Burkolat Kültér, kert

Térkövek, udvarkövek – hogyan válasszunk?

Udvarunk, kertünk burkolataként kiváló választás térkövet, udvarkövet használnunk. A megfelelő térkő kiválasztásakor két dolgot mindenképp figyelembe kell vennünk: az egyik az esztétika, a másik pedig a várható terhelés: gyalogos forgalomnak kitett terület, vagy autóval is közlekedni fogunk rajta.

Az esztétikai szempontnál ugyebár a leglényegesebb, hogy a burkolandó terület küllemébe illő színvilágot válasszunk, valamint hogy nekünk, és családunknak is tetszetős legyen az eredmény. Ez talán az egyszerűbb feladat, ám mielőtt az esztétikai adottságokra figyelünk, a várható terhelésnek megfelelő műszaki adatokkal rendelkező termékeket sorakoztassunk fel a palettára.

Mivel a térburkolatot általában több évtizedre tervezzük, érdemes olyan terméket választani, mely az esztétikai igényünket legjobban kielégíti, még ha találunk is olcsóbb kivitelt más színválasztékban. Ajánlott azt választani, ami legjobban tetszik, még ha az ára kicsit magasabb is, hisz több tíz évig is csodálhatjuk majd az eredményt.

Egy-egy udvar, vagy más térkövezett terület esetén a költségek általában 30-40 %-a maga a térkő megvásárlásának a költsége. Az ezen felüli rész a munkadíjak és a megfelelő aljzat előkészítése, az anyagok házhoz szállítása. Ezért sem ajánlott a térkő árán spórolni, hisz a teljes költség csak nagyon kis százalékát takaríthatjuk meg. Tehát a térkő, udvarkő árán spórolni arányaiban elenyésző, és lehet, hogy a kicsit drágább termék választása kell ahhoz, hogy elégedettek is legyünk a látvánnyal évekig.

Műszaki jellemzőket figyelembe véve a legfontosabb, hogy minél nagyobb a várható terhelés, annál vastagabb térkövet válasszunk.

A legkisebb terhelésnek kitett térburkolatok esetén elegendő az 5-6 cm vastagságú térkövek, udvarkövek alkalmazása.

Kisebb terhelésnek kitett területek lehetnek például:semmelrock-appia-antica

– kocsibejárók,
– udvaron belüli járdák,
– teraszok,
– kerékpárutak, stb.

Kicsit nagyobb terhelésnek kitett területek például, ahol már ajánlott a 6-8 cm vastag térkövek használata:

– személyautó parkolók,
– közterületi járdák stb.

Nagy terhelésnek kitett területek – itt már mindenképp legalább 8 cm vastag térburkolatot alkalmazzunk:

– nagy forgalmú parkolók,
– közterületek,
– ipari területek stb. (ahova teherautó is behajthat)

Nagyon nagy várható terhelésnek kitett, teherautó-forgalmat lebonyolító területeken is használhatóak a térkő burkolatok. Vagy akár a családi házas övezetek útburkolataiként, közburkolataiként is alkalmazhatunk nyugodt szívvel térkövet, melyeket burkolatokat hosszú távra, 30-40 évre is terveznek. Ez esetben ajánlott 10-12 cm vastag térburkolat beépítése.

A legtöbb térburkolat szürke színű, az alapanyagként használt cementnek köszönhetően. Ám  a gyártók felismerték, hogy az esztétikai szempontok nagyon fontosak a választásnál, és a vásárlói igények kielégítése érdekében ma már többféle színű térburkolat áll rendelkezésre. Ilyen például a Barabás Somló Trió térkőcsalád, mely nem csak színeinek, hanem széleskörű variálhatóságának köszönhetően sok-sok elégedett kerttulajdonost eredményezett már.

Említhetnénk például a Semmelrock térköveket is, mely gyártó széles termékkínálatot sorakoztat fel palettáján, mind a szín-, mind a formavilág tekintetében.

Térkő és udvarkő kiválasztása esetén nincs egyszerű dolgunk, hisz hatalmas kínálat áll rendelkezésünkre. Egyszínű, színátmenetes, téglalap forma, kockakő, fodorkő, homokozott hatású térkő… és még sorolhatnánk.

 

A térkövek, udvarkövek felülete nagy mechanikai igénybevételnek, kopásnak van kitéve, valamint a levegőben szálló por beletelepszik a felületbe, így a színekben fakulás következhet be.

A térkő színének elváltozását a locsolórendszerekből a térkőre permetezett víz elpárolgása utáni mészkőfátyol is felelős lehet.

Ilyen lehet még a csapadék hatására a térkő anyagából a felületre kiülő mészkőréteg, melyet mészkőkivirágzásnak emlegetnek. Ez időjárás hatására idővel eltűnik.

A térkövek színének változását nagyban befolyásolhatja a burkoláskori hőmérséklet ingadozás. Az egy napon belüli 10-12 fokos hőmérséklet-különbség már kisebb színárnyalat különbséget okozhat.

A beton térburkolatok nagyon strapabíróak, de ezek is igényeknek karbantartást. Például fugákból kimosódott homokot ajánlott pótolni, valamint az elszennyeződött felületeket nagynyomású mosóval ajánlott megtisztítani, hogy tovább gyönyörködhessünk a kertünk burkolatában.

Az őszi lombhullás idején érdemes gyakrabban tisztítani, seperni a térburkolatot, hogy a lehulló levelek, virágok a bomlásuk során ne színezhessék el a felületet. A rothadó levelek csúnya elszíneződéseket okozhatnak, melyeket nagyon nehéz eltávolítani.

Ahol térkövet használunk, általában virágoskertek, füves területek is szerepet kapnak a természetközeli, kellemes hangulat megteremtése érdekében. A térkövezett területeken ezek kialakításához válasszunk a burkolathoz illő szegélykövet, és /vagy gyeprácskövet, hogy a kialakított terület minden része összhangban legyen egymással.

 

Read previous post:
Mediterrán hangulat – Zalakerámia Savanna padlólapok

A Zalakerámia Savanna padlólapok a mediterrán otthonok színvilágát, a terrakotta árnyalatait viszik be a mindennapjainkba. Ez a természetes megjelenés nagyban...

Close