Beltér Burkolat Laminált padló Otthon, lakás

Burkoljunk laminált padlóval – lépésről lépésre

A laminált padló jó ár-érték aránya, esztétikus, természetes hatású felülete, strapabíró mivolta, és rendkívül egyszerű és gyors fektetési módja miatt az egyik legkedveltebb beltéri burkolat.

Az alábbi lépésekben bemutatjuk, hogyan is fektethetjük saját magunk ottonunkban a laminált padlót.

1. lépés: mennyiségek meghatározása, vásárlás

mérjük meg a burkolandó felületet, ebből kiszámolhatjuk, hány négyzetmétert kell burkolnunk. (szélesség * hosszúság)

Laminált padló: a kapott négyzetméterhez számoljunk hozzá 4-5% plusz mennyiséget, hogy az esetleges vágások miatt nehogy kevés legyen a padlólap.

Lépészaj csökkentő alátét: a fentebb kapott négyzetméterre elegendőt vásároljunk. Itt nem szükséges plusz mennyiség.

Szegélyléc: mérjük körbe a helyiséget pontosan. Az ajtó hosszát nyugodtan kivonhatjuk. Vegyük figyelembe a szegőléc szálhosszát (általában 2 m). Ennek megfelelő szálmennyiséget vásároljunk. A szegőléctől függően vásároljunk hozzá megfelelő ragasztót, vagy a falra csavarozható profilokat, hogy esztétikusan rögzíthessük a szegélyt.

Sarok-, és toldóelemek: az esztétikus szegély érdekében vásároljuk meg ezeket az elemeket.

Dilatációs profil: akkor van rá szükségünk, ha 8 méternél szélesebb helyiségbe burkolunk.

2. lépés: a laminált padló “szoktatása”  a környezethez

a megvásárolt laminált padlót és kiegészítőit helyezzük el a burkolandó helyiségben, és várjunk legalább egy napot a munka megkezdésével. Ez azért fontos, hogy az anyag tudjon igazodni a környezethet. Ha webáruházból rendelünk, a szállítás szervezésével sem kell bajlódnunk.

3. lépés: a burkolandó felület tisztítása

A régi szőnyegpadlót távolítsuk el, azonban régi fa padlóra, parkettára, pvc-re, vagy betonra fektethetjük. Az esetleges szegélyezés eltávolításánál sérülhet a fal, ezt a burkolás megkezdése előtt javítsuk ki szép, egyenletesre pl. glettanyaggal.

4. lépés: ellenőrizzük a burkolandó padló nedvességét

Ha nedves, várjuk meg, míg teljesen kiszárad. Nedves aljzatra ne burkoljunk laminált padlóval (se). Ha nem száradna ki, hívjunk szakembert. A laminált padló fektetéshez is az aljzatnak egyenletesnek, simának, száraznak, por- és zsírmentesnek kell lennie.

5. lépés: burkolatváltó profil

Ha különböző burkolattípusok fognak találkozni, burkolatváltó profilra van szükség. Ezeket a gyártó leírásának megfelelően kell rögzíteni. Választhatunk csavarozással rögzíthetőt, vagy ragasztható burkolatváltó profilok közül, különböző szélességben.

6. lépés: alátét-, lépészajcsökkentő lemez

A laminált padló fektetésével azonos ütembe rakjuk le a habfóliát, vagy zajcsökkentő alátétet. Azaz, ahogy laraktunk egy sor habfóliát, azonnal rakjuk rá az új sor laminált lapot. Erre azért van szükség, hogy a habfólia fel ne púposodjon. A habfólia esetében ráhagyásra, vagy átfedésre nincsen szükség. A habfóliát/alátétlemezt egymáshoz rögzítsük ragasztószalaggal.
Gyártó és fűtési rendszer függvényében alátétrendszerrel is dolgozhatunk a habfólia helyett – az adott gyártó javaslatát kövessük!

7. lépés: a laminált padló fektetése

A legnagyobb beeső fény irányába – azaz a helyiség legnagyobb ablakkal rendelkező része – kell a laminált padlót fektetni. Az első elemet rakjuk féderrel a fal felé 7-10 mm-re, amihez használjunk barkácsboltban kapható távtartó éket. Ez a hőtágulás miatt fontos, hogy az anyag tudjon megfelelően mozogni. A hőtágulás kb. 2 mm. A következő elemet illesszük, és jól nyomjuk össze a korábbival. A laminált padló két elemét egy kissé megemelve könnyen a megfelelő szögbe tudjuk állítani, majd egy ütőfával és egy gumikalapácssal üssük össze a két elemet.
Billenőklikkes laminált padló esetében a rövidebb oldalon illesszük össze az elemeket, majd az egész sort bebillentsük meg, és az előző sorral illesszük (akasszuk) össze. A burkolást ajánlott a bejárattól messzebb lévő sarokban kezdeni, hogy a már lerakott elemekre ne lépkedjünk feleslegesen, nehogy elcsússzanak.

A sor végén új sort kezdünk úgy, hogy az újabb laminált lapot a távtartó ék és a már lerakott lap közé rakjuk, majd szögmérő segíségével derékszögben az új lapra a méretet feljelöljük. Ehhez a jelöléshez a lapot fordísuk meg 180 fokkal, hogy a levágandó anyagot a lap végére jelöljük fel, így az utolsó darabot is tudjuk az előzőhöz csatlakoztatni. A vágáshoz használjunk körfűrészt, vagy akár dekopír-, ill. kézifűrészt.
A sorok legalább 30 cm elcsúszásban legyenek, soha nem keresztkötésben!
A sorok végén vonóvas segítségével tudjuk az elemeket “összeütni”.

Az előzö sor végén levágott darab laminált lap még nem selejt, ha eléri a min. 30 cm hosszúságot, hisz

így ezzel a darabbal tudjuk a következő sort kezdeni.

Az utolsó sor fektetése talán egy kicsit bonyolultabb. Valószínűleg az utoljára rakott sor esetén a laminált lapokat hosszában is kell vágnni. Ezt úgy tegyük meg, hogy az egész lapokat illesszük a falnak a távtartó ékek segítségével. Fektessük a lerakni kívánt lapot az előző sorra. Az átfedést jelöljük fel egy hosszabb léc, vagy egy másik laminált padó segítségével, aztán vágjuk le a felesleges darabot.

8. lépés: a szegőléc

A szegélyléc tartókat, azaz a rögzítőklipszeket fúrjuk, csavarozzuk fel, vagy ragaszthatjuk is a falra. A padlóhoz ne rögzítsük! A végekre, sarkakba alkalmazzunk végzárót, és sarokelemet az esztétikum érdekében.

A lerakást követően a laminált padló azonnal járható, így néhány óra alatt megújulhat otthonunk, melyet azonnal használatba is vehetünk.

Read previous post:
Laminált padlót a konyhába?

Igen, a mai technikáknak köszönhetően gond nélkül lehetséges. A konyhába is kerülhet laminált padló, csupán a műszaki paraméterekre, és a...

Close