Burkolat Kültér, kert

Térkövezés a kertben

A szép kertben nem csak a növények szépek, hanem tökéletes összhangot alkotnak a közlekedő utakkal és azok burkolataival. A megfelelő térkő, és a megfelelően végzett térkövezés tehát elengedhetetlen egy szép kertben.

A térkövek nem csak megjelenésükben, funkciójukban is jelentősen eltérhetnek egymástól. Más minőségű térkövet kell használnunk ugyanis egy kocsibeállóhoz, mint egy olyan szakaszra, ahol csak gyalogosan közlekedünk.

Térkövet rengeteg féle típusból, színből és design-ból választhatunk. Érdemes megfontoltan választani, hisz hosszú évekig fogjuk használni közlekedésre, és fontos, hogy tetszetős is legyen a praktikum mellett.

Ha van már térkő, vagy bármilyen járólap az udvaron, esetleg bármilyen padlólappal burkolva van a terasz, akkor igyekezzünk úgy választani térkövet is, hogy összességében harmonizáljon a már meglévő burkolatokkal. Ezen felül természetesen a ház építészeti stílusát is figyelembe kell vennünk. A térkő és a homlokzat színe is mindenképpen paszszoljon egymáshoz!

Turia fahatású padló teraszon

A fentebbi képen szereplő Turia fahatású padlólaphoz ajánljuk figyelmébe a Fabrostone rönk tipegőket. A terémszetközeli design szemet gyönyörködtető összhatást eredményez.

Fabrostone Rönk tipegő

Egy újépítésű, modern minimalista házhoz nyugodtan választhatunk színében és formájában modern burkolatot is, míg egy régebbi ingatlan esetében az összkép harmonikusabb és szebb lesz, ha a tradicionálisabb darabok közt keresgéljük a megfelelőt.

A természetes kőből, vagy természetes kő hatású design-al készült termékek kiváló lehetőségeket kínálnak, melyek jól alkalmazkodhatnak az őket körülvevő természethez, növényzethez. Számtalan variáció létezik, törekedjünk arra, hogy a színek, a formák, a minták és a lerakás módja is kellemes összhangot mutasson a házzal és a kerítéssel is, ha ránézünk.

Átlagos otthoni használatra az 5-6 cm anyagvastagságú térkövek tökéletesen megfelelnek a célnak és az igénybevételnek. Azonban gépkocsibeállóhoz szigorúan minimum 6 cm, tehergépjárművek esetén pedig 8 cm vastagság szükséges, megfelelő alapelőkészítéssel. A még nagyobb tartósság érdekében pedig akár nútféderes (N+F) kialakítással is választhatjuk.

Semmelrock, Appia Antica járda

Kisebb kertekbe a kisebb méretű térkövet érdemes választanunk és keskenyebb járdát kialakítani, ha azonban hatalmas udvarunk van, a nagyobb méretű térkövek lesznek az ideálisak. A kerti tipegők alkalmazása is érdekes és szemet gyönyörködtető eredményhez vezet, mely lehet erre a célra gyártott kerti tipegő lapok, vagy akár a térkövet is lerakhatjuk “tipegő” hatással.

A modern gyártástechnológiával készült térkövek nagy része, dizájntól és stílustól függetlenül, ma már speciális hőkezelő impregnálási eljáráson megy keresztül, amely biztosítja hosszantartó víz-, szennyeződés- és folttaszító képességüket, valamint védelmi rendszert is képez az időjárás viszontagságaival szemben. Az így készült felületnek nem csak esztétikai megjelenése szebb, hanem sokkal ellenállóbb is a környezeti hatásokkal szemben.

Maroskő kombi térkő, széna szín

Fontos megjegyezni, hogy a térkövezés összköltségének a kisebb hányadát, mindössze 30-40%-át teszi ki maga a térkő. A többit a munkadíjra, a megfelelő aljzat elkészítésére és a szállításra fogjuk fordítani. Mivel a térkövezés is egy hosszú időre szóló beruházás, nem érdemes ezen spórolni. Válasszuk azt, ami tényleg a leginkább tetszik, hiszen akár évtizedekig is ezt fogjuk nézni minden egyes nap.

Forrás: ujhazcentrum.hu

Read previous post:
8 ötlet tárolásra a kis fürdőszobában

A praktikus, és megfelelő tárolás majdnem mindenhol gondot jelent, ám egy kis fürdőszobában különösen "kiélezett" lehet a helyzet. Rengeteg dolognak...

Close