Beltér Konyha Világítás

Konyhai világítás: 3+1 ötlet a komfortos konyháért

A konyhai világítás kialakítása összetett feladat, hisz a konyha otthonunk egy munkaterülete és a családi élet színtere is egyben. A család viszonylag sok időt tölt együtt a konyhában így a hangulatvilágítás is szerepet kap e helyiségben, ám a főzés, mosogatás alkalmával a világítás hasznosságán van a hangsúly.

Tehát, a konyha részben munkaterület, ahol a család ételei készülnek, valamint egy élettér, ahol a család nap mint nap találkozik, együtt tölti az idejét az étkezések alkalmával, sőt, a családi összejövetelek során is nagy szerepet kap.

A konyhai világítás tervezésekor, kialakításakor ezeket a szempontokat kell figyelembe vennünk, hogy kényelmes, praktikus, valamint hangulatos világítás legyen az eredmény.

Konyhai világítás szempontjából három területre helyezzük a hangsúlyt: a konyhapult, tűzhely valamint az étkezőasztal. Ezen felül az általános térvilágítás, vagy hangulatvilágítás tölt még be jelentős szerepet a konyhában.

1. Konyhapult, tűzhely körüli terület

Ez a konyha munkaterülete, ahol a család ételei készülnek. E területnek a megfelelő megvilágítása különösen fontos a kényelmes és biztonságos munkavégzéshez, a főzéshez.
A konyhapult megvilágítására a felső szekrény aljára szerelt pultmegvilgító lámpa, fénycsöves lámpa, konyhaszekrény aljába sűlyesztett, beépített spotok, vagy a ledszalag is tökéletes megoldást kínál.
A tűzhely fölé szerelt lámpa, vagy a páraelszívó világító egysége pedig a tűzhelyen való munkálatokhoz biztosítja a megfelelő fényt. (Ide is helyezhetünk kiegészítésként ledszalagot, hisz a ledszalag gyengeárammal működik így nem jelent problémát a nedves környezet, a pára sem.)

Amennyiben a konyhai előkészítő pult a konyha közepén helyezkedik el, mennyezeti függeszték pult fölé helyezésével tudjuk biztosítani a megfelelő világítást.

2. Étkezőasztal

Az étkezések területe, ahol a család összeül, és több időt tölt együtt. Javasolt a koncentrált világítás, praktikus az asztal fölé helyezett függeszték alkalmazása. Megoldás lehet a mennyezeti spot lámpák, vagy álmennyezetbe beépített spotok haszálata, melyek hangulatfényként is használhatóak egy-egy romantikus vacsora alkalmával.

3. Konyhai térvilágítás, hangulatvilágítás

A konyhai általános világítás általában a konyha központján elhelyezett függeszték, mely elegendő fényt ad a konyha áttekintéséhez. A mai modern lakberendezésben azonban egyre nagyobb teret kap az álmennyezetbe beépített spotok használata.

A hangulatvilágítás bensőséges légkört teremt a konyhában is. A kisebb intenzitású szórt fény kellemes hangulatot varázsol, nyugalmat áraszt.
Ajánlott úgy kialakítani, hogy magát az eszközt – a világítótestet – ne lehessen látni. Erre az egyik legjobb és legegyszerűbb a ledszalag használata.
Ezen felül az álmennyezetbe beépített spotok kínálnak megoldást, melyek exkluzív hatást kelthetnek. A spotokat a konyha különböző pontjaira irányítsuk, hogy egyenletes háttérvilágítás legyen az eredmény.

+1 tipp: a mosogató megvilágítása

Ma már igen elterjedt a mosogatógépek használata, azonban szinte elkerülhetetlen, hogy olykor 1-2 edény kézi mosogatására kényszerüljünk. A gyors és kényelmes, valamint nem utolsó sorban tökéletes mosogatáshoz elengedhetetlen a megfelelő fény. Használjunk erra a célra a mosogató fölé szerelt pultmegvilágító lámpát, fénycsöves lámpátspot lámpát, vagy akár ledszalagot.

Érdemes a kép/tükör megvilágító lámpaként kínált világítótesteket is megnéznünk, praktikus és dekoratív ötletet is adhatnak. Jó szolgálatot tehet a tűzhely felett, vagy akár a mosogató fölé, vagy amennyiben nincs a konyhapult felett felsőszekrény, ideális fényt biztosít a kép/tükör megvilágító lámpa is.

Read previous post:
Design és meleg nem csak a fürdőszobában

A fürdőszobai fűtőtestek, radiátorok már nem luxus termékek. Mindannyiunk számára megszokott látvány a fürdőszobában a fehér vagy olykor króm színű,...

Close