Beltér Burkolat Csempe Fürdőszoba Konyha

Milyen fugaszínt válasszak?

Oly sokat írtunk már a különböző hidegburkolatokról, csempékről és padlólapokról, érintettük a fugázás témáját is. Az ideális fugaszín kiválasztása egy kardinális kérdés, hisz célunk, hogy az eredmény, a burkolt felület tökéletes legyen.

A fuga színe meghatározza a csempézett falak, és a padló megjelenését. Hatással van a burkolat, sőt, az egész helyiség stílusára, valamint – ami a választásnál eszünkbe sem jut – a takarítási szokásainkat is befolyásolja.

Ne mégis hogyan, milyen fugaszínt válasszunk?

1) A legelterjedtebb alapvetés, hogy a fuga színe harmonizáljon a burkolat színével, megegyező legyen.
Ha az a cél, hogy a fókusz magára a csempére, a lapok szépségére irányuljon, a lap színével megegyező fugaszínt érdemes választani. Semleges, vagy egyszínű lapok esetében, vagy fehér csempe esetén a harmónia, a tisztaság megtestesítője lesz a burkolat az egyező fugaszínnel.

Albaro metro csempe

2) Szintén elterjedt a kontrasztos fugaszín választása, azaz például fehér csempéhez fekete, vagy bármilyen sötét, erőteljes fugaszín, vagy sötét csempéhez a világos fugaszín.

Olyan esetekben kiváló döntés a kontrasztos, vagy karakteres fuga, ha például a lapok lerakási módja nem a szokványos mintázatokat követi, hanem különlegességet viszünk már a lapok elhelyezési módjába is. Ekkor érdemes kiemelni a fugát, kontrasztos, azaz a lapok alapszínével ellentétes fugaszínt választani. Ezzel a módszerrel a lapok és a fugázó színe közötti erős eltérés hangsúlyozza a burkolat elhelyezéssel kialakult mintázatot.

Metro csempék esetén például a fehér színű csempéhez sötét, vagy feket fuga választása kiemeli a fehér csempe sterilitását, ám mégis különleges stílusosságot varázsol az összképbe. Nem beszélve arról, hogy a sötét színű fuga tisztán tartása jóval könnyebb.

Konyha, metro csempével burkolva

3) Semlegesség? Egyensúly?
Megvalósítható. Ha semleges hatásra szeretnénk törekedni, a csempe színétől kis mértékben eltérve sötétebb vagy világosabb fugázót érdemes választani. A élénkebb csempe színeket például kiválóan lágyítja a semleges szürke fugaszín. Enyhén grafikus hatást kelt, megragadja a tekintetet, de nem túl kihívó a kisugárzása.

Ragno Candy csempe kollekció

Bármely fugázási stílus is tetszik a legjobban, a választásnál érdemes burkoló szakember tanácsát kikérni, különösen akkor, hogy világos burkolathoz sötét színű fugát szeretnénk, ugyanis a fuga elszínezheti a csempe széleit.

Read previous post:
A klasszikus metro csempe a modern otthon alapja?

A nagyvárosi, metro stílus elengedhetetlen kelléke a belsőépítészetben a metro csempet. Ez a csempe típus a klasszikus formájával, a mai...

Close