Beltér

Hűtsd le magad! – Hogyan használjuk takarékosan a klímát?

Klímát, légkondit használni az általános megítélés szerint luxus, hiszen az üzemeltetése, a nyári hűtés miatt a villanyszámla az egekbe szökik. Ez ma már azonban tévhit, nem feltétlen kell így lennie.

Már szinte beköszöntött a nyár, ideje felkészülni a kánikulára, hisz bármikor berobbanhat. Ha nem légkondícionált irodában dolgozunk, az otthoni nyári kánikula enyhítése még fontosabb a feltöltő pihenés érdekében. Sokan félnek azonba légkondit beépíteni, hisz félnek az óriási villanyszámlától. A klíma megfelelő használatával azonban nem kell csillagászati villanyszámlával számolnunk, csak néhány dologra kell odafigyelnünk a takarékos használat érdekében.

1) Ne kapcsolgassa ki-be a berendezést
A mai modern légkondícionáló készülékekben van automata funkció, így csak akkor hűtenek, ha valóban szükséges. Nem kell kikapcsolni, a hőmérséklet szinten tartása kevesebb energiát használ, mint az átforrósodott lakás újbóli visszahűtése.

2) Éjszaka, hajalban nem kell a hűtése
Használja ki a hűvösebb hajnali órákat, alaposan szellőztesse át a lakást, ezzel jó pár fokkal lejjebb vihető a hőmérsékletet, így a légkondinak kevesebbet kell dolgoznia.

3) Ne a “fagyasztás” legyen a cél!
Alapszabály, hogy a belső hőmérsékletet csak legfeljebb 8 fokkal szabad alacsonyabbra hűteni, mint a kinti hőmérséklet.
Kifejezetten ártalmas, ha nagyon lehűtjü a benti levegőt, hiszen a kinti melegről belépve könnyebben alakulnak ki felsőlégúti megbetegedések. Arról nem is beszélve, hogy a max. 8 fokos eltérésnél még könnyebben alkalmazkodik a szervezet a kinti meleghez, ha el kell menni otthonról, és nem mellékesen a klíma is sokkal keveseb energiát fogyaszt.

4) A főzés időzítése
Sütés-főzés nagyon bemelegítheti az egész lakást, így nem érdemes akkorra időzíteni, amikor megy a klíma is. A nagyobb főzést, sütést – ha muszáj – érdemes inkább az esti órákra időzíteni.

5) Árnyékolás
A lakás legjobban úgy tud átforrósodni, hogy az ablakon besüt a nap. Abban a helyiségben, ahol a klímaberendezés van, húzzuk le a redőnyt, rolót, vagy használjunk vastag anyagú sötétítő függönyt.

6) Ne spóroljon a karbantartáson
A klímaberendezés rendszeres tisztításának és karbantartásának nem csupán azért van fontos szerepe, mert így megelőzhető, hogy elszaporodjanak a kórokozók, de azért is, mert sokkal kevesebbet fogyaszt egy jól karbantartott készülék. Érdemes szakemberre bízni a szezon előtti takarítást, de a nyár folyamán időnként érdemes megtisztítani a szűrőket, és ha hozzáférhető a kültéri egység, időnként érdemes eltávolítani róla a port egy kefével.

Read previous post:
Régmúlt idők romantikája kül-, és beltéren egyaránt

A múlt romantikája modern köntösben vitathatatlanul egyedi és kreatív kisugárzást kölcsönöz az otthonok beltereiben éppúgy, mint a teraszon, kertben. Egy...

Close