Beltér Burkolat Laminált padló

A laminált padól tisztítása, karbantartása

Bár a laminált padlók nem igényelnek különleges bánásmódot, évi, vagy néhány évi felületkezelést, különösebb karbantartást, azért nem árt odafigyelnünk néhány apróságra, hogy akár évtizedekig élvezhessük a fa természetes látványát otthonunkban.

A laminált padlók karbantartása gyakorlatilag a rendszeres tisztítást, tisztán tartást jelenti. Ez annyit tesz, hogy porszívóval távolítsuk el a port, majd töröljük át egy nedves moppal, és hagyjuk felszáradni. Hogy ezt napi rendszerességgel, vagy csak 2-3 naponta tesszük meg, azt a helyiség igénybevétele határozza meg.

A alábbiakkal legyünk tisztában, ha laminált padlóval burkolt egy-egy helyiség:
– a laminált padlóról a laza szennyeződés, por egyszerűen eltávolítható porszívózással
– az odatapadt szennyeződés, pl. kilöttyent gyümölcslé folt egy nedves felmosóronggyal eltávolítható.
– a laminált padló feltörlése kizárólag nedves (tehát épphogy vizes – alaposan kicsavart) moppal/felmosóronggyal történhet! Soha ne használjunk bő vizes felmosót a tisztításához!
– A laminált padló tisztításához soha ne használjon súrolószivacsot, vagy egyéb csiszoló hatású eszközt. Az esetleges makacs szennyeződést próbálja az adott helyen óvatosan feláztatni például egy nedves rongy ráhelyezésével.
– a kavicsok, kövek karcolhatják a laminált padlót. Helyezzen ki lábtörlőt az ajtóba.

A laminált padló évtizedeken keresztül meghálálja a minimális törődést, a kis odafigyelést.

Néhány további hasznos tanács, hogy minél tovább gyönyörkodhessen otthona laminált padló burkolatában:

– az esetleges karcolódás elkerülése érdekében a székek lábaira helyezzünk filc alátétet
– a bejárati ajtónál, vagy egyéb, utcai cipőben használt felületek karcolódását megelőzhetjük lábtörlő, dekoratív “koszfogó” szőnyeggel.
polírozni, csiszolással eltüntetni akár mélyebb karcokat soha ne próbáljuk! A laminált padló több rétegből álló burkolat, melynek a felső dekoratív rétege adja a végeleges felületet. Ez alatt a préselt faforgács és egyéb anyagok jelennek meg, egy esetleges csiszolással ezt hívjuk elő, mely helyreállíthatatlan, csak cserével oldhatjuk meg a már jelentős esztétikai problémát (nem beszélve arról, hogy az ily módon sérült felület már egyáltalán nem áll ellent majd a nedvességnek.)
virágcserepet soha ne helyezzünk közvetlenül a laminált padlóra. Minden esetben használjunk alátétet, vagy átázhatatlan kaspót. Ha locsoláskor kicsordul egy kis víz, haladéktalanul töröljük szárazra, és csak akkor helyezzük vissza a már szintén szárazra törölt alátéttel a virágot.

A laminált padló élettartama akár 10-20-30 év is lehet. A minimális törődést maximálisan meghálálja ez a burkolat, érdemes egy kis figyelmet fordítani rá.

 

Read previous post:
Hogyan válasszak laminált padlót?

A fa természetessége mindannyiunk számára igen vonzó otthonuk kialakítása, berendezése során is. Hála a mai modern technológiának, már nem kell...

Close