Burkolat Csempe Konyha

Stílus a konyhában I.

A konyha az a hely, ahol egy család szinte a legtöbb időt tölti együtt barátaival az otthonában. Így a konyha berendezése fontos, hogy otthonunk és saját stílusunkhoz igazodjon, a praktikussági szempotntokat figyelembe véve.

A családi, baráti összejöveteleken kulcsszerepet kapnak az ételek, italok, melyek elkészítésével általában a házigazda foglalatoskodik, ám a kíváncsi vendégeket hamar a konyhába csábítják a finom illatok. Az ő kényelmükre is gondoljunk a tervezéskor, alakítsunk ki kis pihenő területet, ahol társaloghatnak, és nem utolsó sorban a szakácsot is szórakoztathatják, aki olykor megpihenhet mellettük.

A konyha kialakításánál is vegyük figyelembe otthonunk általános stílusát, ez legyen a kiinduló pont.

Majd nézzük, milyen stílusirányzatok, hogyan jellemzőek a konyhában:

Minimál konyha
Egyszerű formák, rendezett környezet jellemzi – e stílus nagy önfegyelmet kíván! Nem ajánlott azoknak, akik ragaszkodnak emléktárgyikhoz.
A minimál konyha nagy térben, minimális térelosztással érvényesül igazán. Sík felületek, rendezettség jellemzi, a bútorok fogantyúi például rejtettek, beépített háztartási gépekkel. Puritán, díszítésmentes konyhabútort kíván e stílus, sima, fényes, egyszínű felületekkel, egyszerű formákka.
Gránit mosogatót, vagy rozsdamentes acél mosogatótálat válasszunk, fényes felületű, letisztult kisugárzású egyszerű csempével, padlólappal burkoljunk a minimál stílusú konyhában.

Klasszikus konyha
Hagyományos értékeket követőknek ajánlott, akik a praktikum mellett az apró díszítőelemeket is kedvelik. Emléktárgyinknak is találunk helyet egy klasszikus konyhában.
Időtálló, tradícionális formák jellemzik, kifinomult motívumok, míves bútorok haszálatával. Elegáns, nyugalmat sugárzó stílus. Korszerű háztartási gépek ne legyenek szem előtt!
Általában tömörfa bútorok jellemzik, fényes, lakkozott felülettel, cseresznye, dió, mahagóni színben, látható faerezettel, vagy klasszikus fehér konyhabútor, fafaragásokkal, betétes előlappal.
Kerámia mosogatótál ajánlott, réz vagy bronz színű csapteleppel.
A padló burkolatának válasszunk rusztikus kőhatású burkolatot, vagy fahatású padlólapot.

Vidéki konyha
Nem összekeverendő a klasszikus konyhával. Rusztikusság, tartósság, vidámság jellemzi. A természetes színek és anyagok kapják a főszerepet. Fehér, lágy pasztel színek, melyek a barnával jól harmonizálnak. Tárolásra bármit használhatunk: falat, mennyezetet… fantáziánkra bízott.
Padlólap esetében a kisebb méretű padlólapok választása javasolt, egyszínű, homogén felületet kialakítva. Jó választás lehet még a fekete-fehér sakktábla szerűen burkolt padló.
Klasszikusan vidéki konyhákra jellemző a fehér-piros kockás abrosz, konyharuha. Ezek nagyon vidám megjelenést adnak konyhánknak.

Hamarosan folytatjuk…

Read previous post:
Tervezzünk praktikus konyhát

A konyhára fokozottan jellemző, hogy a jól tervezett elrendezés, a gondosan megválasztott gépek és a bútorok elősegítik a hatékony munkát,...

Close