Beltér Konyha Otthon, lakás

Stílus a konyhában II. – a klasszikus konyha

A klasszikus konyha kialakítása elsősorban azoknak való, akik a hagyományos értékeket követik, akik a praktikusan kialakított terek mellett kedvelik az apró díszítő motívumokat is.
Időtálló, tradicionális formák, míves bútorok, pazar kelmék és kifinomult művészi alkotások kedvelőinek ajánljuk ezt a stílust. A konyha elrendezésén túl a falak, a padló, a bútorok, a díszítő elemek is meghatározzák az eredményt.

A klasszikus konyha kimért, elegáns, nyugalmat és biztonságot sugároz a lakók számára.

Alkalmazható dekorációs elemként hímzés – ún. úri hímzés -, régi függöny, kendő, vagy indiai, távol-keleti kelme.

A stílus csoporton belül fontos, hogy a korszerű eszközök (TV, házimozi, HI-FI berendezés, konyha gépek) használaton kívül ne legyenek szem előtt.

A világítás jellemzően rusztikus csillárok használatával, melyek mellett a természetes fény is nagyon fontos.klasszikus_konyha6

A klasszikus stílusú konyhában a szekrények általában tömör fából készülnek, csillogó, lakkozott felülettel, pl. cseresznye, mahagóni és dió, látható erezettel. A munkalap szintén csillogó felületű kő, márvány, vagy esetleg ezekre hasonlító munkalap. Ezek színeire jellemző a szürke, zöld vagy fekete.

A konyhapult, tűzhely környékének csempézéséhez válasszunk a bútorhoz, munkalaphoz, padlózathoz leginkább hozzáillő színűt, akár márvány mintázatban is, bár a legjobb választás a klasszikus, osztott konyhai csempe használata.

klasszikus_konyha4A klasszikus hófehér konyhabútor betétes előlappal, fafaragásokkal, aprólékos díszítő motívumokkal tipikusan klasszikus stílusú konyhabútor. Ezt kombinálhatjuk némi natúr fafelülettel is.
Fontosak lehetnek az apró részletek, például a szekrényajtók aprólékosan megmunkált, vagy éppen elnagyoltnak tűnő fogantyúi is.

A mosogató esetén a kerámia ajánlott, ívelt, aprólékosan kidolgozott réz színű csapteleppel.

A klasszikus konyha középpontja a tűzhely, mely inkább önálló legyen, mint beépített.

A nagy, faragott lábú, tömörfa étkező asztallal tökéletes berendezési tárgy a klasszikus konyhákban.

Padlólap esetében jellemzően kerámia burkolatot használjunk, márvány mintás, egyszínű,  világos színekben, valamint a fahatású, igazi fának tűnő padlólap is kitűnő választás.

Aki a természetes fát kedveli igazán, a hajópadló is tökéletesen illik a klasszikus konyhákhoz.

klasszikus_konyha5

klasszikus_konyha7

Read previous post:
Stílus a konyhában I. – a modern konyha

Otthonunk központja a konyha, melynek kialakítása, stílusa fontos, hogy a lakásunkkal harmonizáljon.  A kényelmes konyha rendkívül funkcionális és barátságos helyiség...

Close