Beltér Otthon, lakás

Karácsonyra várva

Újra itt az év vége, az ünnepi időszak, amikor testünket, lelkünket igyekszünk felkészíteni a béke és szeretet ünnepére, a karácsonyra. Az otthonunk ünnepi felkészítése elengedhetetlen ahhoz, hogy elérjük családunkkal a karácsony meghitt hangulatát.

Az adventi várakozás időszaka ideális arra, hogy otthonunkat felkészítsük az év végi ünnepekre, hogy kényelemben, az ünnephez méltó hangulatban tölthessük el a pihenő időt. Szinte mindenki máshogyan készül fel, más-más időben díszíti a lakást, van, aki már az advent kezdetén, ám van, aki csak karácsony előtt készít dekorációt otthonába. Ezt persze nagyban befolyásolja, kinek mikor mennyi ideje adatik a felkészülsére.

Dekorálhatunk fenyőágakkal, hangulatfényekkel, fényfűzérrel, külöböző lakásdekorációs kellékekekkel és gyertyákkal is.

A karácsony és az otthon melegének legjobb és legkifejezőbb eszköze a kandalló, mely lehet a központi melegellátó egység, lehetséges, hogy kiegészítő fűtőberendezés a kandalló, illetve választhatunk látványkandallót is, mely meleget ugyan nem ad, ám a látványa mindenképp melegséggel tölti el a lakókat.

A fények és az otthon meghitt melegét szimbolizáló kandalló, és lakásdekoráció, tehát a látvány mellett érdemes otthonunk illatát is ünnepivé varázsolni. A karácsony tipikus illata a mezeskalács, sütemény illat, valamint a fahéj és narancs illatok. Illóolajok párologtatásával, valamint akár saját készítésű illatszigetek kialakításával is megteremthetjük a karácsony illatát. Kreatív kedvűek figylemébe ajánljuk, legyen újra kisgyermekek legalább egy kis időre: díszítsen fel néhány narancsot szegfűszeggel, fahéj, vaníliarudakkal, s mindezt helyezze egy dekoratív fenyőág ágyra, s a narancshéjban lévő olaj a fűszerekkel társulva az illat bejárja egész otthonát, s szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

A hangulat fokozására bátran húzzunk elő pihe-puha takarót, hópelyhekkel díszített kispárnát, norvégmintás, a szekrény mélyére sűlyesztett egyéb holmit, “karácsonyipulcsit”… fokozzák a hangulatot. Tippünk: megunt, soha nem hordott “csúnyapulcsi” kiváló dekoráció lehet például úgy, hogy belerakunk egy párnát, szépen behajtogatjuk, hogy felvegye a prána formáját, és egy átlagos díszpárnából máris karácsonyi díszpárnát varázsoltunk.

Az adventre készülők az adventi koszorúkat megvásárolhatják készen, ám az alkotó kedvűek maguk is elkészíthetik, az egészen egyszerűtől, a bonyolultabbig rengeteg ötlet áll rendelkezsére képgyűjteményekben. Mi is mutatunk néhányat az alábbiakban.

Legyen bármi is a vágyunk, elképzelésünk az ünnepi design-t illetően, ne essünk túlzásba! Ne akarjunk mindent most megoldani, hisz ezzel könnyen elronthatjuk az ünnep, és az ünnepi készülődés hangulatát.

 

Aranyosi Ervin – Karácsonyra várva (részlet)

Legyen minden nap karácsony, telve szeretettel!
Ugyan mire, mire másra vágyhatna az ember?
Akarjunk hát közös élményt, szép emléket adni,
próbáljunk meg “boldogulni”, embernek maradni!  

 

Read previous post:
Famintás padló a természetességért, kül-, és beltérbe egyaránt

Napjainkban modern elvárásaink mellé a természetesség is fontos szempont a divatos lakberendezésben. A famintás padlólapok tökéletesen kielégítik mindazok igényeit, akik...

Close