Burkolat Konyha Kültér, kert Tél

Miért fontos az impregnálás?

Ha természetes kő, vagy műkő burkolat van otthonunkban, esetleg a konyhapult készült ilyen anyagból, az állag megóvás érdekében szükséges impregnálnunk.

Ugyan ez a helyzet a sírkövek, kültéri természetes kő, műkő eszközök, dekoráció esetében.

A különböző kövek felszíne még használatra kész állapotukban, csiszolás után sem tökéletesen sima, kisebb-nagyobb mértékben porózus marad. Ez miatt a felületen könnyen megtapad a kosz, valamint a vízfelvételük is jelentős lehet.

A beszivárgó vízzel a szennyeződések is beszivárognak, ennek hatására a felület elkoszolódik, elszürkül. A beszivárgó víz hatására a kiszáradást követően sókivirágzás is előfordulhat az ilyen felületeken. A vízfelvétel a téli fagyban a burkolat szétfagyásához is vezethet.

Mindezen problémák elkerülése érdekében ezeket a felületeket impregnálni kell. Az impregnált természetes kő, műkövek esetén így elkerülhető a fagykár, a szennyeződések, gombák, mohák megtelepedése.

Mivel az impregnáló szerek hatására a felület vízlepergető lesz, a víz nem tud beszivárogni a pólusokba, így az impregnálással megakadályozzuk a penészedést, a konyhapulton az ételek, italok okozta foltok kialakulását. A felület könnyen tisztítható, tisztán tartható marad.

Az impergnálásnak köszönhetően a felület hosszú időn keresztül ellenálló, tiszta marad. Az impregnálást bizonyos időközönként meg kell ismételni. Az impregnáló szer használatát minden esetben alapos tisztítás előzze meg!

Impregnálandó felületek lehetnek: természetes kő, műkő, beton, kőburkolat, lábazat, homlokzat, kerti kő berendezések (pl.: márvány, gránit, mészkő síremlékek, konyhapult, grillező, kerti kút, szobrok, virágtartók, térkövek)

A felület impregnálását a burkolat anyag és a felhasználási terület függvényében, alapos és szakszerű tisztítást követően néhány évente érdemes megismételni.

 

Impregnáláskor fontos, hogy az impregnált felület gondosan és egyenletesen telített legyen az impregnálószerrel. Az anyagfelesleget itassuk fel egy száraz és tiszta nedvszívó kendővel.

Mindig a kezelni kívánt anyag függvényében válasszuk ki a megfelelő impregnálószert. A felületen egy eldugott helyen végezzünk próbakezelést.

Hogy hosszú időn át gyönyörködhessen a márvány, gránit konyhapultban, a térkőben, vagy kerti szobraiban, az időnkénti felületkezelést, impregnálást ne mulassza el.

Read previous post:
Kényelem, praktikum és luxus a fürdőszobában

A megfelelő fürdőkád kiválasztása időigényes lehet, ám megéri a befektetett időt. Ha modern, letisztult kisugárzású fürdőszobát szeretne, ahol a fürdőkád...

Close