Beltér Burkolat Laminált padló

A laminált padló fektetése: a padló lerakása

Ha már megfelelően előkészítettük a felületet, a munka első, ám annál fontosabb fázisán túl vagyunk. Ez után következhet a laminált padló lerakása.

A habfólia lerakása

A laminált padló fektetésével azonos ütembe rakjuk le a habfóliát, vagy zajcsökkentő alátétet. Azaz, ahogy laraktunk egy sor habfóliát, azonnal rakjuk rá az új sor laminált lapot. Erre azért van szükség, hogy a habfólia fel ne púposodjon. A habfólia esetében ráhagyásra, vagy átfedésre nincsen szükség. A habfóliát egymáshoz rögzítsük ragasztószalaggal.
Gyártó és fűtési rendszer függvényében alátétrendszerrel is dolgozhatunk a habfólia helyett – az adott gyártó javaslatát kövessük!

A laminált padló fektetése

A legnagyobb beeső fény irányába – azaz a helyiség legnagyobb ablakkal rendelkező része – kell a laminált padlót fektetni. Az első elemet rakjuk féderrel a fal felé 7-10 mm-re, amihez használjunk barkácsboltban kapható távtartó éket. Ez a hőtágulás miatt fontos, hogy az anyag tudjon megfelelően mozogni. A hőtágulás kb. 2 mm. A következő elemet illesszük, és jól nyomjuk össze a korábbival. A laminált padló két elemét egy kissé megemelve könnyen a megfelelő szögbe tudjuk állítani, majd egy ütőfával és egy gumikalapácssal üssük össze a két elemet.
Billenőklikkes laminált padló esetében a rövidebb oldalon illesszük össze az elemeket, majd az egész sort bebillentsük meg, és az előző sorral illesszük (akasszuk) össze. A burkolást ajánlott a bejárattól messzebb lévő sarokban kezdeni, hogy a már lerakott elemekre ne lépkedjünk feleslegesen, nehogy elcsússzanak.

A sor végén új sort kezdünk úgy, hogy az újabb laminált lapot a távtartó ék és a már lerakott lap közé rakjuk, majd szögmérő segíségével derékszögben az új lapra a méretet feljelöljük. Ehhez a jelöléshez a lapot fordísuk meg 180 fokkal, hogy a levágandó anyagot a lap végére jelöljük fel, így az utolsó darabot is tudjuk az előzőhöz csatlakoztatni. A vágáshoz használjunk körfűrészt, vagy akár dekopír-, ill. kézifűrészt.
A sorok legalább 30 cm elcsúszásban legyenek, soha nem keresztkötésben!
A sorok végén vonóvas segítségével tudjuk az elemeket “összeütni”.

Az előzö sor végén levágott darab laminált lap még nem selejt, ha eléri a min. 30 cm hosszúságot, hisz így ezzel a darabbal tudjuk a következő sort kezdeni.

Az utolsó sor fektetése talán egy kicsit bonyolultabb. Valószínűleg az utoljára rakott sor esetén a laminált lapokat hosszában is kell vágnni. Ezt úgy tegyük meg, hogy az egész lapokat illesszük a falnak a távtartó ékek segítségével. Fektessük a lerakni kívánt lapot az előző sorra. Az átfedést jelöljük fel egy hosszabb léc, vagy egy másik laminált padó segítségével, aztán vágjuk le a felesleges darabot.
Ha megvagyunk az utolsó sorral is, rakjuk fel a szegőlecet. A szegélyléc tartókat, azaz a rögzítőklipszeket fúrjuk, csavarozzuk fel, vagy ragaszthatjuk is a falra. A padlóhoz ne rögzítsük! A végekre, sarkakba alkalmazzunk végzárót, és sarokelemet az esztétikum érdekében.

A lerakást követően a laminált padló azonnal járható, így gyönyörködhetünk és kipróbálhatjuk munkák gyümölcsét a munka végeztével.

Read previous post:
A laminált padló fektetése: előkészületek

Bár korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk a laminált padlókkal, és azok lerakási módjával, ám népszerűsége és kiváló ár-érték aránya miatt mindig...

Close