Burkolat Kültér, kert

Olcsó, gyors kivitelezésű teraszburkolat WPC burkolattal

A teraszburkolat tervezésekor a lehetőségek tárháza hatalmas, ám nem csak a megszokott hidegburkolatban gondolkodhatunk. A gres, vagy fagyálló kerámia burkolatokon túl választhatunk fa deszkákra emlékeztető, ún. fa kompozit, avagy WPC teraszburkolatot is.

A gres, kőzúzalék, kerámia, vagy a természetes kőburkolatok közös jellemzője, hogy az aljzat kialakítását követően csemperagasztóval kell leragasztani, majd fugázni szükséges.

A terasz burkolására design tekintetében a mázas burkolatok közül választhatunk szinte bármilyet (ami fagyálló), legyen igényünk kő-, vagy éppen fa hatású.

E burkolatok népszerűsége nem meglepő, hisz tisztításuk, karbantartásuk nem igényel különösebb odafigyelést, valamint egyszerűen előkészíthetjük az alapot, vízszigetelést.

A természetes fa burkolatok is igen népszerűek, ám hátrányuk, hogy az évek során elveszíti szépségét, ragyogását, vagy folyamatosan, évről évre kezelnünk kell a felületét.

Ám a természtes fa hatást kedvezőbb áron is elérhetjük, kényelmes és időtálló megoldással. Választhatunk természetesen fa hatású kerámia, vagy gres padlólapot, ám ezeket a bonyolult vízszigetelési igénye, a fagyálló flexibilis csemperagasztó, élvédők, dilatációs fugák igen drágává teszik.

A természetes fa hatású teraszburkolat pénztárcabarát megoldása a Kompozit teraszburkolattal (WPC burkolattal) való burkolás. Praktikus, természetes fa hatású felületet kapunk a WPC burkolatokkal, jóval kedvezőbb áron.

De mi is az a WPC burkolat?

A kompozit teraszburkolat, azaz WPC burkolat neve a wood-plastic composite elnevezésből alkotott mozaikszó. E burkolatok fa-műanyag kompozit anyagok 60% farostból (bambusz, faliszt), 30% hőre táguló, újrahasznosított műanyagból és 10% egyéb adalékanyagokból áll össze, melyet nagy hőmérsékleten és nyomás alatt préselnek. Magas fatartalma biztosítja a gyönyörű, esztétikus fahatású megjelenést, amíg műanyag tartalmának köszönhetően rendkívül időtállóvá válik. A műanyag adalékanyagknak köszönhetően nem öregszik gyorsan, nem vetemedik el a hőingadozás és a nedvesség hatására.

Hétköznapi szerszámokkal könnyen megmunkálhatóak a WPC burkolat szálak, lapok, könnyen vághatjuk fűrésszel szükség esetén, valamint előfúrva, csavarozással rögzíthető a feltületen.

De hogyan is fektessük a kompozit (WPC) burkolatot?

Ha beton aljzatra kerül, akkor kb. 30 cm-enként elhelyezett párnafákra kell csavarozni. Az aljzatnak min. 3-5%-os lejtése legyen, ezzel biztosítjuk, hogy ne álljon meg alatta a víz.

Olcsóbb megoldás, ha könnyűszerkezetes tartóvázra építjük a teraszt. Ez egy gyorsabb megoldás, mint a betonozott, vízszigetelt lejtett terasz. A váza megegyezik a fa terasz igényeivel, láblécekre ugyan olyan hézagokkal kell fektetni, mintha fa burkolatot fektetnénk.

A WPC burkolatok felhasználása univerzális. Készülhet belőle – a fentebbiek alapján – teraszburkolat, de felhasználhatjuk medence köré, vagy társasházi erkélyek burkolására is. Sőt, akár kerítéslécként is kiváló megoldást nyújtanak a WPC-ből készült polimer szálak.

Könnyen kezelhető, kivitelezhető megoldást nyújt a fa kompozit WPC burkolat otthonunk körül teraszon, erkélyen, vagy akár kerti pihenőn egyaránt. A könnyű fektetési módja lehetővé teszi, hogy bármikor felszedjük, és áthelyezzük máshová.

Read previous post:
A kert hangulata, és díszei

Kertünk, kerti pihenőnk, vagy a terasz, sőt, akár az erkély díszítése nagy hatással van hangulatunkra. A kellemes látvány, a növényzet,...

Close