Beltér Otthon, lakás

Karácsonyi hangulat, biztonságosan

A karácsony az év legszebb ünnepe. Az adventi időszak szépsége, otthonunk feldíszítése a karácsonyi várakozás alkalmával szinte mindannyiunk év végi teendői között szerepel. A karácsony fényei fényfűzérekkel, gyertyákkal, egyéb hangulatvilágítással valósul meg a legtöbb otthonban.

Azonban az ünnepek körüli rohanás, a saját magunk felé támasztott elvárás, hogy minden tökéletes legyen; a szerteágazó feladatok, gondolatok sajnos olykor azt eredményezik, hogy este megpihenve olykor figyelmetlenek vagyunk. Az ünnepi asztalon égve felejtett gyertya pedig nagyon veszélyes.

Télen, a fűtési szezonban és az ünnepi időszakban gyakoribb a lakástüzek száma, szinte minden napra jut legalább egy kisebb, vagy sajnos nagyobb tűzeset is.

Sokan azt gondoljuk, velünk ez nem fordulhat elő.

Természetesen az esélyünk a lakástűzre annál kisebb, minél jobban odafigyelünk az ünnepi gyertyára, kandallóra, kályhára, azok környezetére, valamint az elekromos eszközök megfelelő üzemére is.

A meghitt családi beszélgetéseinkhez meggyújtott gyertyák fokozzák az ünnepi hangulatot. Ebben az időszakban is fokozottan figyeljünk rá, hogy felügyelet nélkül ne hagyjuk a gyertyát, a kályhát, kandallót, és persze a karácsonyfa égősorra is ügyeljünk, nehogy kár, tűz keletkezzen. Éjszakára, amikor már mindenki aludni tér mindenképp érdemes kikapcsolni a fényfűzéreket is.

A kandallóval, kályhával történő fűtés varázslatos hangulatot teremt. A lobogó tűz látványa, a tüzifa ropogása elvarázsolja a környezetét. Azonban, ha nem figyelünk rá kellő képpen, veszélyes is lehet. Kályhával, kandallóval történő fűtés esetén, a bztonságunk érdekében figyeljünk arra, hogy
– kályha, kadnalló közelében ne legyenek éghető anyagok, szőnyeg,
– közvetlen közelben bútorokat se helyezzünk el (legalább a téli időszakban), hisz a burkolatra pattanó kisebb parázs még kialaszik, ám a textil bútoranyagokat, szőnyeget könnyedén lángra lobbanthatja.
– gyertyát soha ne hagyjunk őrizetlenül! Oltsuk ki, ha kimegyünk a helyiségből
– este, lefekvés előtt mindig ellenőrizzük, hogy kioltottuk-e a gyertyát!

Az elektromos tüzek veszélye szintén megnövekszik az ünnepi időszakban. A meghibásodott karácsonyfa égő, egyéb ünnepi, vagy ajándékba kapott meghibásodott elektronikai eszközök is tüzet okozhatnak.
Elektromos tüzet soha ne próbáljunk vízzel oltani! Használjunk poroltót, vagy vaskos vászonnal vonjunk el a tűztől az oxigént, takarjuk, fojtsuk le a tüzet. Nagyobb tűz esetén azonnal hívjunk tűzoltót, és haladéktalanul hagyjuk el otthonunkat!

Kis odafigyeléssel szinte gyerekjáték a lakástűz megelőzése, hisz figyelmünkön múlhat, hogy odavész-e egy fél élet munkája, az otthonunk.

Read previous post:
A fabrikett előnyei

Egyre népszerűbb fűtőanyag manapság a fabrikett. Ez nem meglepő, hiszen kis helyen elfér, és rendkívül kényelmes a használata, hiszen felhasználásra...

Close