Burkolat Kültér, kert Otthon, lakás

Kőfelületek tisztítása, védelme házilag

A csodálatosan kiépített kerti közlekedő, épített kerti bútor, teraszburkolat, vagy akár a lakásban alkalmazott kőburkolatok is megsínylik az eltelt éveket, a port, és az időjárás viszontagságait hosszú időn át, még ha megfelelően impregnált felületek voltak is valaha. Ám saját kezűleg is felvehetjük a harcot az idővel bekövetkező esztétikai romlással.

Az idő vas foga bizony nyomot hagy a gyönyörű természetes kő, vagy akár a műkő burkolaton homlokzaton, lábazaton és az egyéb felhasználási területeken egyaránt. A levegőben szálló por, a szélsőséges időjárás következtében még az enyhén porózus kőfelületek is elszürkülhetnek, megtapad rajtuk, bennük a szennyeződés.

barabas-teglako-homlokzat

Barabás téglakő homlokzat

A csapadékosabb évszakokban a kőburkolatok pórusaiba beszivárgó nedvesség sókivirágzást okozhat, s ez a víz a fagyos időben akár a burkolat felső rétegeinek elmállasztásához is vezethet. Fontos tehát a kőburkolatok megfelelő védelme, kezelése, hogy hosszú évtizedeken keresztül megbízhatóan és esztétikusan töltse be szerepét.

A tél elmúltával vesszük észre igazán, ha homlokzat-, lábazat burkolatunk, kerti közlekedő útjaink, épített kerti berendezéseink elszürkültek, hisz a tavasz közeledtével, a bimbózó virágok láttán, a vidám napsütésben szürke foltokat okoz az összképben.

koburkolat-tisztitas

Előtte / Utána

Első lépéskén alaposan tisztítsuk meg a felületet, megfelelő tisztítószerrel, és /vagy pl. magas nyomású mosó segítségével. Makacsabb szennyeződések, porózusabb felületek esetén a magas nyomású mosó vizéhez adható semleges tisztítószer.

Mivel alapvetően porózus kőfelülettel van dolgunk, melynek pórusaiba lerakódnak a szennyeződések, a por, a mosást több irányú vízsugárral, alaposan végezzük. Használjunk erős, hosszú szőrű kefét a még alaposabb tisztításhoz.

smiling house universal

Smiling House Universal impregnáló

A felületek és szennyeződések határozzák meg, hogy milyen típusú felületi tisztítószert érdemes használnunk. (Következő cikkünkben részletesebben írunk a különböző felületek és lehetséges szennyeződések megfelelő tisztítószereiről)

A tisztítást követően nagyon fontos a további felületkezelés, az impregnálás, (a megelőzés), hogy az állapotromlást megakadályozhassuk, és évtizedekig gyönyörködhessünk a burkolatban, annak minőségében. 

Felületkezelésre a legideálisabb szilikon tartalmú szert választani, hisz ezek kémiai kötéssel kapcsolódnak, nem képeznek kopó bevonatot a felületen, anyagkopással távolítódik el a burkolattól. Alkalmazásuk hatására az impregnált felületről a port a csapadék lemossa, az nem szívódik be a burkolat pórusaiba. Tehát kvázi öntisztul a felület, hisz a róla lepergő víz a rászállt port, szennyeződéseket is lemossa.

fabrostone-rustica

Fabrostone Rustica lábazat

A szemet gyönyörködtető falak, kőfelületek, lábazatok, homlokzatok, járdák és kerti sütők, egyéb épített kerti berendezések az idő múlásával megszürkülnek, elszíneződnek.

Már akár egy tisztítás, megfelelő felületkezelés is elegendő ahhoz, hogy akár évtizedekkel is meghosszabbítsuk a burkolat élettartamát, megőrizzük esztétikai értékét. Figyeljünk tehát erre, gondoskodjunk környezetünkről.

 

 

 

Read previous post:
Hidromasszázs élmény a fürdőszobában

Hangulatos fények, nyugtató zene, zubogó vízi masszázs, mely ellazít, feltölt és pihentet egyszerre, és mindezt az otthonunkban! Napjainkban már nem...

Close