Beltér Konyha Otthon, lakás

Stílus a konyhában IV. – a mediterrán konyha

A mediterrán stílusú konyha kapcsán szinte azonnal az olasz, görög, spanyol, és a Provance vidéki- romantikus hangulatú konyháira gondolunk. Legjellemzőbb mindenhol, hogy az átlagostól nagyobb alapterület jellemzi, a szabadon álló, térben elhelyezett elemekkel, egyszerű elrendezéssel, látható menyezeti gerendával, durva, erősen strukturált, rusztikus részletekkel a burkolaton, bútorokon, és a falakon is.

 

Általálban tömör fából készült, sötét bútorok jellemzik: dió, cseresznye, éger, natur, lakkozott megjelenéssel, látszó erezettel.

A sötét bútorok mellett jellemzők még a színes, koptatott, fakó festett ajtók, kék, zöld színekben, fehérben esetleg fakó sárgában.mediterran_konyhabutor3

A konyhaajtók mögött vagy valódi konyhaszekrény húzódik meg, vagy az egész konyhabútor épített, kerámia burkolatos, beton, ytong építménnyel.

Jellegzetesen mediterrán a kürtős páraelszívó, valamint a munkaasztal felett láncon függő akasztós tároló, sok-sok kicsi fiók, rekeszek, tányér- pohár- és fűszertartók, fonott kosarak áradata.

A tűzhely mindenképp rusztikus legyen, szép, nagy réz gombokkal, ódon hangulattal

A mosogatótál valóban medence méretű, hatalmas, szekrénybe ültetett

mediterran_konyha5A hűtőnek, amennyiben a konyhában lesz elhelyezve, lehetőség szerint keressük meg a régies stílusú változatát, vagy építsük be.

A burkolatok durva, egyenetlen szélűek, strukturált felületűek. Lehetnek természetes kövek, vagy kerámiák. Színei a kötekezők lehetnek: terracotta, sárga, fehér, vagy kék.
Méretüket tekintve szinte bármilyen lehet: pici kerámia mozaik vagy akár 50 x 50 cm-es lapok, díszítő elemekkel kombinálva.

Falon és a munkapultokon a maximum 10 x 10 cm-es nagyság jellemző

Nyugodtan választhatunk fából készült padlóburkolatot a mediterrán konyhába, akár természetes hatású laminált lapot is, melyek akár “szúette” megjelenéssel is megtalálhatók.

Kiegészítők esetében is a természetes anyagok jöhetnek szóba. Kovácsoltvas, vagy festett porcelán lámpák, porcelán kapcsolók, fa, kerámia, porcelán, és réz kiegészítők, gyönyörű réz edények, természetes lenvászon és pamut kelmék, asztalkendők, textilek.

mediterran_konyha6

mediterran_konyha

mediterran_konyha4 mediterran_konyha2

Read previous post:
Stílus a konyhában III. – a vidéki konyha

Természetes, egyszerű, otthonos – ez a vidéki stílus. Jellemzője a rusztikusság, tartósság és a vidámság. A természetes anyagok kapják a...

Close