Beltér Otthon, lakás Világítás

Takarékos fények otthon

Otthonunk, lakásunk világításának tervezésekor a praktikum és a design mellett fontos az energiatkarékosságra is hangsúlyt fektetnünk. Néhány tippel segítjük tervezést.

Energiatakarékosság szempontjából is érdemes több világítótesttel, lámpával tervezni egy-egy helyiséget, hisz nem szükséges mind egyszerre használni, a leginkább szükségeset elegendő üzemeltetni.

A hagyományos, halogén izzók helyett a LED fényforrás használata ajánlott, hisz a halogének hőt is termelnek, így fogyasztásuk jóval magasabb a LED-eknél. Választhatunk beépített LED fényforrást, vagy meglépvő lámpatestekhez vásárolhatunk LED fényforrást, cserélhető LED lámpát.

Takarékosság szempotjából is jó megoldás lehet még a fénycsöves világítás használata. Abban az esetben ajánlott, ha adott helyiségben hosszúnak mondható az általános világítási idő, ugyanis a fel-, le kapcsolgatástól a fénycsövek hamar tönkre mennek. Rövid általános világítási idő esetén a fénycsöves világítás helyett a hagyományos villanykörte használata is kedvezőbb a pénztárcánknak.

Otthonunk világítására normál, vagy meleg fehér színhőmérsékletű világítást érdemes használni, azonban irodákba, üzlethelyiségekbe, kirakatok megvilágítására a hideg fehér fény az ajánlott. Kerüljük a hálószobában, gyerekszobában a kék fény használatát, hisz szemünknek nappali fény érzetet kelt!

LED spot-okat nem ajánljuk központi világításra, irányított fényük miatt csak bizonyos részeit világítják meg a helyiségnek, akár hogy is irányítjuk őket, így rengeteg bosszúságot képesek okozni. Gondoljunk csak bele, a szoba egyik részében keresünk valamit, de az irányított sport lámpa pont oda nem világít megfelelően.

Ha mégis hibáztunk a tervezésnél, esetleg nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, javíthatunk a helyiség megvilágításán kiegészítő világítás elhelyezésével, melyre alkalmasak lehetnek spot lámpák, állólámpák vagy akár asztali lámpák is.

Read previous post:
Újítsuk meg a fürdőszobát költségkímélően

Otthonunk minden szegletének megújulása élvezetes, elégedettséggel tölti el a lakókat. Miért lenne másként ez a fürdőszobával, hisz nap mint nap,...

Close