Beltér Burkolat Laminált padló

A laminált padló alátétek fontossága

Sokan felesleges költségként viszonyulnak a laminált padló alátétekhez, ám igenis nagy jelentősségük van mind a napi komfort, mind a laminált padló élettartamát figyelembe véve.

A laminált padló élettartamára és minőségére is kiemelt hatással van a padlót megtámasztó alátét réteg, azaz a laminált padló alátét fólia, alátétlemez (XPS lap). A laminált padló alátét lemez mindössze pár miliméter vastagságú, szerepe viszont annál nagyobb, hisz alátámasztást kell biztosítania a padló számára. Vásárláskor a választék óriási, így át kell gondolni azt is, hogy milyen igényeket támasztunk az alátétlemezzel szemben, milyen területi adottságai vannak a helyiségnek, ahol fel szeretnénk használni.

Az laminált padló alátét jellemzői lehetnek:

  • hőszigetelés
  • vastagság (milliméter)
  • sűrűség
  • rugalmasság
  • teherbírás (tonna/négyzetméter)
  • lépészaj csökkentés (%-ban kifejezett érték)
  • aljzatkiegyenlítés
  • párazárás
  • hangszigetelő képesség
  • lerakási mód, gyorsaság

Az XPS (extrudált polisztirol) laminált padló alátátek például ideálisak az aljzat kisebb hibáinak kiegyenlítésére is, vastagsága átlagosan 3-5mm. Magas a hőállósági szinje, ezért elmondható, hogy a legjobb szigetelőanyag az alátétek között (fűtetlen helyiségekbe is alkalmas). A nagy rugalmasságúak, ám ennek ellenére nagyon jó teherbíró képességűek, és ennek köszönhetően megőrzik a panelek tartósságát. Rendkívül könnyű, ami nem elhanyagolható tulajdonság a szállítás és a telepítés során.
Az XPS alátét többféle formában kapható: hagyományos lemez, tekercs, és a leggyorsabban telepíthető harmonika formában.

Ha a burkolandó helyiség alatt lakótér van, akkor érdemes a hangszigeteléssel is foglalkozni – gondoljunk csak az alsó-felső szomszédi viszonyra. A profi padlóalátéteken a gyártók jelzik, hogy mekkora hangszigetelési képessége van az adott alátétnek. Ezt a képességet decibelben mérik, jele a dB. Minél magasabb ez az érték, annál jobb lesz a kész padló hangszigetelő képessége lefelé.
A lépészaj csökkentés mértéke is fontos tényező. Ha azt szeretné, hogy a lépészajok minél csendesebbek legyenek (kevésbé kopogjanak a cipők a padlón), akkor olyan alátétlemezt kell választani, ami ebben erős. A lépészaj csökkentés mértékét %-ban határozzák meg. Egy jó minőségű XPS alátétlemezek átlagosan 8-15% körüli a lépészajcsökkentő képessége.

XPS alátét esetében meg kell jegyzzük azt, hogy padlófűtés esetén figyelni kell arra, hogy külön erre a célra gyártott, lehetőleg perforált xps-t válasszunk, mert az megfelelően leadja a hőt.

Ha fontos a jó hőszigetelés, és a tartósság, az XPS alátét a legjobb választás.

Read previous post:
Növeljük a teret a fürdőszobában tükrökkel

Főként régebbi építésű házak, lakások esetében gyakori probléma a fürdőszobával, hogy túl kicsik. A helyiségek méretén nem egyszerű változtatni (ha...

Close