Burkolat Csempe Padlólap

Ragasztástechnika – tájékoztató építkezőknek, felújítóknak

Ma már nem is lepődünk meg azon, hogy mi mindennel is burkolhatjuk otthonunk padló, vagy falfelületeit. Ahogyan a padló-, és falburkolatok, úgy a burkolási módok, fektetési technikák is rengeteget fejlődtek az elmúlt ötven évben.

Mindannyian szeretjük a szépet, különösen otthonunkban, a legközvetlenebb környezetünkben. A szépség mellett azonban a minőségre is nagy hangsúlyt fektetünk. Cikkünkkel igyekszünk egy kis betekintést nyújtani a burkolat ragasztási lehetőségek világába.

Milyen burkolatot is kell ragasztanuk? Mivel?

Köztudott, hogy a hidegburkolatokat, azaz a padlólapot, fali csempéket cemetbázisú csemperagasztóval ragasztják. No de nem mindegy, hogy milyen lapot, hogyan, és hová ragasztunk.

Az oly divatos – és igazán szép, már-már exkluzív – nagyméretű csempét, padlólapot, és a természetes kőlapokat minden esetben műanyag tartalmú csemperagasztóba fektetik, ami nem más, mint a flex ragasztó, vagyis flexibilis csemperagasztó. E ragasztók nagyobb flexbilitású anyagok, így a hőingadozás okozta hőtágulást, és a fellépő feszültésget is levezetik.

Kültéri burkolás esetén, és padlófűtés esetén szintén elengedhetetlen a flexibilis csemperagasztó használata. Kültéri burkolásnál fagyállóság is fontos, ám a flexibilis csemperagasztók általában fagyállóak. Mindenesetre kültéri burkolathoz küléri burkolásra ajánlott csemperagasztót keressünk.

A nagyméretű padlólapok, csempék ragasztására szintén flexibilis csemperagasztót kell használni. A 30 cm-nél nagyobb oldalhosszúságú lapok már nagyméretű burkolólapoknak számítanak.
A nagyméretű burkolólapok esetbében a másik alapszabály, hogy a teljes lapfelületet kell a ragsztóágyba fektetni, bár ez a technika minden méretű burkolólap ragasztási minőségét emeli.

Padlófűtés esetén kizárólag flexibilis csemperagasztó használata lehetséges padló-, és falburkolat esetében is.

Ha nagyobb felületet burkoltatunk, hőtágulási hézaggal is kell számolni, átlagosan 15 m2-enként. A hézagokba kerülő szilikon tömítőanyag esetén arra figyeljünk, hogy természetes kő burkolathoz ne használjunk ecetsav tartalmút, mert tartós elszíneződést okozhat a burkolaton. Fürdőszobába és vizes helyiségekbe a penészedésgátló adalék miatt azonban ez a típus ajánlott.

Az elmúlt évek hidegburkolat ragasztási technikák fejlődését mutatja, hogy ma már gipszkartonra is ragaszthatunk, akár a gipszkaronhoz képest súlyosnak tűnő hidegburolatot is.

Fontosnak tartjuk megemlíteni azt is, hogy – természetesen szakemberrel egyeztetve – megúszhatjuk a korábbi burkolat bontási munkájával járó kellemetlenséget, és időt is spórolhatunk, hisz évek óta léteznek már olyan csemperagasztók, melyek a meglévő burkolatra is kiváló ragasztást tesznek lehetővé.

Burkolás előtt a felületet elő kell készíteni!

  • Az aljzatnak tisztának, por és zsíradékmentesnek kell lennie. Szükség esetén az aljzatot ki kell egyenlíteni aljzatkiegyenlítő anyaggal. Ajánlott önterülő aljatkiegyenlítőt használni a gyorsabb, pontosabb munka érdekében.
  • A teljesen sík aljzat alapozása után következhet a burkolás
  • Vizes helyiségekbe elengedhetetlen a vízszigetelés használata a padlón és a falakon egyaránt. A sarkakba, hajlatokba hajlaterősítő szalag használata ajánlott.

Az előkészítés, és a padlólap ragasztása után ne feledkezzünk meg a megfelelő fugázóanyagról sem. A szaniterek ragasztására, körülfugázására szaniterszilikont használjunk! Ajánlott ecetsav tartalmú terméket választani, mely penészedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Ma már a technikai fejlődésnek köszönhetően, szinte bármi megvalósítható, és a fentebbiek figyelembe vétele segít az anyagminőség és anyagszükséglet körülbelüli számításában, még ha nem is burkolási szakember a kedves olvasó. Bízunk benne cikkünk segíti a költségkalkulációt is, a kiváló minőség elérése mellett.

 

Read previous post:
A laminált padól tisztítása, karbantartása

Bár a laminált padlók nem igényelnek különleges bánásmódot, évi, vagy néhány évi felületkezelést, különösebb karbantartást, azért nem árt odafigyelnünk néhány...

Close