Egyéb Kültér, kert

Védekezzünk a gyomok ellen geotextíliával

Udvarunk, kertünk burkolatának összetételénél, kaviccsal szórt kerti utak, pihenők esetén fontos a burkolat védelme a felbukkanó gyomok, valamint kavics esetén a talajjal való összekeveredés ellen. Hisz a szép burkolat rései közt kibukkanó fűcsomó nem szép látvány.

Legyen bármilyen az alkalmazott kerti burkolat, esztétikailag elrontja a látványt a résekből kibukkanó gaz, fűcsomók. Ez ellen védekezhetünk utólagosan is, fáradságos, rendszeres munkával, ám ettől egyszerűbb és kényelmesebb megoldás, ha nem adunk esélyt a gyomoknak a felbukkanásra.

kert-gyongy-kavicsNem beszélve arról, ha pl. díszkavicsot, gyöngy-, vagy kulé kavicsot, esetleg murvát vagy fakérget használunk a kert bizonyos részeinek dekorálására, vagy burkolatként, a talajjal való összekeveredésük táptalajt nyújtanak az elszaporodó gazoknak, valamint összetapadnak a talajjal, tönkremegy a burkolat.

Fontos tehát a burkolatot megóvni a talajjal való keveredéstől, válaszréteget ajánlott alkalmazni, amire a legjobb megoldás otthonunk környezetében is a geotextília.

De mi is az a geotextília?
A geotextília tulajdonképpen egy, a talajjal, talajvízzel érintkező, hőre lágyuló műanyag (poliészter, polipropilén) texil. Sok helyen és sokféleképpen használhatjuk, otthonunk környezetében a kerben épp úgy, mint építkezés során.

Geotextilia-2-00mx50m-100g-m2-feherSzerepét az alábbiakban tölti be:

  • Védelem: pl. Vízszigetelő fólia, tófólia mechanikai sérülés elleni védelme
  • Elválasztás: különböző talajrétegek keveredésé akadályozza (pl. útépítésnél), talaj és a burkolatként használt díszkavics elválasztás
  • Erózióvédelem, szűrés: pl. kerti burkolat és a talaj elválasztása, vízáteresztéssel. A kavicson és geotextílián átjuk a csapadék a talajba, ám a talajszemcsék nem szennyezik be a díszkavicsot a kerben.
  • Erősítés: pl. Laza talajrétegek nem megfelelő alátámasztásának pótlása

A geotextília felhasználása tehát otthonunkban is számos területen hasznos lehet. Otthoni felhasználásra általában nincs szükség drága típust választani, és általában nincs is szükség nagy mennyiségre, épp ezért ne spóroljuk ki a kivitelezés során.

Használhatjuk pl. a következő területeken:

  • Kerti tavak esetében a tófólia alá helyezve, a fólia védelme érdekében (kavicsélektől, növények gyökerei által okozott szúrások ellen)
  • Gyomok, gazok ellen térkő, egyéb térburkolatok alá, megakadályozza a gyomok fejlődését, eltakarja a fényt.
  • Esővízszűrés
  • Rágcsálók ellen: talajfelszín alá, a durva felület elriaszthatja pl. a vakondokot.

Térkővel, térburkolattal burkolni sokak számára alapfeltétel a kertben, udvarban. A burkolat megóvása, a süllyedés, hepehupásság megelőzésére is alkalmas a geotextília, nem csak a gyomok ellen.
A geotextília ugyanis megakadályozza a térkő alapjának és a talajnak a keveredését, valamint eloszlatja a talajra nehezedő terhet, valamint, ahogy fentebb említettük, az alulról növekvő gyomok ellen is védelmet nyújt.

Fontos megemlítenünk azonban, hogy a geotextília nem akadályozza meg a térkő réseibe felülről érkező, résekbe hulló magok növekedését.

A geotextília sokoldalú felhasználást tesz lehetővé otthununkban, hasznos kiegészítő kertépítés, kerti utak, kerti pihenő kialakítása esetén is.

Forrás: geotextília.hu

Read previous post:
Kerti party hasznos kelléke a Lisszabon kerti sütő – egyszerű kivitelezés az élményért

A családdal, barátokkal töltött nyári estét a szabadban töltött idő, a kerti sütögetés teszi élménnyé. Egy jól megválasztott kerti sütő...

Close