Burkolat Kültér, kert

Térkövek, udvarkövek a barátságosan egységes környezetért

Udvarunk, kerti pihenők és kerti utak burkolataként térkövet, udvarkövet használunk általában, és a megfelelő kiválasztásánál az esztétikai szempontok mellett a várható terheltséget is figyelembe kell vennünk, nem mindegy ugyanis, hogy csak járkálunk, vagy autóval is közlekedünk rajta.

Esztétikai szempontokat figyelembe véve a térkövek esetén is a forma és a színvilág egyaránt meghatározó, elképzeléseink az alapján alakulnak ki, hogy milyen szín-, és formavilág illeszkedik leginkább a környezetbe és ízlésünkhöz.

Azonban, nem ez alapján kell elsősroban döntenünk. A várható terhelést figyelembe véve kell kiválasztanunk a színeiben, formavilágában is megfelelő térburkolatot.

A térkő, udvarkő burkolatot is, mint otthonunk belső burkolatait, hosszú távra, akár évtizedekre tervezzük, így a választásnál elengedhetetlen a műszaki paraméterek figyelembe vétele, valamint az esztétikai elvárások. Így tanácsunk, hogy ne spóroljunk, ha a kicsit drágább jobban tetszik, válaszuk azt, így nem csalódunk az eredményben, évtizedekig csodálhatjuk.

Semmelrock Fodorkő

Semmelrock Fodorkő

Már csak azért se spóroljunk a térköveken, udvarköveken, mert a költségek kisebb részét, általában 30-40 %-át teszi ki maga térkő ára. Ezen felüli rész a munkadíjak, az anyagok házhozszállítása és az aljzat előkészítése.

Általános tanácsunk, hogy minél nagyobb várható terhelésre számítunk, annál vastagabb térkőre essen a választásunk. Kisebb terhelés esetén elegendő az 5-6 cm vastagság. Ezek lehetnek pl: teraszok, járdák, kocsibejárók is.

Nagyobb várható terhelés esetén már 6-8 cm vastagság az ajánlott, pl. parkolók esetében, de ennek kicsi a valószínűsége otthonunk udvarán. Nagyobb forgalmú parkolók esetén már minimum 8 cm vastagságot szoktak javasolni. Ettől vastagabb, akár 10-12 cm térkövek is léteznek, ám ezek már nagy forgalomnak kitett területekre ajánlottak mindenképp, mint pl. családi házas övezetek útburkolata.

Tévhit, hogy térkövet, udvarkövet csak szürke színben vásárolhatunk. Bár tény, hogy a legelterjedtebb, ám a vásárlói igények kielégítése érdekében szinte minden gyártó termékpalettája sok színű és formájú térkő kínálatot tár elénk. Egyszínű, színátmenetes, téglalap forma, kockakő, fodorkő, homokozott hatású térkő… és még sorolhatnánk.

Ha szeretünk játszadozni kicsit fantáziánkkal, akkor a Barabás Somló Trió térkő az egyik legjobb választás, melyet 3 melírozott színben, és természetesen a klasszikus szürke színben vásárolhatunk meg.

A Semmelrock térkövek is hatalmas kínálatot sorakoztatnak fel, mind szín-, mind formavilág tekintetében.

Barabás udvarkő

Barabás udvarkő

A klasszikus tégla szerelmeseinek a Barabás udvarkő választását ajánljuk, mely bontott téglához hasonlít, ám tökéletes térburkolat, kifogástalan fagy-, és kopásállósággal otthonunk hangulatáért.

Meg kell említenünk az igazán különlegességnek számító Fabrostone térburkoló-, valamint járdaköveket. Fa szeleteket mutató kerti tipegők, deszkára megszólalásig hasonlító járda, és egyéb közlekedő burkolatok, melyek beton anyagú kerti burkolatok, időtállóak, mégis természetesnek tűnnek.

Fabrostone Rönk tipegő

Fabrostone Rönk tipegő

A színes térkövek anyagában színezettek, így nem kell tartanunk látványos felületi kopástól, ám az időjárás hatására, valamin egyéb külső tényezők hatására a színei fakulhatnak. Fakulást okozhat pl. a mészkőfátyol, mely a locsólórendszerbő a térburkolatra kerülő víz elpárolgása után keletkezhet. Vagy ilyen lehet még a sokat emlegetett mészkőkivirágzás, mely a csapadék hatására a térkő anyagából a felületre kiülő mészkőréteg, ami az időjárás hatására idővel eltűnik.

Bár a beton térburkolatok nagyon strapabíróak, de kisebb karbantartást, rendszeres tisztítást azért igényelnek. A térköveket általában homokkal is szokás “fugázni” , ami az időjárás hatására kimosódhat – ezt erősen ajánlott pótolni. Ha elszennyeződik a felület, nagynyomású mosó berendezéssel ajánlott tisztítani. Végül, de nem utolsó sorban kiemelnénk, hogy az őszi lombhullás idején gyakrabban seperjük a felületet, hisz a lehulló levelek, virágok a bomlás során elszínezik a felületet, amit nagyon nehezen tudunk utólag eltávolítani.

Térburkolatot alkalmazni udvarunkon, kocsibejáróba, kerti közlekedő utak burkolataként szemet gyönyörködtető, harmonikus, egységes, barátságos környezetet eredményes. Megfelelő karbantartással, takarítással évtizedekig gyönyörködhetünk térburkolatunk szépségében.

Read previous post:
Védekezzünk a gyomok ellen geotextíliával

Udvarunk, kertünk burkolatának összetételénél, kaviccsal szórt kerti utak, pihenők esetén fontos a burkolat védelme a felbukkanó gyomok, valamint kavics esetén...

Close