:
– egymedencés
– kétmedencés
– egymedence – egy csepegtető
– két medence – egy csepegtető
– egy medence – egy csepegtető – egy gyümölcsmosó medence

niagara mosogatotalca granit szinekMosogatótálcát ma már szinte bármilyen színben vásárolhatunk, melyet konyhánk stílusához, bútorzatához leginkább megfelelőnek, izlésünkhöz illőnek találunk (pl.: rozsdamentes acél – nemesacél színe, alumetál; gránitőrlemény esetén: bézs, sötétszürke, fehér, jázmin, fekete, szafari, terrakotta, … stb.)

Mosogatótálca kiválasztása:

A számunkra legmegfelelőbb mosogató kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy mire is lesz szükségünk: gondoljunk a poharak, edények lecsepegtetésére, evőeszközök részére elkülönített csepegtetőre vagy a gyümölcsmosáshoz szükséges különálló mosogatórészre is.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mekkora hely van, vagy mekkora helyre tudjuk beépíteni.

Fém (acél) választása esetén a kiválasztásra kerülő terméknél tájékozódjunk, rozsdamentes vagy sem.

Valamint a csapltelep elhelyezése is fonos, fali vagy álló, tehát a mosogatótálca csaplyukkal ellátott, vagy sem.

mosogatotalca granitGránit és kőzetőrleményből készült mosogató
Használat közben ügyelni kell rá, hogy nehéz (pl.: vízzel teli) edényt, hegyes evőeszközt ne ejtsen a mosogatóba, mert a mosogató sérülését okozhatja.
A háztartásban általánosan használt savak, lúgok (ecetsav, hypo, sósav, hideg zsíroldó, és egyéb lefolyó tisztítók) egy-két perc idejű használata esetén káros elváltozás nem tapasztalható, bő vizes öblítés mellett.

Tisztítás, karbantartás:
Használata után folyékony mosogatószerrel, vízzel mossa tisztára, törölje szárazra. Erős színű ételek, italok mosogatóba öntése után bő vízzel, mosogatószerrel tisztítsa meg a felületet. Amennyiben hosszabb ideig érintkeznek a felülettel az ételmaradékok (pl: tea, vörösbor, meggy lé, pörköltek, zsírok, kávé, … stb.) vegyszeres tisztítás szükséges.

Fém (acél) mosogatótálca
mosogatotalca teka kerekA rozsdamentes acél mosogatók kiválló korrózió- és karcállóak. Ellenállnak a magas hőmérsékletnek, a “hősokk”-nak. A rozsdamentes acél mosogatók színét az anyag színe határozza meg, de lehet fényes vagy matt felülete, valamint megralálhatók dekor változatok is.
Ételmaradékok nem hagynak nyomot a felületen, az esetlegesen lerakdott vízkő akár savas eltávolítása sem hagy nyomot az acél mosogatótálcán.

Tisztítás, karbantartás
Felülete nem porózus, így könnyedén tisztítható egy vizes – esetleg mosogatószeres – szivacs, vagy kendől segítségével. A vízkő bármely vízkőoldóval eltávolítható, nem marja meg a felületet.

A konyhánkba legmegfelelőbb termék kiválasztásakor tehát a praktikussági és az esztétikai szempontokat egyaránt vegyük figyelembe, hogy hosszú távon is elégedettek legyünk mind a látvánnyal, mind a mosogatótálcánk használatával.

 

Read previous post:
Lenyűgöző funkció és dizájn – Hansgrohe termosztátok

A zuhanyozás vagy a fürdés csak nagyon korlátozott hőmérsékleti tartományon belül élvezetes, hiszen a bőrünk a legkisebb hőingadozást is észreveszi....

Close